Hírek

Siklósi-vetélkedő: bemutatkoznak a döntősök

2019. március 25.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Nyolc középiskolás csapat jutott be a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő döntőjébe, amelynek a Vörösmarty Színház ad otthont április elsején, hétfőn 18 órakor. 

Az eseményre a finalista csapatok iskoláinak diákjai, pedagógusai kaptak meghívást, hogy hangos biztatással is segítsék társaikat, diákjaikat a versenyben, és aktív szerepvállalással pluszpontokhoz juttassák a csapatokat. Hogy kik is a döntősök? Ismerkedjenek meg velük!
   

6ÁSVADÁSZOK

(Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, 11.b)

Sokszínű társaságot alkotunk, de közös bennünk, hogy a mindennapjaink nagy részét Székesfehérváron töltjük. Az iskola mellett összeköt még minket a zene, a sport, a tánc, a szórakozás, és az emlékek, amelyek egy életen át velünk maradnak. Bár vannak köztünk vidékiek, ők is otthonukként tekintenek Fehérvárra: történetének megismerése még közelebb hozza mindannyiunk szívéhez a várost.

A történelem számunkra azért fontos, mert a múlt megismerése által többet tudhatunk a jelenről is, és tapasztalatokat szerezhetünk a jövőre nézve. A versenynek köszönhetően nemcsak tanulunk róla, hanem testközelben is találkozhatunk Székesfehérvár történelmével.

Mottónk: „Ha ismerni akarod a múltat, menj oda, ahol történt.”
Csapatunk tagjai: Fábián Kinga, Kanczler Viktória, Király Lilla, Németi Lídia, Szücs Attila és Wachtler Diána.

 

HŐS6OS

(Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)

Mi vagyunk a Hős6os, a Tóparti egyik csapata. Azért jelentkeztünk erre a versenyre, mert szerettük volna jobban megismerni városunkat, Székesfehérvárt. Az elődöntőben olyan helyekre tudtunk betekinteni, ahol még sosem jártunk és valószínűleg lehetőségünk se lett volna rá a verseny nélkül. Nagyon tetszettek a vetélkedő korábbi fordulói és kíváncsiak vagyunk rá, hogy milyen kihívások várnak ránk a döntőben.

A csapat tagjai: Bognár Vivien, Ekler Marcell, Gőbölös Fanni, Hederics Fanni, Nagy Natália, Sipos Viktória.

 

HIRTELEN JÓ LESZ

(Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, 12.d)

Csapatunk sokszínű és különböző érdeklődésű tagokból áll, azonban mindannyiunkban közös, hogy szeretjük a történelmet és szeretnénk jobban megismerni kedves városunkat, Székesfehérvárt. Az előző fordulók során rengeteg új információval és tudással gazdagodtunk, már ezért megérte elindulni a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőben.

Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy bejutottunk a legjobb 8 csapat közé – ezek után szeretnénk megnyerni a versenyt!

Csapatunk tagjai:
Betti: Puskás Bernadett Anita vagyok. Székesfehérváron lakom, gyógytornásznak készülök. A biológia mellett a történelem is az egyik kedvenc tantárgyam. Mindig is érdekeltek az adott korok sajátosságai, uralkodói.

Enikő: Takács Enikő vagyok, Balatonfőkajáron élek. Imádok fényképezni, ezzel szeretnék jövőben is foglalkozni. Van egy kutyám, akit mindennél jobban szeretek. A videókészítés során többször is hasznát vettem a fényképezéssel és felvételrögzítéssel kapcsolatos ismereteimnek.

Noémi: Sommer Noémi vagyok, ötödik éve, hogy minden nap Mórról járok be Fehérvárra. Szívesen foglalkozom történelemmel, nagyon érdekel, milyen is volt társadalmunk a múltban. Az iskola mellett több éve a Móri Fúvószenekarban zenélek. 

Ádám: A nevem Vörös Ádám. Már nyolc éve élek Székesfehérváron, mégis úgy gondolom, nem ismerem kellőképpen. Ezen szeretnék változtatni, a verseny remek lehetőséget ad rá. Tervem a jövőre nézve, hogy kereskedelmi pilóta legyek, de egy dolog biztos: van, amit nem elég felülről látni.

Bálint: Major Bálint Istvánnak hívnak, Csákváron lakom születésem óta és öt éve járok Székesfehérvárra gimnáziumba. Szeretek kreatív dolgokkal foglalkozni, a verseny is főleg a videókészítés miatt vonzott. A jövőben informatikát szeretnék tanulni, de konkrét célom még nincs vele.

