Hírek

„A filmkészítés a részletekről szól”

2019. február 12.   Lőrincz Miklós  

Felkészülés, forgatás, utómunka – a videókészítés legfontosabb fázisairól tartott ma felkészítő tréninget Vadócz Péter vlogger a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő csapatainak a Barátság moziban.

Közeledik a Siklósi Gyula régészprofesszor emlékét őrző, középiskolások számára kiírt vetélkedő elődöntője: február 22-én a szervezők városjáró, felfedező játékkal várják a csapatokat, akiknek ezt a nevezéshez beküldött kisfilmhez hasonló alkotásban kell megörökíteniük – ennek elkészítéséhez adott segítséget a mai délután.

Vadócz Péter leszögezte: „A filmkészítés a részletekről szól”, ezért aztán részletesen beszélt a forgatást megelőző előkészítő munkákról, a fontosabb feladatok, szerepkörök – író, operatőr, rendező –  szétosztásáról a hatfős csapatokban. Szó esett a megfelelő eszközök kiválasztásáról, hiszen jelen esetben, ha telefonnal forgatják a videókat, valószínűleg hatféle telefon közül választhatnak: érdemes kipróbálni, melyik mit tud, milyen beállítási lehetőségei vannak.

A forgatás kapcsán hangsúlyozta, hogy célszerű a felvett anyagot már a helyszínen azonnal ellenőrizni, hiszen ott a legegyszerűbb pótolni, ha valami nem a tervezett módon sikerült. Arról is beszélt, hogy nem érdemes nagyon „túlforgatni” a tervezett hosszhoz képest, mert minél több anyagot vesznek fel, annál nehezebb megvágni az anyagot – a filmesek, videósok körében a 3–4-szeres túlforgatás a bevált gyakorlat.

Az utómunkára fokozottan igaz az, hogy mindenki másképp csinálja: mint kiderült, a jelenlévő fiatalok közül nagyon kevesen használnak profi vágóprogramot, többnyire beérik az egyszerűbb szoftverekkel vagy az online videószerkesztőkkel, amelyekkel egyébként nagyon jó minőségű kisfilmek készíthetők.

A foglalkozás végén a diákok az elhangzottak alapján közösen kielemeztek négy, a vetélkedő nevezésére beküldött videót: mit lehetett volna másként felvenni, máshogy megvágni és tálalni, hogy az még „ütősebb” legyen.

Közeledik a Siklósi Gyula régészprofesszor emlékét őrző, középiskolások számára kiírt vetélkedő elődöntője: február…

Közzétette: Fehérvári program – 2019. február 12., kedd

 


 

,