Hírek

Két nap az ókorban: Floralia Gorsiumban

2018. április 23.   Lőrincz Miklós  

Septimius Severus császár és kíséretének látványos bevonulása, gladiátorok küzdelme, római légiók csatái, ókori témájú játékok és foglalkozások, színházi előadás, valamint római kori esküvő segítségével tehetünk időutazást a római korba: a Gorsium Régészeti Park idén is Floraliának ad helyet április 28-án és 29-én. A kétnapos eseményről ma tartottak sajtótájékoztatót a szervezők, közreműködők.

„Az égi lét nem nekünk való, hisz ott ez se jó, meg az se jó” – Ferenczy-Nagy Bogi zeneszerző-dalszövegíró a rendezvény sajtótájékoztatóját bevezetve ízelítőt adott az idei Floralia színdarabjának egyik dalát elénekelve.

Flora istennő tavaszköszöntő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az 1962 óta látogatható, a római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros szabadtéri múzeumban, mára azonban ez igazi ókori fesztivállá fejlődött.

Brájer Éva alpolgármester elmondta, az antik Róma egyik legimpozánsabb ünnepe volt Flóráé – az egykori hagyományok felelevenítésében nagy szerepet játszik a Szent István Király Múzeum, a Fehérvári Programszervező Kft. és a Vörösmarty Színház művészeti intendánsának, dr. Matuz Jánosnak az együttműködése. Az április 28–29-én, szombaton és vasárnap zajló ókori tavaszköszöntő ünnepre az alpolgármester invitálta a város lakóit: „Az elmúlt években nagyon komoly közönségszámot tudhattunk magunkénak, aminek nagyon örülünk, és reméljük, így lesz ez most a hosszú hétvégén is!” – fogalmazott.

Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója az elmúlt évek nagy sikerével kapcsolatban elmondta, hogy tavalyelőtt több mint hatezer, tavaly pedig tízezer fölött volt a látogatók száma. A jeles történelmi esemény felelevenítése, a császári bevonulás 11 órakor indul, ezen kívül számos erre épülő programelem, csatajelenetek, tárlatvezetés, vásárok, kézműves bemutatók, greenbox-fotózás, a régészeti feltárásoknál használt quadrocopter-bemutató vagy mini ásatás is gazdagítják a színes kínálatot, amellyel mindent korosztályt igyekeznek megszólítani. Az idei rendezvényhez is meghirdették a képzőművészeti pályázatot, amelynek alkotásaiból kiállítás nyílik a rendezvényen.

A Dionüszosz visszavág című antikolt komédiát, a tavalyi Békétlenek folytatását Matuz János írta és rendezte. A gorsiumbeli előadás játékteréről azt fogalmazta meg, hogy különleges szakralitással bír, és egészen kivételes lelki élményt kapnak az alkotók a csodálatos helyen; mindemellett az óriási, 100-120 méteres színpad nagy kihívást jelent. A bemutató az idei évben is összművészeti előadás: a több alkotócsoport összefogásában megvalósuló produkcióban közreműködnek a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház művészei, a Megadance Székesfehérvári Táncszínház táncosai és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar. A rendező hangsúlyozta: Ferenczy-Nagy Bogi zeneszerző-dalszövegíró munkája és Hámori János hangszerelése nélkül az előadás nem lenne az, ami: a zenei-akusztikus alap nagy erénye a darabnak. „Gorsiumnak jól áll a fúvós megszólalás”– vélekedett a rendező. Matuz János azt is elmondta, hogy tavaly mind a négy előadáson nyolcszáznál többen voltak – ez óriási élmény a fellépőknek. Azt is kiemelte, hogy a nézőket sikerült ott tartani és lekötni a színre vitt darabbal.

Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője a bejutással, parkolással kapcsolatos legfontosabb információk közül kiemelte, hogy idén már 9 órakor nyílnak a kapuk, és elindulnak az események, a foglalkoztatók. Elmondta, hogy az elővételes jegyek vásárlása megkönnyíti a bejutást: szerdától péntekig 10% kedvezménnyel lehet ezeket megvenni. Az irányított parkolással több ezer főt koordinálnak a fogalmat irányító polgárőrök, rendőrök. A bekötőút jobb oldalán a közlekedés megkönnyítése érdekében megállni tilos táblákat helyeznek el. A buszok és különjáratok rendje a programfüzetben és a www.gorsium.org honlapon megtekinthető; a bekötőúton a tömegközlekedők számára a lovaskocsis beszállítás is rendelkezésre áll majd. A két pénztár közül a Látogatóközpontban bankkártyás fizetési lehetőség is lesz, a régi bejáratnál csak készpénzzel lehet fizetni.

Az újdonságok közül Benkő-Igaz Krisztina kiemelte a családi kalandjátékot, amely arra ösztönzi a látogatókat, hogy egy rejtély kiderüljön: ki tör a császár életére; a játék az egész terület bejárásával számos ismeretet és élményt ad a résztvevőknek. A 21. század becsempészéseként a rendezvényen kinect-játékkal újítanak, ebben egy amfora fog életre kelni. Idén már nyolc hagyományőrző csapat teszi egyre látványosabbá a bemutatókat, összecsapásokat, a napokat pedig egy nagy közös csatajelent zárja 17 órától, amit a császári kivonulás követ.

