Hírek

Nyárbúcsúztató a Neotonnal és YouTube-celebekkel

2019. augusztus 22.   Hajnal Csilla  

A Bye Summer! programmal ér véget Székesfehérvár nyári kulturális rendezvénysorozata. A nyárzáró, tanévindító esemény idén két napon kínál látni és hallani valót: a Neoton Família Sztárjainak koncertje után az első fehérvári videós napon a legkedveltebb tartalomszolgáltatókkal találkozhat a közönség a Zichy-színpadon. A rendezvényről a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót.

A Bye Summer! koncertet tavaly rendezték meg először a városban, az ingyenes rendezvényen sztárfellépőként a Punnany Massif szórakoztatta a hallgatóságot. A tanév indulása előtt ebben az évben a program „bővített kiadással” jelentkezik – egy koncert és az első Bye Summer! videós nap várja a közönséget a Zichy-színpadon. Cser-Palkovics András polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: sokak kérésének tesznek eleget a Neoton-koncerttel, a zenekar minden bizonnyal egy nagyon jó hangulatú programmal zárja majd Székesfehérvár a nyári rendezvények sorát egy hét múlva. Idén először egy új elem is bekerül a Bye Summer programjába, a videómegosztókon népszerű tartalomgyártókkal találkozhatnak a fiatalok a Zichy-színpadon jövő szombaton. Mészáros Attila alpolgármester hozzátette: a videós nap szervezésében egy fehérvári videós is részt vesz, Apple pie, azaz Ritter Joe segít a megvalósításban. A program interaktív, a részt vevők a nézőket is bevonják majd a játékokba, a beszélgetésekbe. Az alpolgármester türelmet kért a városlakóktól, hiszen a programok idejére lezárják a Zichy liget előtti területet.

A legendás csapat, a Neoton Família Sztárjai produkció augusztus 29-én, csütörtökön este fél nyolckor érkezik a Zichy-színpadra, amelyen az idősebb és a fiatalabb korosztály által is ismert és kedvelt dalok hangoznak el. A Neoton története évtizedekre nyúlik vissza. Pásztor László és Galácz Lajos a hatvanas évek közepén, a Közgázon alapították a zenekart. Az igazi sikert 1979-ben a cannes-i MIDEM fesztiválon való részvétel és az azt követően megjelent Napraforgó című lemez hozta meg a csapatnak. Attól kezdve a vokális popzenét játszó, immár Neoton Família néven futó zenekar sikert sikerre halmozott itthon és külföldön egyaránt. Japánban tíz évig voltak jelen, számos aranylemezt tudhattak ott maguknak. Spanyolországban a Santa Maria és a Don Quijote a slágerlisták sztárja volt. 1983-ban Tokióban, a Yamaha Fesztiválon Nagydíjat kaptak Time goes by című dalukért. Az 1988-as Olimpiai Játékok egyik kedvelt dalát is Mándoki László és Csepregi Éva énekelte. A Neoton Família Sztárjai produkciót 2005 óta hallhatja a közönség. Évről évre megújul a színpadi show, a műsor, amelyben a jól ismert, nagy slágerek szólalnak meg áthangszerelve. A zenekar tagjai: Csepregi Éva (ének), Baracs János (basszusgitár, ének), Végvári Ádám (gitár, ének), Lukács Andi (zongora, ének), Lukács Laci (gitár, ének), Heatlie Dávid (dobok).

Szombaton, augusztus 31-én az első fehérvári videós napra várják a közönséget a szervezők. Az idősebb generáció számára talán kevésbé ismerős a „youtuber” kifejezés, a tizen-huszonévesek körében viszont nagyon is az. A fiatalabb korosztály a televíziózás helyett inkább választja a YouTube-ot, ahol a filmek, sorozatok mellett a youtubereknek nevezett tartalomszolgáltatók által készített videókat nézi. A youtuberek sok mindennel foglalkoznak: technika, utazás, divat, szépségápolás, sport, filmek, számítógépes játékok szerepelnek a témák között. A videócsatornák és azok működtetőinek népszerűségét a követők száma jelzi, a legkedveltebbek már itthon is több százezres rajongó táborral bírnak. Ezek a videósok – akik természetesen a Facebook-on, az Instagramon is jelen vannak – a fiatalok körében legalább olyan sztárok, mint az idősebb korosztály számára például a színészek, ezért is szerveznek most Székesfehérváron olyan alkalmat, ahol személyesen is lehet velük találkozni, beszélgetni, közös fotót készíteni.

 Augusztus utolsó napján, szombaton déli 12 órától este hétig szórakoztató programok, színpadi beszélgetések, sport/gaming bemutatók, tematikus kvízjátékok várják a közönséget a Zichy ligetben. A videósok mellett ismert sportolókat, színészeket is hívnak a szervezők. A videósok közül a rendezvény vendége lesz például Nessaj, akinek a számítógépes játékok tesztelése és végigjátszása a területe, de érkezik Radics Peti is, akit szinkronparódiái miatt követnek majdnem 700 ezren. A rendezvényen részt vesz egy hazai „játékos”, a fehérvári származású Apple pie is, aki az Apple termékeit és más elektronikai eszközöket tesztelő csatornát működtet. A Culturegeeks szórakoztató, ismeretterjesztő témákat dolgoz fel, Csivettkától többek között smink- és divatötletek leshetnek el az érdeklődők, Apple Pie a technika világában mozog otthonosan, a Broadtest három alkotójától filmajánlókat, videós tippeket, techbemutatókat láthatnak a követők. Simonffy Péter youtube-s bemutatkozójában azt írja magáról, szereti a jó történeteket, Carnor csatornáján animációkban megfogalmazott sztorik jelennek meg, Zsomac pedig a mobiljátékok iránt érdeklődők számára vonzó személyiség. Bazska NBA szakértő, a Freestyle foci csatornáján tippeket, trükköket tanulhatnak az érdeklődők. A videós nap augusztus 31-én, szombaton 12.00–19.00 óráig tart a Zichy-színpadon.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK)


 

,