Hírek

Már csak 360 nap a következőig

2019. augusztus 16.   Hajnal Csilla  

Az utolsó bemutatót tartották a Zichy-színpadon csütörtökön este: a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál – a hagyományos, több utcát is érintő, táncokkal tarkított záró felvonulás után – a nyolc vendégegyüttes és a házigazda Alba Regia Táncegyüttes műsorával ért véget.

A címben idézett mondat a záró gálát felkonferáló szövegben hangzott el, nem véletlenül: az albások éppen csak egy rövidet szusszannak a fesztivál végén, hogy aztán belevessék magukat a jövő évi program előkészítésébe. Nem is akármilyen rendezvényre számíthatunk, hiszen jövőre újabb jubileumot ünnepel az ARTE: 25. alkalommal hívnak táncosokat a városba, hogy megmutassák kultúrájukat, hagyományaikat a fehérváriaknak. A gála közönsége azt is megtudhatta, hogy néz ki a jövő évi fesztivál logója – szóval most már csak ki kell bírni valahogyan azt a bizonyos 360 napot.

Idén is a világ négy égtája felől érkeztek hozzánk vendégek: Szlovákia, Macedónia, Törökország, Indonézia, Tajvan, Brazília, Kanada és Kolumbia egy-egy csoportja mutatkozott be a Zichy-színpadon, a belvárosban és a Malom utcai Táncházban. Utóbbi helyszínen, a folkesteken nemcsak táncoltak, de táncoltattak, sőt főztek is, hogy a koreográfiákon kívül ezen a módon is kapjon tőlük ízelítőt az érdeklődő közönség. A záró felvonuláson több utcát is bejártak a csoportok, amelyeket a belvárosban – szokás szerint – népes nézősereg várt. A Városház tér és a Fő utca egyetlen színpompás, zenélő, táncoló folyammá lett az együtteseknek köszönhetően – az utcatáncért hálás közönség nagy örömére.

Fotók, videók sokasága készült itt és aztán a Zichy ligetnél is, ahol a csoportok egy-egy rövid koreográfiával búcsúztak a várostól, az őket ünneplő közönségtől. A gála végén a házigazda Alba Regia Táncegyüttes lépett színpadra, a legnagyobb tapsot természetesen most is ők kapták. Velük augusztus 20-án ismét találkozhatunk majd a Zichy-színpadon, a Táncra, magyar! esten a tánc világnapján bemutatott nagyszerű programmal várják a közönséget.    


 

, ,