Hírek

Egy hónapon át lehet nevezni a Diáknapokra

2019. február 8.   Lőrincz Miklós  

Elindult a jelentkezés az idei Fejér Megyei Diáknapokra: a több mint ezer középiskolást megmozgató kulturális eseményt április 12–14. között rendezik meg Székesfehérváron hét színpadi és öt egyéb kategóriában, a nevezéseket március 11-ig fogadják.

A Fejér megyében tanuló középiskolás diákok kulturális seregszemléjét az 1960-as évek óta rendezik meg – évenként váltva – a megye két legnagyobb városában. A tehetségkutatáson kívül a rendezvény fontos célja, hogy teret adjon a találkozásnak, a közösségformálásnak, különlegessége pedig az, hogy fiatalok szervezik fiataloknak.

A középiskolák által kijelölt pedagógusok március 11-ig tudják a fellépőket és produkciókat regisztrálni az esemény online nevezési felületén. A versengő középiskolások bronz, ezüst és arany minősítéseket, kategória- és különdíjakat nyerhetnek, a legeredményesebb iskola pedig a fesztiváldíjat is hazaviheti. A verseny végén gazdára talál a két szervező város, valamint Fejér megye nagydíja is.

A versenyzők hét színpadi és öt egyéb kategóriában – szólóének, társasének, kórus; vers- és prózamondás; diákszínpad; könnyűzene; népdal – népzene – néptánc; komolyzene – szólóhangszer – kamarazene; sótájm, képző-, nép- és iparművészet; honismeret, irodalom; fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok; médiakommunikáció – mutathatják meg tehetségüket a nagyközönség, illetve a szakmai zsűri előtt. A kulturális fesztivál rendezői idén is neves szakembereket, művészeket kértek fel a versenykategóriák zsűrijébe.

Az esemény megvalósulását népes önkéntes csapat segíti: ebben az esztendőben a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium vállalta, hogy biztosítják az önkénteseket erre a három napra, illetve az azt megelőző előkészületekre. Fotós önkéntesek jelentkezését azonban idén is várják a többi középiskolából is, a toborzás hamarosan megkezdődik.

Az eseménnyel kapcsolatban érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a Diáknapok honlapját, Facebook– és Instagram-oldalát, ahol a szervezők további hírekkel, képekkel és videókkal várják a követőket.

Fotó: Berki Richárd