Hírek

Királyok után koronázó papok

2019. július 28.   Hajnal Csilla  

Az utolsó júliusi hétvégén nagyapa és unokája, II. (Vak) Béla és III. Béla mellett utóbbi szépséges felesége, Antiochiai Anna vonult végig a belvároson a hűséges „alattvalók” kíséretében. Az óriásbábok vezette menet most is megtöltötte a Fő utcát, a hagyományőrzők bemutatója nagy sikert aratott. A közönség a felvonulás után a Koronázási szertartásjátékok két korábbi szereplőjével, Trokán Péterrel és Körtvélyessy Zsolttal is találkozhatott, a két színművész élményeiről mesélt.

Az Országalmánál már jóval hat óra előtt várakoztak szombaton a kényelmesebbek, a kitartó kísérők viszont – most is nagyon sok kisgyerek volt közöttük –, nem tágítottak a királyok mellől: az első lépésektől kezdve, a Vörösmarty Színháztól a menettel tartottak. Az apróságok nagy, csodálkozó szemekkel figyelték az óriásokat, ahogyan méltóságteljesen bejárták a Fő utcát. Ki a szülei mellett lépdelve, ki apja vállán ülve, ki pedig már önállóan élvezte az eseményt.

A mostani menetben a kedvencünk az a kisfiúcska volt, aki a zenészek mellett, a menet elején, dobjával a kézben járta végig a „királyok útját”, olyan komoly arccal, mintha nélküle nem is létezhetne az a program. Az Országalmánál most is az agárdi zászlódobálók mutatták meg, mit tudnak, míg a Mátyás király-emlékműnél az I. András Király Lovagrend tagjai hívták középkori időutazásra a körben álló közönséget mozgalmas csatajelenetükkel.

Az óriások a színház elé érkeztek vissza, ahol Látrányi Viktória, a Fehérvár TV munkatársa várta őket két vendégével. Trokán Péter az első szertartásjátékban, 2013-ban püspökként lépett színre, míg Körtvélyessy Zsolt a múlt évben János koronázó érseket alakította. Trokán Péter többek között elárulta: őt nem könnyű nyáron kimozdítani, de Szikora Jánosnak ez sikerült. Sokat jelentett számára részt venni a szertartásjátékokban, hiszen különleges, emelkedett a helyszín, megérinti az embert – emelte ki a művész, aki azt is elmondta: a 2017-es előadás, amelyben Manuel bizánci császár szerepében láthatták a nézők, azért is különösen fontos és emlékezetes a számára, mert akkor játszott először együtt, egy színpadon fiatalabbik lányával, Nórával.

Körtvélyessy Zsolt arról beszélt, neki a város, Székesfehérvár nagy kedvence, most is jóval hamarabb érkezett, hogy legyen még ideje sétálni a történelmi levegőjű belvárosban. Az előadást pedig ügynek tekintette – fogalmazott, hiszen nagyon fontos, hogy a nézők megismerjék saját történelmüket. A szertartásjáték nemcsak a témája miatt, hanem színészileg is érdekes feladat: a szöveget itt pontosan kell tudni, nem szabad hibázni az emelkedett hangulatban. A színpadi játék mellett arra is kell figyelni, hogy jelen van a kamera is a vetítés miatt – mintha egyúttal filmet is forgatnának az előadáson. Körtvélyessy Zsolt azt is elmesélte, a 2017-es szertartásjáték neki személy szerint azért is volt fontos, mert családja, amelynek eredetét az 1200-as évekig tudják visszavezetni, éppen II. András királysága alatt kaphatott nemesi rangot.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Igari Balázs és Lőrincz Miklós

 

 

 


 

,