Hírek

Megkezdődtek az ünnepi műsor próbái

2019. február 5.   Lőrincz Miklós  

Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a Városház téren. 2019-ben is különleges műsor készül, amelynek főszereplői most is a fehérvári fiatalok, ezúttal a Vasvári Pál Gimnázium diákjai.

A Márciusi ifjak című utcaszínházi produkciót a korábbi évekhez hasonlóan Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa írta, és Nyári Ádám társrendezővel közösen állítja színpadra a vasváris diákokkal. Az ünnepi műsorban Petőfi Sándort Árgyelán Ádám, Szendrey Júliát Tátrai Réka, Vasvári Pált Végh Botond, Irinyi Józsefet Katona Réka, Szekrényessy városkapitányt Kiss Gergő, Landerer Lajost pedig Csizmadia Máté Noel alakítja. A forradalom eseményein két mesélő, Fürst Daniella és Kádár Regina vezeti végig a nézőket, a további szerepekben Füzes Péter, Nyári Ádám és Gallai Péter látható, és szerepet kapnak a gimnázium zenészei és kórusa is.

Matuz János elsőként Tátrai Rékával, a darab koreográfusával egyeztetett a produkcióról: az első Fehérvár Táncosa cím birtokosa ugyancsak a Vasvári Pál Gimnázium diákja, és nem ez lesz az első eset, hogy saját diáktársainak készít koreográfiát, megtette ezt például a tavalyi Diáknapokra készült színdarabjuk esetén, és ő koreografálta az idei Városi Diákbál nyitótáncát is. Matuz János elmondta, hogy az elmúlt évek néptáncos betétjei után most más stílusú koreográfiát szeretne, a részletek kidolgozása tekintetében szabad kezet adott Tátrai Rékának és Nyári Ádám társrendezőnek.

Az első próba második felében a szerző-rendező a két mesélőt, Fürst Daniellát és Kádár Reginát avatta be a darab részleteibe. Mint mondta, a mesélők „kameramanként” irányítják rá a nézők figyelmét a történésekre, ezért nagyon fontos, hogy a produkció minden apró részletét pontosan ismerjék. Az ünnepi műsor fontos részét képezik a háttérben látható vizuális elemek, ezek az animációk Falvay Miklós munkái; a darabban szokás szerint kiemelt szerepet kap a zene, ez Cserta Balázs nevéhez fűződik, a jelmezeket pedig Budainé Hajdú Mónika tervezte. Az utcaszínházi előadás a tervek szerint március 15-én 10 és 15 órakor látható a Városház téren.

 

Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a…

Közzétette: Fehérvári program – 2019. február 4., hétfő

 


 

,