Hírek

A telefon nem elég, muszáj megtanulni beszélni élőben is

2019. január 4.   Hajnal Csilla  

Kommunikációs bajnokságot rendeznek márciusban Fehérváron. A Szóval győzni versenyre középiskolás jelentkezőket várnak, akiket a felkészülésben mentorok segítenek majd. A mentorok egyike és a bajnokság „arca” a TV2 népszerű műsorvezetője, Azurák Csaba, akit arról kérdeztünk, szerinte miért érdemes a versenyen részt venni.

– Sokfelé járok, gyakran vagyok fiatalok között előadásokon, konferenciákon, kerekasztal-beszélgetéseken, ahol a kifejezetten jó képességű előadók mellett sokszor látok olyanokat is, akiknek érezhetően nehézséget okoz, ha emberek előtt, valós kommunikációs helyzetben kell megszólalniuk. Az Y-generációnak nevezett korosztály a telefonnal a kezében nőtt fel, ezért aztán e-mailben, viberen, sms-ben, a messengerben kiválóan kommunikál, könnyedén megérteti magát: megszokták, hogy rövidek, tömörek, érthetőek legyenek, frappáns mondatokat fogalmazzanak. Színesíteni is tudják a mondanivalójukat, jól használják a képeket, animációkat, emojikat, de még egy kis videó összevágása sem okoz nekik problémát. Viszont, ha ki kell állni több ember elé, mondjuk egy nyilvános előadáson vagy akár egy céges meetingen, akkor gond van. „Élőben”, a virtuális térből kilépve, amikor bele kell nézni a másik szemébe, akkor sokkal kevésbé tudják jól elmondani a véleményüket, összeszedetten megfogalmazni, mit kérnek a munkatársaiktól. Nincs lényeglátás, hiányzik a szelektálás képessége, a kifejezőkészség. Szemtől szemben reagálni sem tudnak úgy, mint a monitor, a telefon képernyője előtt.

A Szóval győzni éppen ezeknek a képességeknek a fejlesztésére, erősítésére helyezi a hangsúlyt – mondja TV2 műsorvezetője, aki szerint a 10–13. osztályos korosztályban még nehezebben megy a nyilvános szereplés. Az iskolában szívesebben írnak dolgozatot felelés helyett, csak hogy ne kelljen megszólalni. Sokszor még az egymás közötti beszélgetés idején sem teszik le a telefont, nagyon nehezen szabadulnak ki a virtuális térből. Ez a verseny egy gyakorlóterep lehet a középiskolások számára, ahol megtanulhatnak kérdezni, a saját véleményüket megfogalmazni és rögtönözni is – ezek a képességek pedig nem csupán a szóbeli érettségin, az egyetemi tanulmányok alatt, de később, az álláskeresés idején is nélkülözhetetlenek – szögezi le Azurák Csaba. Muszáj megtanulni beszélni –mondja, már csak azért is, mert azért egy randin sem árt, ha az ember a telefonja nélkül is képes értelmes mondatokban kommunikálni a másikkal.

Azurák Csaba Székesfehérváron született, a Kodolányi János Főiskola angol-kommunikáció szakán végzett, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen elvégezte a politikai szakértő szakot is. A Magyar Rádiónál 1998-ban kezdett dolgozni, 2001-től a TV2-nél a Napló munkatársa, szerkesztő-riportere, majd műsorvezetője. Vezette a Jó estét, Magyarország!, a Mutató, a Tények című hírműsorokat, a Mokka reggeli adásait. Jelenleg az I/I című műsorban láthatjuk. Oktatóként dolgozik a TV2 Akadémián. Nős, két lány édesapja. Elismerései: Honvédelmi Minisztérium ezüstkeresztje; Vöröskereszt Média díj rádiós kategóriában; Tolerancia díj; Zöld Toll díj.

 

Online jelentkezés »

 

 


 

, ,