Hírek

Az újrahasznosítás jegyében

2019. május 8.   Hajnal Csilla  

Zsákok, dobozok, textilek, mobilszobrok, képregény-kiállítás, kertmozi, interaktív balett óra, néptáncba öntött rendhagyó gyerekkönyv-bemutató és még számtalan érdekesség várja a látogatókat péntektől a Zichy ligetben. Idén is itt lesz a Kortárs Művészeti Fesztivál központja, de a város több intézménye is csatlakozik a huszadik, jubileumi programsorozathoz, amelynek témája az újrahasznosítás. Koncertet ad a 20 éves Leonardo Jam és Rutkai Bori, a fesztiválon láthatjuk-hallhatjuk Grecsó Krisztián és Kollár-Klementz László, valamint Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián estjét is. A programokról szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Boross-teremben.

Húszéves idén a Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek ötletgazdája, „szülőanyja” Szűcs Erzsébet művészettörténész. Nagy köszönettel tartozunk neki, hiszen az ő kezdeményezésére fogtak össze a fehérvári kulturális intézmények, művészeti egyesületek, kultúrkocsmák, hogy helyet, lehetőséget adjanak a különféle művészeti ágak alkotóinak – köztük a még be nem futott, fiatal tehetségeknek is – a bemutatkozásra, a közönségnek pedig arra, hogy egy kicsit más környezetben közelebb kerüljön a kortárs művészeti alkotásokhoz – mondta Brájer Éva alpolgármester kiemelve, hogy az ő ötlete volt a művész-zászló kiállítás is, amely az elmúlt évek során hagyománnyá lett a belvárosban, jelezve: eljött a KMF ideje. Nehéz lenne felsorolni, hány helyszínen volt jelen a két évtized alatt a fesztivál jelképe, a kolibri, és a sok izgalmas, érdekes kiállítás, performance, színházi előadás, jazz- és komolyzenei koncert, irodalmi est számba vétele sem könnyű. Csak néhány a nagyon gazdag kínálatból: El Kazovszkij kiállítás, művészkönyv-kiállítás, a fűnyíró akciók nyomán készült land art művek, a Szabad Színház bemutatói, fotó- és divatperformance a Fő utcán, de rendeztek itt aszfaltbúcsúztató rajzversenyt a Fő utca felújításának kezdetén, és vendége volt a fesztiválnak a 90 éves Jancsó Miklós filmrendező is. A fesztivál 15. évében, 2014 novemberében megjelent egy emlékkönyv is, amelyben többek között Arany Gold Zoltán, Bágyi Balázs, Czinki Ferenc, Lőrincz Miklós, Nagy Judit, Szepesi Imre és az azóta elhunyt Garami Richárd emlékezett vissza az elmúlt fesztiválokra. A rendezvénysorozatot 2016 óta a Fehérvári Programszervező Kft. koordinálja, azóta van évente változó tematikája a fesztiválnak. Ebben az évben ez az újrahasznosítás, amely manapság égetően fontos kérdés – hangsúlyozta az alpolgármester. A fesztivál központja tavaly óta a Zichy liget, ami szintén „jót tett” a rendezvénynek, hiszen akik esetleg nem értesülnek a fesztivál híréről, azok is láthatják a történéseket, az ottani kiállítást.

Kovács Milán, Juhász Zsófia, Brájer Éva, Falvay Miklós és Szepesi Imre a sajtótájékoztatón

A 20. fesztivál kapcsán fontos megemlíteni Varga Gábor Farkas kreatívjait, amelyek meghatározzák a fesztivál arculatát; az idei azért is különleges, mert a tenyér egyrészt jelképezi az összefogást, másrészt a korábbi grafikákat megjelenítve az újrahasznosítás témájához is kapcsolódik – a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője, Juhász Zsófia arról is beszélt: fontos, hogy a szervezők a művészekkel és a többi résztvevővel együtt ne csak az éppen soron következő fesztiválról gondolkodjanak, hanem – a minél jobb programok érdekében – hosszabb távon tervezzenek előre. A kertmozival kapcsolatban kiemelte: sokan vannak, akik anélkül utasítják el a magyar filmeket, hogy egyet is láttak volna közülük. A kertmozi „fílingje” őket is becsábíthatja a vetítésekre, ezáltal új közönségréteget nyerhet a Barátság mozi is.