Floralia – Tavaszköszöntő ünnep

A római kori kultúrát a Szent István Király Múzeum munkatársai és hagyományőrző csapatok ismertetik meg a közönséggel. Segítségükkel a látogatók betekintést nyernek az ókor világába, megismerik viseletüket, szokásaikat: csaták, fegyverbemutatók és animátorokkal irányított interaktív foglalkozások várják a családokat. Idén egy új gladiátorcsapat is bemutatkozik, ők gyermekgladiátor-iskolát is működtetnek majd, ahol a vállalkozó szellemű fiatalok nemcsak kiképzést kapnak, hanem meg is mérkőzhetnek egymással.

A Floralia mindkét napján felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást és az ünnepélyes áldozatbemutatást gladiátorjáték követi az „Arénában”.

Pannónia fontos szerepet játszott a Római Birodalom életében. Commodus császár és Helvius Pertinax császár meggyilkolása után a pannóniai légiók Septimius Severust, Felső-Pannónia helytartóját kiáltották ki imperátornak, és elkísérték Rómába, hogy átvegye a hatalmat. Ez a segítség az uralkodót és családját több évtizeden át ehhez a provinciához fűzte: számtalan formában fejezte ki háláját Pannónia iránt. 202-ben, amikor keleti hadjáratáról visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának tízéves évfordulóját, akkor sem egyenesen a fővárosba ment, hanem feljött Pannóniába, és ellátogatott Gorsiumba – ezt a császári látogatást elevenítik fel a Floralián.

Alig érkezik meg a császár, máris az életére törnek: az idei Floralia újdonsága az a kalandjáték, amelynek résztvevői a park teljes területét bejárva nyomoznak a merénylő után, aki nem ünnepelni érkezett Gorsiumba, hanem ártó szándékkal ármánykodik a császár körül. A gyanúsított megtalálásához és leleplezéséhez a résztvevők logikájára és megfigyelőképességére éppúgy szükség lesz, mint a kézügyességükre.

A kalandjátékon túl a múzeumpedagógusok izgalmas, ókori témájú játékokkal és foglalkozásokkal várják a gyermekeket, a táci gyerekek pedig az ókori gyermekjátékokba vezetik be az érdeklődőket. A kézműves foglalkozásokon többek között ékszereket, babér- és virágkoszorút, mozaikképet és bőrsarut lehet készíteni, aki pedig szeretne rómaivá válni, lehetősége nyílik beöltözni egy fotó erejéig: a Látogatóközpontban működő greenbox-fotózás évek óta óriási sikert arat.

Bár a Floralia idején két napot tölthetünk az ókorban, azért a 21. századtól sem szakadunk el: a régészetben alkalmazott egyik modern technológiával, a quadrocopterrel is meg lehet ismerkedni. Ugyancsak a 21. századból érkezik a Látogatóközpontba az a kinect-játék, amelyben megelevenedik egy római amfora: a történet főhősei az esemény látogatói lehetnek.

A nagyszabású eseménysorozat elmaradhatatlan és népszerű része a színházi előadás – a görög-római jellegű színháztérben ezúttal a Dionüszosz visszavág című antikolt komédiát viszi színre Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa. A Floralia idején négyszer is látható színházi produkció a tavalyi Békétlenek című alvilági komédia történetét folytatja: az Alvilágban pórul járt Dionüszosz visszatér az Olümposzra, hogy nemes bosszút készítsen elő elszenvedett sérelmeiért.

A vidám produkció főszerepeit Keller János és Kelemen István, a Vörösmarty Színház színművészei alakítják, a további szerepekben a Szabad Színház művészei – Törsök Márta, Szabó Miklós Bence és Kovács Máté –, valamint fehérvári diákszínjátszók – Nyári Ádám, Darkó Dániel, Körmendi Kristóf, Badi Rebeka, Jenei Márton, Ferenczy-Nagy Bogi és a Megadance Székesfehérvári Táncszínház tagjai láthatók. A darabban fontos szerepet kap a zene, amelyet idén is Ferenczy-Nagy Bogi, a 2017-es Fehérvár Hangja és Hámori János trombitaművész jegyez, és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játszik élőben. A jelmezeket Budainé Hajdú Mónika tervezte, a produkció koreográfusa Rovó Tamás.

A programok mellett kellemes és hasznos időtöltést kínál a régészeti park, amelynek területén naponta kétszer vezetés is indul. Az 1958 óta folyó ásatás erődfalakat és kapukat, oszlopsorral díszített utcákat, fórumot, templomokat, középületeket, a tartománygyűlés csarnokait és szentélyeit tárta fel – a leletekből állandó kiállításon adnak ízelítőt a közönségnek. A színház hátterét is adó új erődfal a hozzá kapcsolódó tornyokkal kilátóként is szolgál, ennek tetején végigsétálva madártávlatból is felfedezhető Alsó-Pannónia provincia tartománygyűlésének egykori székhelye.

A Floraliára a fehérvári Szent István Király Múzeumban elővételben belépőt vásárlók különjárati autóbusszal is eljuthatnak a rendezvényre: szombaton és vasárnap két alkalommal indulnak buszok Székesfehérvárról, a Csapó utcából és vissza Tácról. Az előre megváltott belépőkkel sorban állás nélkül lehet bejutni Gorsiumba, ahol idén egyébként kétszer annyi pénztár működik majd, mint az elmúlt években.

A részletes programokról a www.gorsium.org honlapon és a facebook.com/gorsiumfloralia oldalon lehet tájékozódni, ezeken a felületeken érhető el a rendezvény napokban megjelenő műsorfüzetének digitális verziója is.

Szöveg: Fraller Ildikó (ÖKK) és Lőrincz Miklós
Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Lőrincz Miklós és Turáni-Kerkay Zita