Peti: Török Péter vagyok, Pátkán lakom. A jövőben gazdaságinformatikát szeretnék tanulni és ezzel is szeretnék foglalkozni a későbbiekben. Legkedvesebb tantárgyam a történelem és a matematika, szabadidőmben szívesen sportolok. A verseny korábbi fordulóit is nagyon élveztem, szívesen vettem ki a részem a kreatív videókészítésből, valamint a történelmi feladatok megoldásából is.
Csapatunk hetedik tagja felkészítő tanárunk, Fekete Zoltán.

 

A TENKES KAPITÁNYAI

(Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)

Aranyosi Bálint: 17 éves vagyok, Móron születtem, de születésem óta Székesfehérváron élek. Szabadidőmben szeretek számítógépes játékokkal játszani és sorozatokat, filmeket nézni. Mindig is érdekelt a történelem. Annak ellenére, hogy mennyi ideje élek itt, nem igazán ismerem a város történelmét, emlékhelyeit. Ezért jelentkeztem a versenyre, hogy ezen keresztül megismerhessem Fehérvár olyan oldalát is, amiről máshonnan nem biztos, hogy hallok.

Balogh Dávid: 17 éves vagyok, szabadidőmben sportolok, valamint idegen nyelvű filmeket nézek. Mindig is érdekelt szülőhelyem történelme, ezért csatlakoztam a Tenkes kapitányaihoz.

Horváth Barnabás: 15 éves koromig nem sokat jártam Székesfehérváron, így igen keveset tudtam a városról, melyet az elmúlt években a tanulmányaim miatt a második otthonomnak tekintek. Ma már rengeteg dolog köt ide, viszont kulturális/történelmi vonatkozásban még úgy érzem, nem tudok eleget, így csatlakoztam a csapathoz.

Kéri Gergő: 16 éves vagyok, Székesfehérváron születtem. A hobbim a zenehallgatás. Annak ellenére, hogy Székesfehérváron élek, nem ismerem eléggé, ezért jelentkeztem erre a versenyre. Szeretném megismerni, milyen titkok rejtőznek a felszín alatt.

Kocsis Vilmos: Kápolnásnyéken élek, ott jártam általános iskolába. Bár vidéken tanultam, 8-9 évig jártam versenyszerűen sportolni Fehérvárra. Most itt vagyok gimnazista. Gyerekként olyan átlagosnak tűnt számomra Székesfehérvár, de ahogy „öregszem”, kezdi felkelteni az érdeklődésemet, hogy milyen titkokat rejtenek a város falai.

Varga Benedek: 17 éves vagyok és Székesfehérváron lakom, a Tópartiban német specialitású osztályban tanulok. Hobbijaim közé tartozik a videóvágás és a futás. A történelem mindig is érdekelt, ezért is fogok humán irányban továbbtanulni. Székesfehérváron lakom már 17 éve, de sose volt lehetőségem erről az oldaláról megismerni, viszont ez a verseny erre tökéletes.

 

TELEKI HŐS 6-OS

(Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, 10.a)

Kis társaságunk öt céltudatos lányból és egy határozott fiúból áll össze. Első látásra úgy tűnhet, hogy a csapatban a lányok többsége miatt női diktatúra van, de ez persze nem igaz. Remekül működünk együtt, nem egymást elnyomva, hanem előre segítve dolgozunk a cél elérése érdekében. Mindannyian teljesen különbözőek vagyunk és más dobogtatja meg a szívünket, de van pár dolog, ami szorosan összeköt minket. Mindannyian a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 10.a osztályába járunk. Emellett a történelem és tudás iránti kiapadhatatlan szeretet és érdeklődés tesz minket egy csapattá.

Azért jelentkeztünk a versenyre, mert mindegyikünk imádja Székesfehérvárt, de persze mindenki mást szeret benne. Van a csapatban, akinek a művészeti, a zenei, a kulturális, a gasztronómiai, az informatikai oldal a legszimpatikusabb, de a folyamatosan programokkal teli város számos kikapcsolódásra alkalmas lehetőséget kínál a fiataloknak, így nekünk is. És ha már ennyire meghatározó számunkra a város, akkor fontosnak érezzük, hogy jobban utánanézzünk a történelmének is. Mert nem csak az a fontos, hogy a jelen mit kínál, a jövő pedig mit ígér nekünk, hanem, hogy a múlt mit taníthat és mutathat. Erre pedig kiválónak éreztük ezt a versenyt, ahol a múlt, a jelen és a történelem modern módon keveredik és lehetőséget nyújt, hogy ismereteinket bővíthessük. Illetve, hogy Siklósi Gyuláról is többet megtudjunk, mert mindannyian nagyszerűnek tartjuk azt, amit városunkért tett. Szeretnénk megcsillogtatni egy kis vers formájában, hogy miben is vagyunk igazán jók.

