XXII. Jam-Bory-Vár

2022. május 8.   SZKKK  

Mikor:
2022. május 14., szombat @ 16:00 – 23:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-05-14T16:00:00+02:00
2022-05-14T23:00:00+02:00
Hol:
Bory-vár
Székesfehérvár
Máriavölgy 54.
Költség:
900 Ft

XXII. Jam-Bory-Vár

Székesfehérvár, Máriavölgy 54.

A MéhKasAula és a Bory-vár közös rendezésében

Belépő: 900 Ft (12 éves kor alatt ingyenes)

 

16.00  Spirotic retextil mandala workshop (Százoszlopos udvar)

A Jam-Bory-Vár délutáni workshopján mandalákat készíthetnek az érdeklődők. Az alapanyag pamut és egyéb textil, ezekből különböző kézműves technikákkal (szövés, horgolás, makramé) születnek az alkotások. A csíkokra vágott textilből középről induló, sugár irányú vázat készítenek a résztvevők a hulahoppkarikára, és ebbe fűzik spirális, körkörös irányban az anyagokat.

16.30  Grim/m/aszok – a Figurina Bábszínház előadása (Elefántos udvar)

A Figurina Animációs Kisszínpadot 1983-ban alapította Siklósi Gábor és Fers Klára – ma is kicsi, egy-kétszemélyes vándor bábszínházként működik. Műsoraival rendszeresen megméretteti magát a hazai és a nemzetközi szakmai fórumokon, de olykor jelen van egy-egy előadásával budapesti színházakban is. A Figurina minden előadása úgy készül, hogy élvezhető legyen az ovisoknak, a kisiskolásoknak, a kamaszoknak és a felnőtteknek is. A legerősebb gondolatátvivő eszközük a humor, amiből minden darabba csöpögtetnek az alkotók.

A Jam-Bory-Vár idei gyerekprogramján a Figurina Bábszínház legsikeresebb műsorát, a Grim/m/aszok című tárgyjátékot mutatja be, amelyben három ismert Grimm-mese (A nyúl meg a sün, Csipkerózsika, Piroska és a farkas) „kel életre” közönséges használati tárgyakkal. Az előadás követi az eredeti népmesék ma is érvényes erkölcsi üzeneteit, de közben megmozgatja a nézők fantáziáját, kihasználja a képzeleterőt, mindezt élőzenével és sok humorral fűszerezve. Az előadás ideális korosztálya 4–10 év, de kamaszok és felnőttek is élvezhetik a játékot. A Grim/m/aszok előadást ezernél is több alkalommal játszotta nagy sikerrel a Figurina,  sok elismerést és díjat kapott a produkció, Európa legtöbb országában, de Japánban és Brazíliában is bemutatták már.

16.30  Grabovski koncert (Százoszlopos udvar)

Az alternatív ihletésű pop-rock banda egy szoros egyetemi baráti társaságból alakult 2016-ban, és még ebben az évben meg is jelent bemutatkozó kislemezük. Az első komolyabb mérföldkő volt a 2020 elején elkészült Szevasz életem című első nagylemez volt, amelyet telt ház előtt mutattak be Budapesten. A két album között eltelt idő alatt rendszeresen koncerteztek a fővárosban (Kuplung, A38, Szimpla, Mika Tivadar, Akvárium), ahol az együttesnek állandó törzsközönsége alakult ki. Számtalanszor felléptek vidéken és két alkalommal turnézhattak Erdélyben a Szintaxis zenekarral. Összesen hat dalukhoz készült videoklip, 2020 őszén pedig élőzenés felvételen rögzítették egy dalunkat Bodor Áron (Esti Kornél zenekar) ének-közreműködésével. A 2020 tavaszán megjelent Kettőt hátra című single volt az előfutára annak a kislemeznek, melyet 2021 januárjában rögzítettek a pécsi ZajZajZaj stúdióban, ez áprilisban jelent meg Elfogy a táj címmel. A zenekar tagjai: Hadik Ákos (szöveg, ének), Szontagh Gusztáv (gitár, vokál), Gergely-Kosza Zágon (basszusgitár), Falaty Tamás (billentyű, vokál), Takács Szilárd (dob).

