Koronázási Ünnepi Játékok – szombat

2019. június 28.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2019. augusztus 17., szombat @ 10:00 – 23:00 Europe/Budapest Időzóna
2019-08-17T10:00:00+02:00
2019-08-17T23:00:00+02:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Belváros
Költség:
Ingyenes

A Koronázási Ünnepi Játékok háromnapos rendezvénysorozata a középkorba repíti a látogatókat a Városház téren felépített utcarészletekkel, a vásári forgataggal, a korhű életképekkel, amelyeknek a nézelődő is részese lesz a játszóknak köszönhetően. A középkori házak előtt zajlik az élet: az asszonyok pletykálkodnak, közben jár a kezük, az ablakból időnként rákiáltanak az arra járóra, s ha nem vigyáz, a turista részese lehet egy kiadós veszekedésnek is. Lesz látványkovácsolás is, ahol mindenki kipróbálhatja ezt a nehéz mesterséget. Az idei év újdonsága a középkori óriás sakk, amelyben a muhi csata elevenedik meg élő sakkjátszma formájában és a lovagi torna, ahol bárki próbára teheti az ügyességét.

A belvárosban királylányok, királyfik, lovagok jönnek-mennek, gólyalábasok csalogatják a programokra a járókelőket, zenészek járják az utcákat és időről időre megjelennek az óriásbábok is, hogy méltóságteljesen végigvonuljanak a Fő utcán. A gyerekek középkori játékokat próbálhatnak ki, de bábműsor, koncert és számtalan kézműves foglalkozás is szórakoztatja az aprónépet a város minden pontján. A hagyományőrző csapatok táborában kézbe foghatjuk a fegyvereket, pajzsokat, a bemutatóikon megcsodálhatjuk az íjászok, a bajvívók, a lovasok ügyességét, gyorsaságát. Ez a három nap izgalmas időutazás, élmény minden korosztály számára.

 

2019. augusztus 17., szombat

10.00–23.00 Középkori piac, középkori városi élet (Városház tér)

10.00–19.00 Lovagi torna (vitézi tusa: 10.30 és 14.30, döntő: 17.30) (Városház tér)

10.00–22.00 Zenetér (Mátyás király-emlékmű)

10.00–19.00 Bábosok tere (Országzászló tér)

10.00–18.00 Jósok és boszorkányok sikátora (Szent János köz)

10.00–18.00 Árpád-házi ágbogozó (Az óriásbáboknál)

10.00–18.00 Scola Capitularis Ecclesiae Alba Regiae – középkori iskola játszóház (Zichy liget)

10.00–19.00 Hagyományőrzők tábora (Zichy liget)  


10.00 I. András Király Lovagrend harcászati bemutatója (Zichy liget)

10.00 Sub Rosa régizenei együttes (Városház tér)

10.30 Vitézi tusa a lovagi tornán (Városház tér)

11.00 Függőleges mesék: A varázsló meséje (Városház tér)

11.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Mátyás király-emlékmű)

11.30 Musica Historica (Zichy liget)

11.30 Pavane zászlóforgatók (Városház tér)

13.00 Hollóének Hungarica (Mátyás király-emlékmű)

13.00 Borostyánkő Nemzetség Hagyományőrző Egyesület harcászati bemutatója (Zichy liget)

14.00 Lábodi Ádám – Egger Géza: Jobku és Dzsevu világhírű akrobatikus történelemóra-színháza – IV. Béla (Országzászló tér)

14.00 Pavane zászlóforgatók (Mátyás király-emlékmű)

14.00 Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület harcászati bemutatója (Zichy liget)

14.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Városház tér)

14.30 Vitézi tusa a lovagi tornán (Városház tér)

15.00 Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület harcászati bemutatója (Zichy liget)

15.00 Az óriásbábok zenés bemutatója (Mátyás király-emlékmű)

15.00 Függőleges mesék: A varázsló meséje (Városház tér)

15.30 Pannon mesék – a Sacra Compania és az Anonim Muszkák Utcaszínház előadása (Városház tér)

16.00 Középkori óriás sakk (Városház tér)

16.00 Kurul dobosok (Mátyás király-emlékmű)

16.00 Magyar Királyi Kardforgatók Rendje HSZGYSE harcászati bemutatója (Zichy liget)

16.15 A halhatatlanság országa – Fekete Dávid bábelőadása (Országzászló tér)

17.00 Függőleges mesék: A varázsló meséje (Városház tér)

17.00 Pavane zászlóforgatók (Vörösmarty Színház előtt)

17.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Mátyás király-emlékmű)

