Hírek

Művészkorzó a hegy lábánál

2020. augusztus 17.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Idén is vendégül látja Öreghegy a fehérváriakat a romantikus Bory-vár tövében augusztus 19-én, szerdán: Szent István ünnepének előestéjén szórakoztató programok várják a vendégeket. A rendezvény elmaradhatatlan része a borrendek bemutatkozása, az új kenyér megszentelése és a boráldás. A városrész másik hagyományos rendezvényét, az Aranybulla Művészeti Napokat augusztus 28–29-én rendezik meg. A kulturális eseményekről sajtótájékoztató keretében számolt be Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő, valamint Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója. 

Székesfehérvár egyik legrégebbi rendezvénye az Öreghegyi Mulatság, amelyet idén a járványügyi szabályok miatt nem tudnak a hagyományos formájában megtartani, helyette a Belvárosból már ismert Művészkorzó érkezik az Öreghegyre, bővített formában. A rendezvény idején a szokásoktól eltérően idén csak a Bory téren található buszforduló területét zárják le a programok alatt.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Östör Annamária önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a program szervezése során elsődleges szempont volt a résztvevők biztonsága, egészsége. Így rövidebb, de idén is tartalmas műsorral és a hagyományoknak megfelelően kenyérszenteléssel várják a látogatókat. A rendezvény előtt, 15.45 órakor a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend tagjai megkoszorúzzák Nagy Benedek: A szőlőműves című szobrát a Fiskális út – Pozsonyi út körforgalomban. Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő elmondta, a megyei borrendek bemutatkozása mellett lesz borlovagavatás és átadják az Öreghegy Bora díjat is.

A legkisebbek négytől gyermekfoglalkozások részesei lehetnek a Bory téren, és a színpadi programok is ekkor kezdődnek – a közönség elsőként a Főnix Rock and Roll SE és a Felicita KTSE táncosainak pörgős műsorát láthatja.

Az esemény egyik látványos része a térség borrendjeinek bemutatkozása a színpadon, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester és a városrész önkormányzati képviselői, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba köszöntik a jelenlévőket. Az új kenyeret Tornyai Gábor plébános szenteli meg, aki a borokat is megáldja, majd borrendi avatás következik a Köfém Nyugdíjasklub Férfikara részvételével.

Hatkor Váradi Eszter Sára, a Vörösmarty Színház és Füredi Nikolett, a Budapesti Operettszínház színművésze lép a közönség elé: a két népszerű énekes-színész műsorában operett- és musicalslágereket, örökzöldeket hallhat a közönség. A programot a Sub Rosa régizenei együttes utcazenéje zárja.

A városrész másik hagyományos rendezvénye az Aranybulla Művészeti Napok, amelyet augusztus 28–29-én rendeznek meg az Öreghegyi Közösségi Házban. Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója ismertetése szerint augusztus 28-án, pénteken 18 órakor a Székesfehérvári Művészek Társaságának csoportos kiállítása nyílik meg, ide várják a képzőművészet iránt érdeklődő közönséget. A Karantén after című tárlatot Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója nyitja meg. Az alkotásokat a ház nyitvatartási idejében szeptember 25-ig lehet megnézni. Másnap, szombaton egy zenés programot kínálnak az érdeklődőknek: a ZsigmondLala Énekstúdió táborzáró gáláján tehetséges fiatalok mutatkoznak be 19 órai kezdettel.

A programokra ingyenes a belépés.

Szöveg: Csordás Csilla (ÖKK) és Fehérvári Programszervező Kft.
Fotó: szekesfehervar.hu és Lőrincz Miklós

 

Művészkorzó Öreghegyen – részletes program  »