17.30  Savages y Suefo dj set (Elefántos udvar)

A Savages y Suefo név két budapesti dj/producert takar, akik eddig két nagy- és több kislemezt jelentettek meg a német Agogo Records-nál. A Jam-Bory-Várra egy eklektikus vinyl only szettel készülnek. Downtempo, dub, hip-hop, funk és jazz keverékéből építkeznek, sok saját dal és remix, no meg az általuk működtetett Mana Mana Records kiadványainak felhasználásával.

17.30  AZNAP Project koncert (Százoszlopos udvar), közben: 18.00 Megnyitó

Az AZNAP Projekt a transzzene, valamint a jazz fuzionálásának különleges hangzásvilágával bűvöli el hallgatóit. „Dunakanyari néprajztransz, lüktető ritmusokba, ősi hangzásba ágyazva, ahol teret kapnak a hip-hop gyökerei is, felhangzik a rímekbe csavart lengyel szó és néha elszabadul az improvizáció. A zenei hangzás mélyét a doromb, a nagybőgő és a dob lüktetése alkotja, a sokszor keleties fő motívumokat a zongora és citerajáték adja, de meghatározó a fuvola és a hegedű szólójátéka. Sokszor a népi furulya és a kaval is felcsendül. Fontos számunkra a Dunakanyari közösségek építése és kultúra teremtése, hiszen itt élünk és alkotunk” – fogalmaznak magukról a zenekar tagjai. Első lemezük 2020-ban jelent meg Számtalan címmel.

A zenekar tagjai: Bakai Márton (hegedű), Magyarkúti Magulya Balázs (nagybőgő), Németh Bali Kristóf (dob), Németh Zsófa Nóra (fuvola, furulya, kaval), Orbán Szilárd (citera, trombita), Őri Kiss Botond (zongora), Őri Kis Pistu (kongák, csörgők), Stanislaw Lazarus (doromb, mc)

18.10  Szép képek a szeretet világából – drMáriás kiállításának megnyitója (Vagyóczky-terem)

drMáriás (Máriás Béla) festő, zenész, író. Újvidéken született, 1991-ben költözött Magyarországra. Összművészetinek is mondható munkásságára főleg a harsány és kritikai hangvétel, valamint a kelet-európai identitásból, történelmi és politikai sajátosságokból fakadó létkérdések jellemzők. Alkotói nyelvezetében a punk, az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art, a szürrealizmus és egyéb eszközökkel operál. Művészeti, közírói tevékenységét társadalomsebészetként definiálja. A Tudósok zenekar énekes-trombitás-harsonás-szaxofonos vezetőjeként zenekarával Oroszországtól Európa sok országán át az Amerikai Egyesült Államokig több száz koncertet adott. Számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevője, Budapesten az A38 Hajó és a Godot Galéria rendszeres kiállítója, de külföldön is láthatók voltak alkotásai. „drMáriás képeinek formai megoldásai egyszerre idézik az amerikai pop-art és az orosz szoc-art stílusjegyeit, de a rokonság mindkét esetben egészen távoli. A művész minden olyan stíluselemet magától értetődő természetességgel használ, amely beszorítható abba a perspektívába, ami groteszkként jelenik meg – márpedig oda szinte minden beszuszakolható.(…) Ahogyan Csáth Géza naplót írt, úgy fest drMáriás: szelíden, de ügyelve a durvaságokra, már-már perverz módon. Fontos krónika ez: ha majd kétségek merülnének fel, milyen abszurd világban éltünk itt az ezredfordulón, elég megnézni drMáriás képeit. A művész a lehetetlent idézi meg, mint valódi kelet-európai realista.” (Gulyás Gábor)

18.30  Tudósok koncert (Százoszlopos udvar)

A Tudósok az egyik legfontosabb magyar avantgárd zenei formáció, a kelet-európai poszt-punk legszívósabb túlélője, melyet hazánk egyetlen szürrealista polihisztora, drMáriás 1986-ban alapított Újvidéken, a volt Jugoszláviában. A szabad jazz, a szürrealista költészet, a zajzene és a New York-i ihletésű, hetvenes évek végi punk-funk-diszkó elemeivel zsonglőrködő együttesben az évek alatt tucatnyi kiváló magyar és külföldi zenész megfordult, többször bejárták Európát, de Moszkvában és a tengerentúlon is koncerteztek. Koncertjeiken katartikus összművészeti karneváli hangulatot teremtenek, ahol a jazz, a funk, a pop, a punk, a dadaista színház és a költészeti perfomansz találkoznak drMáriás kivetített festményeivel. A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom, a belgrádi SKC és még sok más. A Tudósok története a Nem élhetek Milosevic nélkül című kötetben olvasható.