„Mi vagyunk a Teleki Hős6-os, aki, ha kell, nem marad óvatos.
Kis csapatunk tagjai kiállnak egymásért, s közösen küzdenek a kitűzött célokért.
Egy osztály, egy iskola, de annyira különböző mindenki hobbija.
Nézzünk meg mindenkit egyesével, kik tartják ezt a versenyt szívük ügyének.
Itt van először is Laura, ki mindig vidám, és kezében ott van egy furulya.
Ha egy kis muzsikára van szükséged, szólj neki, és zenéjével elkényeztet.
Csoportunkban két Kata is van, nézzük őket szépen sorban.
Kata a gasztronómia királynője, ha sütire vágysz, ő elbűvöl vele.
Mindig pontos tervez, szervez, kis csapatunk egyik gyöngye.
„Kat” igazi művészlélek, keze alatt mesterművek születnek.
Ha egy kis metált vagy rockot hallgatnál, szólj neki, és böngészhetitek a lejátszási listát.
Melinda ki mindig egy izgalmas könyvet olvas, mikor éppen nem a telefonját nyomkodja.
Ha vitázni szeretnél egy érdekes témáról, szólj neki, mert véleménye mindig határozott.
Vivi, aki mindig vidám és nevet, de mindent elintéz, s komolyan vesz.
Ha történelem a napi téma, minden érdekli, és ez nem tréfa.
És végül Bence, akinek mindig van egy jó ötlete.
Videót vág és mindenhez ért, leginkább, ha van egy technikai kérdés.
Ezek volnánk mi, a Teleki Hős6-os, reméljük, kedve nem lett most bánatos.”

 

JÁKY ÉPÍTÉSZEK

(Székesfehérvári SzC Jáky József Szakgimnáziuma)

Cseh Lizett: 17 éves vagyok, Dunaújvárosban lakom, innen teszem meg az utamat minden nap az iskolába. Azért szeretem a történelmet, mert a múlt tanulságait ki tudom vetíteni a jelenre. Székesfehérvár 1000 éves történelme mindig tartogat számomra meglepetéseket.

Kocsis Fanni: 18 éves vagyok, Úrhidán lakom, Székesfehérvárhoz kötnek tanulmányaim és a kulturális események. Azért érdeklődöm a történem iránt, mert a tanulmányaim során bepillantást nyertem az ókor, középkor, újkor történelmi eseményeibe.

Blazsúr Dávid: 18 éves székesfehérvári diák vagyok. Azért szeretem a történelmet, mert a korszakokon átívelő zenei stílusokat fel tudom használni saját műveim megírására, kedvenc korszakom az ókori Egyiptom. Székesfehérvárhoz köt a belváros színes arculata és zenei fesztiváljai.

Kovács Soma: 18 éves vagyok és Velencéről járok be Székesfehérvárra. A történelmet általános iskola óta kedvelem a különböző mitológiai történetek miatt, a versenyre azért jelentkeztem, hogy Székesfehérvárról is bővítsem történelmi ismereteimet.

Tóth Péter: 19 éves vagyok, székesfehérvári lakos. A történelmet a középiskolában szerettem meg, kedvelem a kalandregényeket, érdekel a lovagi kultúra és a világháború harcai. Érdekes élmény megismerni a gyerekkorom óta engem körülvevő történelmi helyszíneket.

Tuli Kristóf: 18 éves vagyok, balatonboglári lakos, de fehérvári kollégista. A történelmet azért szeretem, mert érdekelnek a régi építészeti stílusok, freskók. Fehérvár régi épületei iránti szeretetem miatt jelentkeztem erre a versenyre.

 

IDŐUTAZÓK

(Ciszterci Szent István Gimnázium)

A ciszteres Időutazók csapata egy nagyon sokszínű társaság, tele egyéniségekkel. Van, akit a színészet, van, akit a sportok érdekelnek. Másokat az éneklés köt le, míg valaki a rádiózásnál használja a hangját. Különböző hobbikat kedvelnek, más és más programokkal töltik ki idejüket. Ám vannak dolgok, amelyek mégis összekötik őket és lehetővé teszik, hogy remek csapatként működjenek együtt. Ilyen a történelem, Székesfehérvár szeretete, a kalandvágy és még sorolhatnám.
A közös céljuk pedig az, ami erőt visz az egészbe. Megnyerni a versenyt!

 

AZ IDŐ VÁNDORAI

(Székesfehérvári SzC Bugát Pál Szakgimnáziuma)

Kis csapatunk összeköti egyrészt az, hogy mindannyian Székesfehérvárra járunk iskolába, itt éljük meg a diákélet mindennapjait. Éppen ezért szerettük volna bővíteni az ismereteinket, majd megmérettetni a többi iskolával. Valamilyen szinten mi vagyunk Fehérvár jövője, hiszen környezetvédelmet tanulunk, és reményeink szerint még sokat tehetünk szeretett városunkért.

 


 

,