17.30 Vitézi tusa döntő a lovagi tornán (Városház tér)

17.30 Hollóének Hungarica (Városház tér)

18.00 Az óriásbábok zenés bemutatója (Mátyás király-emlékmű)

18.00 Fehérvári Huszárok Egyesülete harcászati bemutatója (Zichy liget)

18.00 A Vénasszony és a halál – Gólyalábas vásári komédia (Városház tér)

18.30 Középkori óriás sakk (Városház tér)

18.30 A herceg átkaTűzkő Sándor és Nyáry Bernadett interaktív népmeséje (Országzászló tér)

19.00 Kurul dobosok (Mátyás király-emlékmű)

19.30 Pavane zászlóforgatók (Országzászló tér)

19.30 Musica Historica Régizene Együttes (Városház tér)

21.30 Tűzszínház (Mátyás király-emlékmű)

22.30 Tűzszínház (Városház tér)

 

19.30 Rúzsa Magdi (Zichy-színpad)
(Szélsőséges időjárás esetén a program elmarad.)

21.00–24.00 Interaktív épületfestés – vetített falfestő-játék és kirakós játék 3D-s fénykockákkal (Mátyás király-emlékmű és Országzászló tér)

21.00 Koronázási szertartásjáték: IV. Béla (Nemzeti Emlékhely)
További információ és jegyvásárlás: www.koronazas.hu
(Esőnap: augusztus 21.)


 

A programokról bővebben:

Az élet magja – IV. Béla koronázása

Hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozat: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után 2019-ben a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező.

A pusztulást hozó tatárjárás után az országot újjáépítő IV. Béla az egyik legjelentősebb az Árpád-ház uralkodói között. Az idei szertartásjátékban a rítus hangsúlyos lesz, de nem uralja az előadást, átengedi a terepet az uralkodó minden szempontból kiemelkedő élettörténetének – mondta a rendező a darabról, amely idén a koronázással indul, hogy aztán a szertartás további jelenetei is beleszövődjenek a történetbe. A darab többször is „visszaugrik” az előző évi előadás képeire, megerősítve a tényt, hogy a nézők egy hét éve tartó sorozat egyik epizódját látják. Fontos párhuzam a tavalyi előadással Margit jelenléte, akinek személyében a második meghatározó szent lányt tisztelhetjük. Hozzá is kapcsolódik az előadás alcíme. Az élet magja kifejezés egyrészt a „második honalapító” uralkodását örökíti meg, másrészt azt a tényt, hogy ez a család négy szentet adott az egyháznak: Szent Margit mellett Szent Kingát, valamint Boldog Jolánt és Boldog Konstanciát.

A színpad képe kisebb változtatásokkal a tavalyihoz hasonlít majd. Idén is sokszereplős darabot láthat a közönség, színészek és táncosok közreműködésével. Az előadásban 80 határon túli diák szerepel. A címszereplőt Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Batu kánt Sághy Tamás, a narrátort pedig Mihályi Győző személyesíti meg.


Fények és fényjátékok

Mozgó történelmi képregény – augusztus 9–20.

A Székesfehérvári Királyi Napok népszerű látványossága minden este 21 órától várja a járókelőket a Belvárosban, ahol a Ciszter templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épülete szolgál vetítővászonként. A mozgó történelmi képregényt hetedik éve Magyarósi Éva képzőművész, animációsfilm-rendező készíti. Az alkotásból IV. Béla király életét ismerhetjük meg. A képregény első kockáin a gyermek Bélát látjuk, aki hétéves korában szemtanúja volt anyja, Gertrudis királyné meggyilkolásának. 14 évesen feleségül vette Laszkarisz Máriát – házasságukból tíz gyermek született. A további képeken láthatjuk a tatárjárást, a muhi csatát, Margit felajánlását Istennek az ország megmentéséért, majd az ország újjáépítését.

