Szemek – október 23-i ünnepi tévéjáték

2018. október 15.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Mikor:
2020. október 23., péntek, 19:20
2020-10-23T19:20:00+02:00
2020-10-23T19:35:00+02:00
Hol:
Fehérvár TV
Székesfehérvár
Költség:
Ingyenes

Idén a járványhelyzet miatt elmarad a hagyományos, a Városház térre tervezett október 23-i utcaszínházi bemutató, helyette születik meg a Szemek című tévéjáték, amely ebben az évben is az 1956-ból fennmaradt fehérvári dokumentumokra épül. A film főszereplői a Kodolányi János Gimnázium diákjai, mellettük felnőtt szereplők is játszanak a produkcióban, amelyet Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa írt és rendezett. A filmet október 23-án, pénteken 19.20 órai kezdettel láthatják a nézők a Fehérvár Televízióban, amelynek munkatársai is közreműködtek a tévéjáték elkészítésében.

„Volt egy nemzedék, amely úgy döntött, hogy nem akar többé lefüggönyözött ablakok mögött élni. Egy nemzedék, amely azt mondta: a szó már nem elég. Nem voltak tábornokaik, nem volt hadseregük, sem haditervük. Csak ökölbe szorított kezük – és tiszta szívük” – ezekkel a mondatokkal kezdődik az a tévéjáték, amellyel ebben az évben emlékezik Székesfehérvár az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. A film az azonos című, eredetileg a Városház téri színpadra álmodott szabadtéri előadás televízióra alkalmazott változata, amelynek írója és rendezője Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa.

  

SZEMEK

Fehérvári doku-ballada
Az azonos című szabadtéri színpadra tervezett ünnepi előadás tévéjáték-változata
 

SZEREPLŐK:

 

Kodolányi János Gimnázium:

Mesélők: Bögyös Dorina és Czaltig Bálint

KODÓCSKA:
Kis Balla Emma: Gengeliczki Lili
Kis Csányi Éva: Kasó Panna
Kis Kis-Banga: Behina Róbert
Kis Vértes: Fergencs Bende
Kis Toci: Fodor Benedek
Kis Sasa: Horváth Levente
(Drámatanár: Láposi Anita)

SZÍN-PADKA:
Nagy Balla Emma: Tóth Csenge
Nagy Csányi Éva: Szász Katalin
Nagy Kis-Banga: Bíró Marcell
Nagy Vértes: Komáromi Péter
Nagy Toci: Vizi Egon
Nagy Sasa: Seres Dávid
Keszei István: Erdődi László
(Drámatanár: Bobory-Michna Boglárka)

A FORRADALMI KÉPEK SZEREPLŐI:
Alapi Márton, Balázs Anna, Ballon Ádám, Bácskai Dávid, Benedek Zoltán, Bicskei Fanni, Bognár Bianka, Bokor Simon, Czaltig Ádám, Cseh Zamira, Cselyuszka Vivien, Galamb Szonja, Garai Valentina, Gerván Bálint, Gigler Bálint, Gotthárd Laura, Hauki Anna, Hegedűs Zorka, Hegyesi Dániel, Hortobágyi Péter, Horváth Kata, Horváth Melissza, Jenőfalvi Gergő, Kalauz Fanni, Kalauz Vivien, Kis Rebeka, Kovács Viktória, Kovács Vivien, Kranabeth Máté, Lohner Kristóf, Magyar Adél, Mészáros Barnabás, Mészáros Laura, Molnár Csenge Anna, Molnár Csongor, Nagy Barnabás, Nagy Enikő, Németh Réka Anna, Orosz Gergő, Pesti Léna, Polgár Lili Panna, Radnó Lili Boglárka, Sóti Péter, Szabó Nóra Andrea, Szántó Patrik, Szőnyegi Bálint, Tárkányi Abigél Georgina, Telkes Hanna, Tóth Korinna, Vajzer Bianka, Varga Miklós, Varga Réka, Vasi Barnabás, Vezér Antónia, Vörös Máté, Zólyomi Emma

