Hírek

Újrahasznosítottak: Recycling a Pelikánban

2019. április 29.   Hajnal Csilla  

A Székesfehérvári Művészek Társasága csoportos kiállítását tekinthetjük akár a Kortárs Művészeti Fesztivál felütésének is, a jubileumi, huszadik fesztivál központi témája ugyanis idén az újrahasznosítás. A megnyitón – ahol díjakat is átadtak – elhangzott: a Recycling az utóbbi évek egyik legszellemesebb tárlata. A Pelikán Galériában körbenézve mondhatjuk: tényleg az. Tessék menni, nézni és gondolkodni!

A rómaiak sokat spóroltak a lecsavarható fejű császárszobrokkal és az ókori romok köveit is sok helyen beépítették a középkor épületeibe – többek között ezeket a példákat is említette Győr Attila művészettörténész a kiállítás megnyitóján, ahol a közönség érdekes összefoglalót hallhatott arról, hogy az újrahasznosítás szinte a kezdetektől végigkísérte a művészetet. Több leégett templomról is mesélt, amelyeket gyakran a praktikus szempontokat figyelembe véve építettek újjá. Az igazi művészeti recycling a huszadik században kezdődött, Marcel Duchamp posztamensre állított biciklikereke volt az első, amikor egy hétköznapi tárgy – sokakat megbotránkoztatva – művészi alkotásként került a közönség elé. A modern művészetben manapság gyakran a szemétté vált tárgyak felhasználásával a mértéktelen, át nem gondolt fogyasztás okozta problémára irányítják a figyelmet, hangsúlyozva azt is: az újrahasznosítás immár létkérdéssé lett.

A Pelikán Galériában kiállító művészek kétféleképpen közelítették meg a témát – fogalmazott Győr Attila: vannak, akik saját alkotásaikat hasznosították újra, mások pedig a globális problémáról, a mindenkit érintő újrahasznosítás kérdéséről gondolkodtak és késztetnek gondolkodásra műveikkel. A galériát végigjárva számtalan ötletes, izgalmas alkotással találkozhat a néző, az utóbbi évek egyik legszellemesebb tárlatának lehetünk tanúi – összegzett végül a művészettörténész.

A kiállítás megnyitóján négy díjat is átadtak: közönségdíjat Miklós János kapta Mind megette című alkotásáért, a szakmai-társasági díjat Ujházi Péternek ítélték, a szakmai-zsűri díjat Haraszti Zsolt kapta, a zsűri különdíját pedig Kiss László érdemelte ki a Raktárkészlet 2019 című művel.

A tárlaton 19 alkotó összesen 31 műve – festmény, doboz, objekt, művészkönyv, papírkivágás, elektrográfia, raku, grafika – látható, a kiállító művészek: Arany Gold Zoltán, Büki Zsuzsanna, Deák Balázs, Haraszti Zsolt, Jónás Attila, Kiss László, Koppány Attila, Miklós János, Paczona Márta, Pálné Hencz Teréz, Pinke Miklós, Revák István, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szolnoki Szabolcs, Szűts Angéla, Ujházi Péter, Varga Gábor Farkas és Végvári Beatrix.

A tárlat május 24-ig tekinthető meg, keddtől péntekig 10-től 18 óráig.

Fotó: Deák Balázs

 

További információk a Pelikán Galéria honlapján »

 

 

Pénteken megnyílt az idei, jubileumi Kortárs Művészeti Fesztivál első kiállítása: a Székesfehérvári Művészek Társasága…

Közzétette: Kortárs Művészeti Fesztivál – 2019. április 29., hétfő


 

,