Mapping: zenés 3D-s épületvetítés – augusztus 9–11.

Idén második alkalommal lesz architekturális épületvetítés a Székesfehérvári Járásbíróság épületén a 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáival. Az épület architektúrájához igazodó, 2- és 3D-s elemekkel készült tízperces zenés mapping anyag nem pusztán színezi, hanem meg is mozdítja, átrendezi a felületeket, ennek köszönhetően a nézők lenyűgöző látvány részesei lehetnek három estén át.

Kirakós játék 3D-s fénykockákkal – augusztus 17–19.

A Székesfehérvári Királyi Napok második felében, a Koronázási Ünnepi Játékok alatt a Fő utcán, a Virágórával szemközti ház homlokzatán különleges, 3D-s kirakós játék várja a látogatókat. Az épület felső részén 27 virtuális kockát látunk majd, amelyeket a tengelyük mentén el lehet forgatni. A kockák minden oldalán a valódi épület adott részlete szerepel – kicsit másképp, egy-egy építészeti vagy grafikai stílus jegyeit magán viselő „átiratban”. A játékosok feladata, hogy az általuk kiválasztott stílus összes elemét megtalálják és „kiforgassák” a program indításakor összekevert kockák között. A játékba bárki bekapcsolódhat, a kockákat az Országzászló téren felállított szenzorok segítségével lehet majd irányítani. Az interaktív fényjáték ötletgazdája és megvalósítója Falvay Miklós médiaművész.


 Aug. 17–19. 16.00 és 18.30 | Városház tér

Középkori óriás sakk: A muhi csata

 Az élő sakk évszázadok óta a sakkjáték ismert és kedvelt megjelenési formája. Az élő sakkjáték lényegében birodalmak harca – a szellem letisztult, művészi megjelenési formájában. Az élősakk-játszmák közös jellemzője a Játékmester, a szemben álló felek mozgását magyarázó két Főjátékos, valamint a sakktáblán mozgó összesen 32 figura. A játszmák általában kimerülnek egy rövid bevezetőben, valamint a sakkjáték lebonyolításában. Maga a játék ideje általában nem több 15–20 percnél.

De a mi esetünkben egészen más a helyzet.

Május 11-én debütált Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhelyen az első Középkori óriássakk-előadás, amelyet színpompás, középkori jelmezekben a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai valósítottak meg nagy sikerrel. A sodró lendületű, élvezetes sakkelőadásban az 1241-ben lezajlott muhi csatát, és annak előzményeit játszották el egy zászlódíszbe öltözött, 100 négyzetméteres sakktáblán, közel egy órában, sok-sok zenei aláfestéssel. A diákok érett játékát a nagyszámú közönség hosszú vastapssal jutalmazta.

Ezzel az előadással az évszázados hagyományokkal rendelkező élő sakknak egy új műfaja született meg Székesfehérváron, a sakkszínház, melynek következő előadásait a Koronázási Ünnepi Játékok idején, 2019. augusztus 17–19. között, mindhárom napon 16 és 18.30 órakor a Városház téren tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Szereplők:

Magyar sereg (világos bábuk):

Diószegi Miksa (A-GYALOG): Pergel-Werner Nikolett
Bényi Máté (B-GYALOG): Szűcs Eszter
Gútkeled nem. Péter (C-GYALOG): Keller Petra
Esztergomi Ákos (D-GYALOG): Krencz Viktória
Rembaldus (A-BÁSTYA): Dorogi Dézi
Csák Ugrin (B-HUSZÁR): Kellner László
Rátót Domokos (C-FUTÓ): Pisch Henriett
IV. Béla (KIRÁLY): Dublinszki István
Kálmán herceg (VEZÉR): Forczek Dániel
Miklós prépost (F-FUTÓ): Zákány Bálint
Mátyás érsek (G-HUSZÁR): Takács Kata  (10/d)
Gergye nembéli Pál országbíró (H-BÁSTYA): Balogh Orsolya
Forgács fia Miklós (E-GYALOG): Lakatos Sára
Ákos nembéli Géza (F-GYALOG): Dávidházi Csenge
Türk fia János (G-GYALOG): Bakos Lilla
Ákos fia István (H-GYALOG): Lakner Virág