Az idei Kortárs kiemelt programjairól Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője beszélt

A kertmozi nem titkolt célja a magyar filmekre irányítani a figyelmet, de a kínálatban szerepel az egyik legnagyobb tavalyi siker, a Bohém rapszódia is. A magyar filmek között láthatjuk majd Ujj Mészáros Károly X – a rendszerből törölve című thillerjét, amely egy különleges képességgel bíró nyomozónőről szól. Egy műkincsrablás-sorozat tartja izgalomban a világot a Ruben Brandt, a gyűjtő című, több díjat is elnyert animációs filmben. Egyszerre romantikus és borzongató az Apró mesék című, a második világháborút követő zavaros időket kihasználó szélhámos szerelmi viszonyáról szóló film. A kínálatban szerepel az Egy nap című alkotás, amely egy átlagos nő átlagos hétköznapját kíséri végig. A Gettó Balboa című dokumentumfilm egy szorgalmas és tehetséges fiút mutat be, aki válaszút előtt áll: bűnöző vagy profi ökölvívó lesz. Az Úr hangja egy fiú apakereső története, a BÚÉK című vígjáték arról mesél, mi történik, ha az asztalra kitett mobiltelefonok hívásait, üzeneteit a többiek is látják, hallják. A kertmozi idén is rövidfilmekkel kezdődik, 20.15-től a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Média Mecenatúra programjának támogatott filmjeiből és a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alkotásaiból láthatnak válogatás a nézők. A nagyfilmeket 21 órától vetítik.

Először lesz a Kortárs keretein belül Kortárs Képregény Fesztivál, ennek részleteibe Kovács Milán avatta be a jelenlévőket

Az idén már a „nulladik” napon, május 10-én, pénteken is több program várja a látogatókat a ligetben, köztük újdonságként a képregényfestés, amiről a Fúzió Egyesület képviseletében Kovács Milán beszélt. Elhangzott: az Ybl Miklós utca sarkán, az építési telket eltakaró farostlemezre Ambrus Izsák élőben festi A pillangók hétköznapi élete című egészfalas képregényét, amely szorosan kapcsolódik az újrahasznosítás témájához. Hogy hogyan, az kiderül, mire a munka befejeződik – hangzott el. A munkába egyébként bárki bekapcsolódhat, az érdeklődők a helyszínen vásárolhatnak is a ZSIGER.hu Kiadó köteteiből. A program szombaton is folytatódik, a következő héten pedig a Fúzió Egyesület tagjai képregény workshopokat, rendhagyó rajzórákat tartanak az iskolákban: hétfőn a jenői általános iskolába látogatnak el, ahol már korábban is többször jártak, kedden pedig a Munkácsy iskola nyolcadikosaival találkoznak. Az Igézőben pénteken délután kiállítás nyílik Szabó Lajos újrahasznosított anyagokból készült madaraiból és Szarka Flóra selyemfestő műveiből, este pedig a Pánik című fekete komédia premierjére várják a közönséget.

A Kortárs liget idén is a Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri alkotásainak ad helyet, erről Falvay Miklós médiaművész beszélt