A zenekar tagjai: drMáriás (vokál, alt szaxofon, trombita), Endrei Dávid (basszusgitár), Jeli Gergely (dobok), Gulyás Levente (gitár), Dezső Antal (bariton szaxofon)

20.00  JamBory Slam 6.0 (Elefántos udvar)

Pofaszoknya – Az idén a femin slammé a terep az Elefántos udvarban. A slammuffot hárman képviselik.

Gyenge Veroni aktív slammer a magyar és a szlovák slam poetry közösségben egyaránt, illetve angolul is ír szövegeket. A 2021-es magyarországi bajnokságot megnyerve kijutott az Európa-bajnokságra, ahol 9. helyen végzett. Az idén a Word Slam Poetryn méretteti meg magát. Magyarországon, Csehországban és Szlovákia-szerte vannak fellépései magyar és szlovák nyelven. Szabadidejében kollázsokat és vizuális költészeti darabokat készít és trash rap számokat ír. Aktivista, aki eseményeivel harcol a rasszizmus, xenofóbia és a gyűlölet ellen, illetve mentortábort is szervez a szlovákiai magyar tehetséges fiataloknak. (Ez a Programelem a Méhkasaula Magyar és határon túli Magyar kapcsolatok programsorozat része.)

Pajor Dóri 20 éves, 6 éve utazik a slam poetry világában. Gyermekkora óta ír, de igazán ebben a műfajban találta meg önmagát. A FehérvArt slam estjeinek keretén belül tett szert tudásra, tapasztalatra és barátságokra. Többször nyert Fehérváron slam poetry versenyt, de minden más helyezéssel is állt már dobogón.

Szolnoki Zsófi 20 éves, 5 éve slammel. A slam poetry műfajjal az iskolájában tartott előadáson találkozott, ami olyannyira megfogta, hogy azóta több versenyen, open mic-on vett részt, ahol a dobogó mind 3 fokán állt már. Mindenféle helyezéssel és tudással 2019-ben Pajor Dórával alapították meg a KAMU néven futó összművészeti csoportot.

20.40  Zuboly koncert (Százoszlopos udvar)

A zenekar története 2004-ig nyúlik vissza, amikor Ágoston Béla barátait összehívta egy közös születésnapi zenélésre. Az akkori felállás olyan sikeres volt, hogy aztán 2005 őszén ebből a „bulizenekarból” alakult meg a Zuboly. A külföldi turnézások kapcsán vették észre, hogy a népzenével kevert magyar rap igazi siker. Zenéjükkel egyedi posztmodern irányzatot képviselnek: semmit nem kímélnek, éppúgy keveredik a pop-rock a népzenével, klasszikus zene a hiphoppal, mint a drum&bass a swinggel. Több stílusirányzat nevet is kitaláltak, úgymint: broken-etno, agrár hiphop, etno-jazz, folk’n’bass. Állandó tagok: Ágoston Béla (szaxofon, hegedű, brácsa, dorombének, kecskeduda), Benke Ágoston Félix (dob, ének, doromb, szájharmonika, cicélés, beatbox, tilinkó, Busa István (beatbox, rap), Hock Ernő (nagybőgő), Szarvas Dávid (beatbox, rap, ének, konga, csörgő)

22.00  Fire Fantasy Tűzszínház (a vár egész területén)

A Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat 2015-ben alakult Szegeden, Jeddi Ágost zsonglőrtréner és tűzzsonglőr gondozásában. Azóta a folyamatos technikai fejlődésnek, és a csoportos gyakorlásoknak köszönhetően egy rendkívül változatos, mozdulataiban harmonikus előadásmód alakult ki. A csapat tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a páros és csoportos koreográfiákra.

Egyéb programok:

Vagyóczky-terem: drMáriás és Bauhaus 103 kiállítás

Moiré „elektro zen kert”

Sötétedéstől a vár külső homlokzatát a pécsi Analogue Crew vetíti be, a Százoszlopos udvaron és a tornyokon a Méhkas Dia Project munkái láthatóak.