 

Mongol sereg (sötét bábuk):

Igor (A-GYALOG): Takács Kata (2/10)
Mukali (B-GYALOG): Kiffer Anna
Csormakan (C-GYALOG): Fábián Edina
Adarkin (D-GYALOG): Szabó Anna
Dolongir (A-BÁSTYA): Fekets Eszter
Tukarcs (B-HUSZÁR): Hodák Anna
Szidurku (C-FUTÓ): Dietrich Csilla
Batu kán (KIRÁLY): Mester Márton
Szübeetej (VEZÉR): Sárvári Mózes
Toluj (F-FUTÓ): Roa Zamora Dorothy
Kadaan (G-HUSZÁR): Juhász Olivér
Bakatu (H-BÁSTYA): Koza Márk
Boorcsu (E-GYALOG): Bölcsföldi Bianka
Iszmail (F-GYALOG): Racskó Fruzsina
Dörnye (G-GYALOG): Horváth Laura
Lapusa (H-GYALOG): Füri Enikő

 

Krónikás: Vágó Bendegúz

Anselmus, magyar játékmester: Fessler Márton

Bürcsi Idoung, mongol játékmester: Farkas Péter Benedek

A darab szereplői a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai

Koordinátor-tanár: Varga Júlia
Párviadal-instruktor: Kellner László
Sakk-szakértő: Fehérvári István
Történész szakértő: dr. Veszprémy László
Zene: Cserta Balázs

Írta és rendezte: Matuz János


Aug. 17–19. 10.00–19.00 | Vitézi tusa: 10.30 és 14.30 | Döntő: 17.30 | Városház tér

Lovagi torna

Egyedülálló látványosság az idei Koronázási Ünnepi Játékokon az a fából épített, közel 30 méter hosszú lovagi ügyességi pálya, amelyen a bátor vitézek mérettethetik meg magukat. A lovagjelölteknek óvatos léptekkel, az akadályokat megkerülve, korabeli öltözetben, pajzzsal és lándzsával, a kisebbeknek pedig karddal kell végigküzdeniük magukat a pályán, hogy a végén a várkapu lenyílhasson és hős vitézként ünnepelje bátor jelentkezőnket a középkori városka apraja és nagyja.

Aki szereti a kihívásokat, az jelentkezhet a naponta zajló vitézi tusákra is: 10.30-kor és 14.30-kor időfutamokra várjuk a fiatal és kevésbé fiatal lovagokat. A napi időfutamok legjobbjai 17.30-kor egymással mérik össze ügyességüket és gyorsaságukat: a legjobb, legügyesebb és leggyorsabb lovag díszes lovagi kardot és pajzsot nyer el hősi tette jutalmául.


Aug. 17–19. 11.00, 15.00 és 17.00 | Városház tér

Függőleges mesék: A varázsló meséje

A Koronázási Ünnepi Játékok egyik újdonságában Molnár Hajnalka légtornász-stúdiójának tehetséges növendékei játszanak el egy középkori történetet – stílszerűen ég és föld között. A nemzetközi légtornász világban is elismerést szerzett sokszoros magyar bajnokok Hajnal vezetésével egy csodálatos, különös világba kalauzolják az érdeklődőket. És mert a mesevilág tudvalevőleg határtalan, akár a képzelet, a levegő fiatal akrobatáinak mozdulatait látva garantáltan tátva marad majd a nagyérdemű szeme-szája, ahogyan tátva maradhatott sok száz éve a középkori vásári forgatag közönségének szeme-szája is a vándorkomédiások produkcióitól.

Függőleges színház lesz ez a javából, olyan mesejáték, amelyre alig-alig lesz érvényes a gravitáció. A történet pedig A varázsló meséje. A többi legyen – titok. A naponta három alkalommal látható, igazán párját ritkító előadásból minden nap lesz esti produkció is, ahol a lebegés mellett fontos szerephez jut majd a tűz. Tűz, lebegés, fantázia – egyetlen mesébe fogva, amely arról szól, hogy ha akarjuk, nincsenek akadályok…

Légtornász-akrobaták: Molnár Hajnalka, Baricza Zsófia, Baricza Anna/Tóth Marietta, Németh Sára/Szuna Vanda, továbbá: Bencze Zsófia, Mészáros Anita, Nagy Adrienn és Csizmadia Liza 

