Rivalda

2020. október 5.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2020. október 10., szombat, 10:00 – 15:00
2020-10-10T10:00:00+02:00
2020-10-10T15:00:00+02:00
Hol:
Táncház
Székesfehérvár
Malom utca 6.
Költség:
Ingyenes

Színházi témával zárul a Fehérvári Programszervező Kft. Backstage című programsorozata, amely a Motívum Kulturális Egyesület megbízásából tavaly indult útjára. Az október 10-i ingyenes, Rivalda című rendezvény témája a színjátszás lesz a Malom utcai Táncházban: a rendezvény keretében zajlanak a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatói, majd Nagy Nikolett színházi kellékes tart workshopot, és jelmezkiállítást is rendeznek.

Tavaly novemberben kezdődött a Fehérvári Programszervező Kft. ingyenes sorozata, amelyet a Motívum Kulturális Egyesület megbízásából hívott életre. Számos téma szerepelt már benne: esett szó néphagyományokról és szokásokról, terítékre kerültek a különböző táncos műfajok, a családi élet az apák szemszögéből, kaphattunk tanácsokat a tavaszi megújuláshoz, legutóbb pedig a zene volt a téma. Az októberi, utolsó rendezvény középpontjában a színjátszás áll.

Részletes program:

10.00–14.00 Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatói

10.00–15.00 Kiállítás a Középkori óriás sakk jelmezeiből, fegyvereiből, sisakjaiból, szövegkönyvéből és próbarendjéből

14.00–15.00 Nagy Nikolett színházi kellékes workshopja

A rendezvény 10 órakor kezdődik a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatóival. Az ország egészét érintő, felmenő rendszerű művészeti rendezvénysorozatot a Magyar Drámapedagógiai Társaság a megyei és regionális szinten tevékenykedő partnerei – intézmények és civil szervezetek – segítségével szervezi. Idén, a járványhelyzet miatt a megszokott háromlépcsős felmenő rendszer helyett kétlépcsős a találkozó: az első lépcső az eddigi megyei és a regionális szint között helyezkedik el. Innen a zsűri által ajánlott, szakmailag legérdekesebbnek talált előadásokat hívják meg a 2020. november 20–21-én Budapesten, a Marczibányi téren rendezendő (a Színház-Dráma-Nevelés módszertani programjával egybekötött) kétnapos országos rendezvényre.

Az idei Fejér megyei találkozón négy színjátszó csoport vesz részt: Kincsesbányáról a R. M. Á. I. Kazinczy Ferenc Tagiskolája „Kinder spielen” csoportja a Schiffsbrüchige suchen… (Hajótöröttek keresnek…) című játékkal érkezik, a fehérvári Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium Kodócska csoportja A halhatatlanságra vágyó királyfi című népmese-feldolgozást adja elő, ugyanezen iskola Kodócska 2.0 csoportja a #legyekura című irodalmi feldolgozást állítja színpadra, amely William Golding: A Legyek Ura című regényéből készült, a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola Prelúd Pódiuma pedig az Édes-ékes apanyelvünk című produkciót hozza el a találkozóra. A produkciókat Tóth Erzsébet előadóművész, a tatabányai Vértes Agorája művészeti főmunkatársa és Golden Dániel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa véleményezi.

10.00–10.40 Kodócska 2.0: #legyekura (William Golding: A Legyek Ura című regényének feldolgozása)
11.00–11.30 Kinder Spielen: Schiffsbrüchige suchen… (Hajótöröttek keresnek…) (színpadi játék)
11.50–12.00 Prelúd Pódium: Édes-ékes apanyelvünk (humoreszk)
12.25–13.00 EBÉDSZÜNET
13.00–13.25 Kodócska: A halhatatlanságra vágyó királyfi (népmese-feldolgozás)

A bemutatók után, 14–15 óra között Nagy Nikolett színházi kellékes tart workshopot. Kellékek nélkül egy színházi produkció elképzelhetetlen, de kevesen tudják, hogy pontosan mi egy kellékes feladata, hogyan készülnek és „működnek” a színpadi kellékek. Mi van a boros- vagy a söröspohárban? Mitől véres a kés? Miből vannak, hogyan készülnek a színpadi ételek? Nagy Nikolett számtalan izgalmas dologról rántja le a leplet.

A rendezvény ideje alatt, 10–15 óra között a Táncház előterében kiállítást rendeznek a Középkori óriás sakk jelmezeiből, fegyvereiből és sisakjaiból, és itt közelről lehet megtekinteni a produkció szövegkönyvét és próbarendjét is.

Az eseménysorozat a TOP-7.1.1.16-H-ESZA-2019-00452 számú „Backstage – komplex művészeti rendezvények Székesfehérváron” projekt keretében valósul meg. A programra ingyenes a belépés.