Hírek

Ciszteresek nyerték el a Táv-Hősök vándorkupát

2018. április 20.   Hajnal Csilla  

Idén már harmadik alkalommal hirdettek városjáró vetélkedőt a Távhőszolgáltatás Napjához kapcsolódva a felső tagozatos és középiskolás diákoknak. Kilenc csapat jelentkezett a felhívásra, közülük a felsősöknél a Széna Téri Általános Iskola Hőguta elnevezésű, a középiskolásoknál pedig a Ciszterci Szent István Gimnázium 1. számú négyfős alakulata lett az első a pénteken rendezett versenyben.

Pénteken délelőtt kilenc órakor már zsongott a Széphő Zrt. emeleti nagyterme, ott gyülekeztek ugyanis a „Táv-Hősök” versenyre érkezett diákok, akik itt egy keresztrejtvény megfejtésével kezdték a napot. A gyerekek gyorsan túljutottak az első akadályon, ezután két útvonalon indultak el a négyfős csapatok a városban. Az idén olyan épületeket kellett megtalálniuk, ahol a Széphő Zrt. biztosítja a hőszolgáltatást. A helyszínek között szerepelt a Vörösmarty Színház, a Szent István Király Múzeum, a Hiemer-ház, a Bory Jenő Általános Iskola és a Bakony utcai erőmű épülete is, szóval nem kis túrát jártak be a gyerekek a versenyen.

A feladatok megoldásában segítette a csapatokat az az előadás is, amelyet még kedden hallhattak: a Széphő Zrt. vezérigazgatója, Szauter Ákos beszélt a cég történetéről, a távhőszolgáltatás változásairól, az erőművekről. A diákok közül többen el is hozták magukkal az akkor készült jegyzeteiket a pénteki versenyre, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen több kérdés éppen ezekkel az információkkal volt kapcsolatos. Az elméleti feladatok mellett a gyakorlati tudásra is kíváncsiak voltak a szervezők, a gyerekek kísérleteket is végeztek az egyes helyszíneken – sikerrel.

Az állomásokat minden csapat szerencsésen megtalálta, és a feladatok teljesítése után mindenki vissza is érkezett a Széphő Zrt. nagytermébe, ahol a pontok gyors összeszámolása után kiderült: a középiskolás kategóriában az első helyen holtverseny alakult ki. A két legtöbb pontot szerző csapat között végül villámkérdések döntöttek, a gyorsan és helyesen válaszoló nyert.

Az eredmények a középiskolás kategóriában: a 2018. évi „Táv-Hősök” vetélkedő nyertese a Ciszterci Szent István Gimnázium 1. számú csapata (Tomor Boglárka, Gyenes Csenge, Király Anna, Barta Nóra), nyereményük egy mozizás az osztállyal közösen a Barátság moziban, természetesen az övék lett a „Táv-Hősök” cím és vándorkupa, amelyre felkerül a csapat neve. A második helyen a Wee névre hallgató csapat végzett, ők a Széchenyi Szakgimnázium és Szakközépiskolából érkeztek (Boros Benedek, Laczkó Lél Levente, Katona Bence, Osztotics Richárd), jutalmuk egy 20 ezer forint értékű műszaki ajándékutalvány. A harmadik legjobb csapat a ciszteresek 2. számú alakulata lett Horváth Boglárka, Pataky Viktória, Németh Márton, Németh Fruzsina egy 15 ezer forint értékű könyvutalványt nyert.

A felsős kategóriában két csapat nevezett, a győztes a Széna Téri Általános Iskola Hőguta csapata (Czetz Áron, Cseh József, Engelhardt Bálint, R. Nagy Dániel), nyereményük egy közös mozizás az osztállyal a Barátság moziban. Második lett a Bory Hősei nevű csapat a Bory Jenő Általános Iskolából (Oprea Henrietta, Kovács Enikő, Piber Letícia, Vígh Balázs), ők egy 20 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal lettek gazdagabbak.

Hajnal Csilla
Fotó: Igari Balázs