Hírek

Városismereti nyomozás az elődöntőben

2019. február 21.   Hajnal Csilla  

Pénteken délután rendezik a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő elődöntőjét, amelyben 17 középiskolás csapat mérkőzik meg a döntőbe jutásért. A Városháza Díszterméből induló nyomozós történelmi játék keretében több, a város múltjában jelentős szerepet játszó helyszínt keresnek fel a középiskolások, hogy az azokhoz kapcsolódó feladatokat megoldják.

Pénteken délután középiskolások „szállják meg” a belváros utcáit, tereit: a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő elődöntőjében ugyanis a diákok alkotta hatfős csapatok egy izgalmas nyomozós játék részesei lesznek. A Szent István-székesegyházban folytatott régészeti feltárás során talált és a Városháza első emeletén kiállított különlegesen értékes lelet, a limoges-i korpusz lesz a vetélkedő első állomása, itt sorsolás dönt arról, melyik csapat merre indul el a többi, a város történetében ugyancsak fontos szerepet játszó helyszínre. Az elődöntőben résztvevő csapatokat az indulás előtt Cser-Palkovics András polgármester köszönti a Díszteremben.

A versenyre való felkészülést egyrészt azok a könyvek segítették, amelyek a névadó, a Fehérvár középkori történetének legjobb ismerőjeként számon tartott régészprofesszor, Siklósi Gyula nevéhez fűződnek; másrészt a diákok számos érdekes információhoz jutottak azokból a kisfilmekből is, amelyek kifejezetten erre az alkalomra készültek. A rövid, sok képpel, filmrészlettel színesített videókban Biczó Piroska és Reich Szabina régészek, Szabados György történész, Bartos György és Smohay András művészettörténészek, Igari Antal építészmérnök, Kovács Yvette jelmeztervező és Csörsz Rumen István, a Musica Historica Régizene Együttes vezetője beszéltek a város középkori történetének jelentős leleteiről, a város középkorban betöltött szerepéről, a középkori zene és öltözködés jellegzetességeiről. A kisfilmek, valamint az elődöntő és a döntő előkészítésében, a tematika kidolgozásában a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusa, Rosta Helga segítette a verseny rendezésével megbízott Fehérvári Programszervező Kft. munkatársait.

A pénteki elődöntőben 17 csapat vesz részt: Vácisok (Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma), Netlopók, Brigád, Skäccerek, A Tenkes kapitányai, Hős6os, Hirtelen jó lesz, 51-es körzet szökevényei, 6ásvadászok (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), Az Idő Vándorai (SzSzC Bugát Pál Szakgimnázium), Teleki Hős6os, Bések (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), LKG Histöri (Lánczos Kornél Gimnázium), Időutazók (Ciszterci Szent István Gimnázium), Jáky Építészek (Székesfehérvári Jáky József Szakgimnázium és Szakközépiskola), Alkodo (Kodolányi János Gimnázium), Taperogámeod (SzSzC Árpád Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma).

A városjáró, nyomozós fordulóban nemcsak a helyszínen kapott kérdések megválaszolása lesz a diákok feladata, hanem egy telefonnal forgatott kisfilm elkészítése is, amelyben dokumentálják, mi is történt velük az elődöntőben. A zsűri ezt is figyelembe veszi majd az értékelésnél. A döntőbe hat csapat jut, ők már mindannyian nyertesek, hiszen tanáraikkal együtt valamennyi diák résztvevője lesz egy kirándulásnak. A döntőt április elsején rendezik: a Vörösmarty Színházban egy látványos show keretében dől el, ki ismeri legjobban Székesfehérvárt. A nézőtérre a fináléba jutott iskolák diákjait, tanárait, a versenyző gyerekek hozzátartozóit várják.

Fotó: Simon Erika


 

,