Hírek

Táncban csapnak össze a magyar és a tatár seregek

2019. augusztus 8.   Hajnal Csilla  

A Városház téren és a Nemzeti Emlékhely mellett sétálva is érdemes megállni egy kis időre ezekben a napokban, hiszen az érdeklődő járókelők részesei lehetnek a próbafolyamatnak, beleláthatnak kicsit a színház világába. A téren a fesztiválnyitányra, néhány lépéssel arrébb az idei szertartásjátékra készülnek a szereplők. A Fehérvár TV szerdai Art Café című magazinműsorában  Látrányi Viktória műsorvezető a Székesfehérvári Királyi Napok megnyitóját rendező Matuz Jánost, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsát, a szertartásjáték két szereplőjét, Varga Lili és Sághy Tamás színművészeket kérdezte. A beszélgetés második felében a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere, Ruff Tamás őrnagy a VII. Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztiválról beszélt.

Fehérvár legnagyobb kulturális fesztiváljára készülünk, ehhez illően egy nagyon látványos, több művészeti ágat ötvöző nyitánnyal várjuk a közönséget augusztus 9-én, pénteken 20.30 órakor az Országalmánál – Matuz János elmondta: a színészek mellett három különböző táncos csoport vesz részt az előadásban, amelyet a japán mangák világát idéző animáció kísér. A zene, amely idén is Cserta Balázs munkája, nagyszerű, öröm rá játszani – emelte ki a rendező, aki arról is beszélt: két különböző táncművészeti ág köré szervezte az előadást. A Székesfehérvári Balett Színház tagjai a modern, kortárs tánckoreográfiával a mongol sereget jelenítik meg, míg az Alba Regia Táncegyesület táncosai a néptánc erejével a magyar sereg robosztusságát mutatják meg a színpadon. Az előadás egy pontján a Megadance Táncstúdió fiataljai is fellépnek, a megnyitó így táncművészeti szempontból is különleges esemény lesz, ilyet még nem látott a fehérvári közönség – hangsúlyozta Matuz János, aki izgalmas meglepetést is ígért péntekre.

A produkcióban az ifjú Béla herceget alakító Csengey Mártont Vakler Lajos szerkesztő-riporter kérdezte. A fiatal diákszínjátszó elmondta: nagy megtiszteltetés számára a felkérés, és örül, hogy ismét Matuz Jánossal dolgozhat, akitől előzőleg az ide Floralián bemutatott ókori komédiában kapott szerepet. Akkor ifjú szerelmest játszott, most pedig egy drámai karaktert formál meg, ezzel újabb oldalát mutathatja meg a közönségnek. Izgalmas időutazásként jellemezte a készülő előadást, amelyben IV. Béla fiatal hercegként és királyként is megjelenik.

Matuz Jánosnak lesz még dolga a fesztivál idején, hiszen az Emlékhelyek Napján már látott középkori óriás sakk előadást most több alkalommal is bemutatják a Koronázási Ünnepi Játékok idején, amikor egy egészen új produkcióval is találkozhat a közönség. Matuz János elárulta: régi vágya volt, hogy egyszer végre szülessen egy olyan mese, amelyben valaki repül – ez az álom most a tehetséges fehérvári légtornászoknak köszönhetően beteljesül. A függőleges színházat, ahol a szereplők a levegőben „mesélik” a Varázsló meséjét, három napon át élvezhetjük majd a Városház téren augusztus 17–18–19-én.

A műsor színésznő vendége, Varga Lili mindkét előadásban fellép, a két rendező egymástól függetlenül kérte fel Szent Margit szerepére. A megnyitó egy esszencia, a szertartásjáték viszont bővebben kibontja Szent Margit jellemét, életét – mondta a színésznő, aki szerint külön érdekessége az előadásnak, hogy a szülő-gyermek viszonnyal foglalkozik, azzal, hogyan hat ki ez az uralkodók életére. Érdekes, hogy ismétli magát az élet, az új generáció is elköveti ugyanazokat a hibákat, amelyeket az elődök is elkövettek. Szent Margit alakjában azt tartja fontosnak, hogy ahogyan az egyháznak felajánlott lány tartja magát a fogadalmához, hiába akarja apja, a király férjhez adni. „Ezt adtad nekem életfeladatnak, ezt én végigviszem: nagyon karakán ez a szembenállás” – fogalmazott Varga Lili.

A szertartásjátékban a tatár sereg kegyetlen, erős kezű vezérét, Batu kánt alakítja idén Sághy Tamás, de mert az idei darabban több utalás is van az előzőekre, a tavaly játszott II. András alakjában is megjelenik majd a színpadon – derült ki a beszélgetésből. A Vörösmarty Színház művésze elmondta: érdekli a történelem, amikor ilyen darabot játszik, mindig élvezi, hogy „hivatalból” foglalkozhat vele. Hatásos, izgalmas a IV. Béla életét bemutató történet, és benne a kán szerepe is – mondta Sághy Tamás, aki szerint az Árpád-ház története legalább olyan érdekes sztori, mint a Trónok harca. A színész arról is beszélt, napról napra jobban érezhető az érdeklődés, a nézők megállnak, figyelik a próbát, ez fontos a szereplőknek is.

A műsor második felében az idén már hetedik Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál volt a téma. Ruff Tamás őrnagy, a házigazda fehérvári zenekar karmestere felelevenítette a kezdeteket: 2013-ban, a Szent István-emlékévben érkezett a felkérés, hogy legyenek részesei az ünnepnek. A fesztivál akkora sikert aratott, hogy azóta is megszervezik minden augusztusban. Idén Budapestről, Tatáról és Szolnokról érkeznek a vendég zenekarok, amelyekkel már a fesztivál kezdete előtt, negyed öttől találkozhat a közönség az Alba Plaza és a Vörösmarty Színház előtt, valamint az Országalmánál.

A térzenék után a Városház téren kezdődik a program, ahol az Amerikában gyepshow-nak nevezett szakalaki bemutatókat láthatja majd a közönség. Minden zenekarnak van valami sajátossága, erőssége, de mindegyik produkció nagy élmény lesz – ígérte a karmester, aki arról is beszélt: a fehérváriak szívesen kísérleteznek, kalandoznak a műfajokban. Arra törekszenek, hogy minden korosztályt megérintsenek a zenével – mondta. Ahogyan minden évben, most is hoznak majd új darabot, amely remélhetőleg hallgatóságnak. A beszélgetésben megemlékeztek a névadóról is, aki különleges helyet foglal el a város zenei életében: Fricsay Richárd nemcsak a katonazenében teremtett értéket, nagy hatással volt Fehérvár kulturális életére – nem véletlenül nevezték el éppen róla azt a zenei díjat, amellyel a városban élő, működő zenészek teljesítményét ismerik el minden évben a zenei világnapon.

Fotó: Lőrincz Miklós és Echmes Dávid

 

 


 

,