Vollein Ferenc festménykiállítása

2022. március 18.   SZKKK  

Mikor:
2022. április 8., péntek, 17:00 – 2022. május 8., vasárnap, 18:00
2022-04-08T17:00:00+02:00
2022-05-08T18:00:00+02:00
Hol:
Kisfaludi Közösségi Ház
Székesfehérvár-Kisfalud
Könyves Kálmán u. 10/a
Költség:
Ingyenes

Könyvbemutatóval egybekötött kiállításnak ad helyet a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Kisfaludi Közösségi Házban. A Balaton partján, Badacsonyörsön élő és alkotó fiatal festőművész, Vollein Ferenc szakrális témájú képeiből április 8-án, pénteken 17 órakor nyílik tárlat. A megnyitón videóüzenetben köszönt prof. dr. Kásler Miklós, az EMMI minisztere, köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester, a kiállítást Szemes Péter esztéta, mentor nyitja meg. A kiállítás május 9-ig látogatható.

Tizenévesen, több mint tíz éve kezdett festészettel foglalkozni a ma 23 éves Vollein Ferenc, akit mára a kortárs naiv képzőművészeti iskola egyik legismertebb hazai és nemzetközi képviselőjeként tartanak számon. Várpalotán, a „kis képzőben”, a Magániskola Gimnáziumában folytatta tanulmányait a képzőművészeti tagozaton, ahol 2019-ben végzett. Szín- és formavilága egyedi, stílusa a szakemberek szerint az avantgarde egyik jelentős, de Magyarországon kevésbé preferált irányzatához, a naiv-neoreneszánsz iskolájához áll a legközelebb.

Alkotásait az Ó- és az Újszövetség, a magyar történelem, a balatoni és a toszkán táj ihletik. Képeit számos tárlaton láthatta a közönség: ötvennél több önálló tárlatot rendezett jelentős hazai és nemzetközi kiállítóhelyeken, de számos csoportos kiállításon is részt vett. Harminc hazai és nemzetközi korosztályos és felnőtt képzőművészeti alkotópályázaton szerepelt sikerrel, rangos művészeti ösztöndíjakkal is büszkélkedhet – a Nemzet Fiatal Tehetségeiért képzőművészeti ösztöndíjat négyszer is elnyerte. Négy önálló képzőművészeti kiadvánnyal is rendelkezik: ezek közül kiemelkedik a negyedik, két éve született 132 oldalas Színek az égből című kötet, amelynek jelentősége abban áll, hogy a naiv képzőművészet 100 éves magyarországi történetében először jelent meg ilyen jellegű és nagyságú művészeti kiadvány.

A fiatal festőművészt hat éve Rómában fogadta I. Ferenc pápa, akinek – a Szent Márton- év alkalmából – átnyújtotta a Szent Márton megkereszteli édesanyját című alkotását, amely bekerült a Vatikáni Múzeum- és Képtár gyűjteményébe. Vollein Ferenc alkotásai rangos hazai és nemzetközi köz-és magángyűjteményben szerepelnek: már több mint 100 festménye került különféle hazai és nemzetközi köz- és magángyűjtemények tulajdonába.

Tavaly Badacsonyörsön megnyílt az alkotó műteremházának udvarán saját, egész évben nyitva tartó Kortárs Képzőművészeti Galériája, amely szerepel a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023-as programsorozat kulturális-képzőművészeti kínálatában. Az EKF program keretében Ábrahámhegyen egy fél éves tárlata is nyílik az alkotónak a Balatonhoz és a régióhoz köthető legendákat feldolgozó, mintegy 50 alkotásból.

A kisfaludi kiállításon Vollein Ferenc negyven festményét – közöttük a legújabb alkotásokat is – láthatják az érdeklődők. A megnyitót április 8-án, pénteken 17 órakor tartják, az eseményen köszöntőt mond prof. dr. Kásler Miklós, az EMMI minisztere, a rendezvény díszvendége és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, fővédnök. A tárlatot megnyitja Szemes Péter esztéta, mentor, közreműködik Mohai Gábor, Radnóti- és Kazinczy-díjas előadóművész és Gryllus Vilmos, Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző. A kiállítás május 9-ig látogatható, a ház nyitvatartási idejében. A megnyitón a Színek az égből című művészeti albumot is megismerheti a közönség, dr. Zóka Péter PhD művészetfilozófusnak a képzőművészeti kiadványról írott bemutatóját felolvassa: Mohai Gábor.