A Székesfehérvári Művészek Társasága kiállításának megnyitója a KMF hivatalos megnyitója is lesz szombaton este hatkor. A fesztivál történetében meghatározó művészegyesület tagjai izgalmas képző- és iparművészeti alkotásokkal jelennek meg a Zichy ligetben, amelyek a fesztivál központi témájaként meghatározott, manapság egyre aktuálisabb kérdéskör, az újrahasznosítás fontosságára igyekeznek ráirányítani a figyelmet. „Voltak idők, amikor az emberek még nem dobtak ki mindent, ami elhasználódott, elromlott, hanem megjavították őket. Manapság sajnos ez nem így van, ezért is fontos és jó hívószó az újrahasznosítás” – mondta Falvay Miklós a médiaművész, a társaság tagja, hozzátéve: a korábban a Pelikán Galériában megnyílt Recycling című tárlaton látható művek alkotóival együtt összesen harminc művész mutatkozik be a fesztiválon. A liget bejáratánál Ecsedi Mária Kötéltáncos című, színes műszálas textilekből és szalagokból tervezett nagyméretű, távolabbról is látható installációja hívja fel a figyelmet a kiállításra. Burián Norbert használt ajtókból állítja össze művét, Mosberger Róbert fotóin száz évről száz zsák mesél. Az óriás dobozinstalláció a helyszínen készül és annak megfelelően alakul, milyen formájú, méretű, anyagú dobozok kerülnek bele. Ujházi Péter fémhulladékból összerakott vasplasztikáit is láthatjuk majd a ligetben, Arany Gold Zoltán optikai játékát pedig ki is próbálhatják majd az érdeklődők. A megnyitón a művészek maguk kalauzolják a közönséget a szabadtéri tárlaton. A fesztivál meghívottja idén a Magyar Plakát Társaság, az erre az alkalomra tervezett művek is az újrahasznosítás kérdésére, a túlfogyasztás problémájára figyelmeztetnek a ligetben.

Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László estjének május 14-én, kedden 19 órától lehet részese a közönség a Zichy ligetben

Idén is lesz interaktív, a közönséget is megmozgató balettóra a Székesfehérvári Balett Színház művészeinek köszönhetően május 18-án, szombaton. Ezen a napon látható a Csillagkapu produkció, Csoóri Sándor gyermekkönyvének rendhagyó bemutatója, amelyben a játékmester Novák Péter lesz, közreműködik a Parapács zenekar, az Alba Regia AMI Pulutyka csoportja és a Kispendely Énekegyüttes. A Diáknapok legjobbjai közül is láthatunk majd néhány tehetséges fiatalt. És persze jönnek a profi előadók: Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián május 12-én, vasárnap, Grecsó Krisztián és Kollár-Klementz László május 14-én, kedden hoz irodalmat és zenét a fesztiválligetbe.

Érdekesnek ígérkezik május 12-én, vasárnap a Re+Concept táska workshop, amelynek keretében a használt múzeumi reklámmolinók kelnek új életre a helyszínen, az anyagokból a résztvevők készíthetnek maguknak egyedi táskákat. Pénteken, 17-én pedig a Textil-Beton-Műanyag Workshop várja az érdeklődőket, ekkor textilszatyrokat és gym bageket, valamint nyári, kerti égősort is készíthetnek műanyagflakonokból.

A csatlakozó intézmények közül a Köfém Művelődési Házban Bita-Simon Erika ékszerkészítő kiállítását, az Aranybulla Könyvtárban pedig Horváth Hella paverpol kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Az Ikon Club Rutkai Bori és Bujdosó János koncertjére várja a rajongókat, a Pelikán Kamaraszínházban a Luc Ex’ Assemblée lép fel, A Szabadművelődés Házában a Prospero Színkör Körtevirágok című darabja kerül színre.

A fesztivál záró programja hagyományosan a JamBoryVár, amelyet a kezdetektől a MéhKasaula egyesület szervez – erről a szervezet vezetője, Szepesi Imre „Zöld” beszélt, aki elmondta: egyesületük több szállal is kapcsolódik a fesztiválhoz. Nagy öröm, említette, hogy a kertmoziban az idén a rövidfilmek között a fehérvári filmesek is megjelenhetnek műveikkel. A JamBory programjából kiemelte a fehérvári kötődésű Mörk zenekar fellépését, valamint a ColorStar koncertjét. A gyerekeknek Ágoston Béla versprogramját ajánlotta, de jönnek külföldről dj-k és helyi slammerek, lesz ünnepi, 20 éves a JamBoryVár kiállítás és persze fényfestés is. A nap végén pedig a Project Prometheus tűzzsonglőrei kísérik ki a várból a látogatókat.

 

Részletes program »

 


 

, ,