A Kamaszkorunk legszebb nyara jelenet zenei felvételei a Kodolányi János Egyetem Jazz Tanszék stúdiójában készültek.
Közreműködtek: Detső Lotti, Márkus Noémi, Németh Patrícia, Papp Rebeka, Mits Péter, Matuz János, Sisa Dávid, Zelenák Dániel
A hangfelvétel zenei vezetője: Mits-Kovács Eszter

FELNŐTT SZEREPLŐK:
Balu Józsi: Samu Miklós
Sztankay: Balogh Mihály
Sztankayné: Bobory-Michna Boglárka
Szikra őrnagy, a fehérvár ÁVH parancsnoka: Szücs Dániel
Cipőbolti eladó: Lőrincz Miklós
Asszony az óvóhelyen: Bercziné Rengő Andrea
Lány az óvóhelyen: Krainhoffer Andrea
Férfi az óvóhelyen: Gurabi Ákos
Fiatalember az óvóhelyen: Sári Máté
Nő az óvóhelyen: Nikolényi Mirtill
Valamint Sinka Jenő ’56-os veterán

  

Vezető operatőr: Körtvélyes Tivadar

Operatőrök: Preszter Elemér, Zsiday Ádám

Hangmérnök: Bodonyi Krisztián

Vágóasszisztens: Neüchel Balázs

Vágó: Szentmiklósi Dávid

Gyártásvezető: Haufe Andor

Adásrendező: Látrányi Viktória

Maszk: Tombor Tímea

Berendező: Szili Zsuzsanna

Produkciós asszisztens: Sári Máté

Fény: Kurja István

Zenei vezető: Cserta Balázs

ÍRTA ÉS RENDEZTE: MATUZ JÁNOS

  

Fotódokumentumok:
Városi Levéltár és Kutatóintézet archívuma
Dr. Perényi István
Vákár Tibor

Külön köszönet:
Vörösmarty Színház
Városi Levéltár és Kutatóintézet
Fejér Megyei Hírlap
Korona Zrt. Munkaruházati Bolt
Hangszóró 2000 Kft.

A rendező által a doku-ballada műfajába sorolt darabban szereplő figurák közül többen is létező személyek, a forradalom helyi eseményeinek tragikus sorsú alakjai, akik több életkorban is megjelennek az alkotásban: általános iskolás, majd középiskolás diákként és pályakezdő szakmunkásként is láthatjuk őket a 64 évvel ezelőtti történéseket megidéző alkotásban. Ahogyan az már hagyomány a városban, most is egy fehérvári középiskola adta a szereplőgárda többségét: ebben az évben a Kodolányi János Gimnázium diákjaival dolgozott együtt Matuz János. A diákok mellett felnőtt szereplőket (többek között az iskola pedagógusát, az önkormányzat munkatársát, a Szabad Színház tagjait és a Programszervező Kft. munkatársait) is láthatunk a produkcióban. Érdekesség, hogy a filmben megjelenik az 1956-os események egyik résztvevője, Sinka Jenő is, akit a forradalom utáni megtorlás idején diákként ítéltek börtönbüntetésre. 

A tévéjáték forgatása szeptemberben kezdődött: a külső felvételek egy része a Bregyóban készült, a bentieket pedig a Pelikán Fészekben forgatták. A mintegy 50 perces tévéjáték forgatási és utómunkálataiban a Fehérvár TV szakemberei működtek közre.

Az ünnepre készült alkotást az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójának tiszteletére 2020. október 23-án, pénteken 19.20 órakor mutatja be a Fehérvár TV.

Bár a jelenlegi helyzetben egészségünk védelme érdekében nem ünnepelhet együtt a város közössége, a technika adta lehetőséggel élve mégis fejet hajthatunk a forradalom áldozatai, hősei előtt.  Emlékezzünk közösen, nézzék meg otthonaikban a Szemek című tévéjátékot!