Mesélő: Borbély Erika

Írta: Matuz János

Koreográfus és rendező: Molnár Hajnalka


Aug. 17–19. 10.00–18.00 | Zichy liget

Hagyományőrzők tábora

Próbálják ki, hogyan éltek őseink! A Koronázási Ünnepi Játékok alatt hagyományőrző csapatok keltik életre a múltat Székesfehérvár szívében: délelőtt a tábori életet mutatják be, délután pedig harcászati bemutatókat tartanak. Napközben 11.30-kor a Musica Historica játszik, és itt épül fel a középkori iskola, a Scola Capitularis Ecclesiae Alba Regiae is. A hagyományőrzők a Városház téren is felbukkannak, hogy a lovagi torna résztvevőit segítsék és biztassák, emellett toborzókat tartanak IV. Béla seregébe, ellenséges tatár kémek után kutatnak, járőröznek és tolvajt fognak a középkori vásárban.

Harcászati bemutatók:

10.00 I. András Király Lovagrend
13.00 Borostyánkő Nemzetség Hagyományőrző Egyesület
14.00 Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület
15.00
Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület
16.00 Magyar Királyi Kardforgatók Rendje HSZGYSE
18.00 Fehérvári Huszárok Egyesülete


Aug. 17–19. 10.00–22.00 | Mátyás király-emlékmű

Zenetér

Egész napos foglalkoztató és játékos történelmi programok, zenei produkciók a pódiumszínpadon. Mindhárom nap 15.00 és 18.00 órakor a Musica Historica Régizene Együttes Adorján Viktor verseivel, Csörsz-Rumen István megzenésítésében mutatja be az óriásbáb-királyokat és azok rokonságát.

Mindhárom napon:

11.00 Bordó Sárkány Régizene Rend
13.00 Hollóének Hungarica
16.00 Kurul dobosok
17.00 Bordó Sárkány Régizene Rend
19.00 Kurul dobosok
21.30 Tűzszínház

Augusztus 18-án és 19-én:

14.00 Pavane zászlóforgatók


Aug. 17–19. 10.00–19.00 | Városház tér

Szabad a vásár! – középkori piac és középkori városi élet

Középkori sokadalom a Szabad Színházzal, benne: piaci perpatvarok, vásári életképek, pergő nyelvű kofák és borvirágos pofák, ravasz kalmárok és rémhírkeltő pletykások, korhely komédiások és dévaj mutatványosok, légtornászok, léhűtő igricek és naplopó bikficek, megszállottak és mániások, öngyógyító felcser és középkori tébolydája, tolvajok, javasasszonyok, bűbájosok, lidérclátók, piaci bíró és példamutató büntetései, középkori köpködő, pellengérre állítás, sorsjátékok, állat-olimpia a jószágokra köthető fogadásokkal, vásári játékok, fogadó korabeli harapni- és hörpintenivalókkal. A Jancsárkert középkori árusai, illetve kézművesek várják a járókelőket, akik a középkori kézműves mesterségek fogásait is kipróbálhatják.

Mindhárom napon:

10.00 Sub Rosa régizenei együttes
10.30 Vitézi tusa
11.00 Függőleges mesék
14.00 Bordó Sárkány Régizene Rend
14.30 Vitézi tusa
15.00 Függőleges mesék
15.30 Pannon mesék – a Sacra Compania és az Anonim Muszkák Utcaszínház előadása
16.00 Középkori óriás sakk
17.00 Függőleges mesék
17.30 Vitézi tusa döntő
17.30 Hollóének Hungarica
18.00 Gólyalábas vásári komédia
18.30 Középkori óriás sakk
19.30 Musica Historica Régizene Együttes
22.30 A Hajnal Mozgástér tűzszínháza

Augusztus 18-án és 19-én:

11.30 Pavane zászlóforgatók


Aug. 17–19. 10.00–18.00 | Szent János köz

Jósok és boszorkányok sikátora

Egész napos foglalkoztató programok Váradi Eszter Sárával, Keller Jánossal, Jónás Andreával és Németh Mariannal.

Érdekel a jövő? Kártyát vetünk, hörcsöggel jósolunk, szerencsecédulát húzunk… Varázslat lesz bőven! Az utcában járók boszorkányjelmezbe bújva fényképezkedhetnek, hogy az így készült fotót emlékül magukkal vigyék. A kezdő boszik készíthetnek talizmánt, megízlelhetik az élet vizét, sőt, a boszik titkos jelét is magukra tetováltathatják! S ha még nem volna elég a bűbáj és varázslat, mágikus körtáncot lejthetnek a sikátor varázslójával és boszorkányával az arra vágyók.

Zenei programok a sikátornál mindhárom napon:

10.00 Hollóének Hungarica
17.00 Sub Rosa régizenei együttes


Aug. 17–19. 10.00–19.00 | Országzászló tér

Bábosok tere

Egész napos foglalkoztató programok és kézműves foglalkozások, délután báb- és utcaszínházi előadások.

Aug. 17., szombat

14.00 Lábodi Ádám – Egger Géza: Jobku és Dzsevu világhírű akrobatikus történelemóra-színháza – IV. Béla
16. 15 A halhatatlanság országa – Fekete Dávid bábelőadása
18.30 A herceg átkaTűzkő Sándor és Nyáry Bernadett interaktív népmeséje

Aug. 18., vasárnap

14.00 A herceg átkaTűzkő Sándor és Nyáry Bernadett interaktív népmeséje
16.15 Lábodi Ádám – Egger Géza: Jobku és Dzsevu világhírű akrobatikus történelemóra-színháza – IV. Béla
17.00 Pavane zászlóforgatók a Vörösmarty Színház előtt
18.30 Kelekótya haramiák – a Ziránó Színház előadása
19.30 Pavane zászlóforgatók

Aug. 19., hétfő

14.00 Lábodi Ádám – Egger Géza: Jobku és Dzsevu világhírű akrobatikus történelemóra-színháza – IV. Béla
16.15 A herceg átkaTűzkő Sándor és Nyáry Bernadett interaktív népmeséje
17.00 Pavane zászlóforgatók a Vörösmarty Színház előtt 
18.30 Farkasbarkas – az Aranyszamár Bábszínház előadása
19.30 Pavane zászlóforgatók


Aug. 18., vasárnap 16.15, aug. 17., szombat és aug. 19., hétfő 14.00 | Országzászló tér

Jobku és Dzsevu akrobatikus történelemóra-színháza: IV. Béla

Immáron a hatodik epizóddal jelentkezik a Koronázási Ünnepi Játékok évek óta nélkülözhetetlen műsora, Jobku és Dzsevu sziporkázóan szellemes utcaszínházi sorozata, melyből ezúttal IV. Béla életét és korát ismerhetjük meg.

Jobku: Egger Géza
Dzsevu: Lábodi Ádám

Írta és rendezte: Egger Géza és Lábodi Ádám


Aug. 17–19. 10.00–18.00 | Az óriásbáboknál

Árpád-házi ágbogozó

Ki volt Szent István apja? Kinek az unokája Szent Erzsébet? Kinek a felesége Adelhaid? Derítsük fel együtt óriásbábjaink családfáját! Az elmúlt évben nagy sikert aratott családfakutató játék, amelynek kortól függetlenül bárki részese lehet, idén is folytatódik! Keressék a bogozólapot az információs faházaknál, járják végig az óriásbábokat, ahol az információs táblákról segítséget kapnak a kutatáshoz, hogy teljessé váljon a családfa!

Az óriásbábok a következő helyeken várják a kutakodókat:

Országzászló tér: Szent István, Gizella, Szent Imre, Asztrik püspök, Géza fejedelem, Sarolt
Fő utca, Varkocs-szobor: Szent László, Adelhaid, Piroska
Fő utca, Mátyás király-emlékmű: Salamon, I. Géza, Könyves Kálmán, Álmos herceg
Fő utca, Szent István Király Múzeum előtt: II. (Vak) Béla, II. István
Fő utca, Ciszter templom előtt: III. Béla, Antiochiai Anna
Fő utca, Tip-Top áruház előtt: II. András, Szent Erzsébet
Városház tér: IV. Béla, Szent Margit


A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.