Hírek

Idén is összeáll a Kisangyalok kara

2019. október 6.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Először négy évvel ezelőtt hallhatta a közönség a Kisangyalok karát a Városház téren: a város énekelni szerető kisdiákjainak alkalmi kórusában minden alkalommal több száz gyermek adta elő a legszebb karácsonyi dalokat. Az idei felhívásra is sokan jelentkeztek, négyszáz gyermek lép majd fel az első adventi vasárnapon, hogy meghitt hangulatot varázsoljanak a belvárosba.

A kis Jézus megszületett, Pásztorok, keljünk fel, Mennyből az angyal, Pásztorok, pásztorok – négy éve, 2015-ben hangzott el először a legismertebb karácsonyi dalokból összeállított csokor a város iskoláinak kisdiákjaiból összeállított kórus, a Kisangyalok kara előadásában. Az első alkalommal 400 gyermek énekelt együtt a Városház téren. A következő évben 13 intézményből mintegy 500 kisdiák volt részese a karnak, 2017-ben 12 iskola 400 kis énekese, 2018-ban 11 intézmény szintén 400 diákja állt a közönség elé.

Az eddigi években az alábbi iskolák tanulói vettek részt az adventi éneklésben: Bory Jenő Általános Iskola, Fehér Vár Waldorf Iskola és AMI, Felsővárosi Általános Iskola, Kossuth Lajos Általános Iskola, Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Széna Téri Általános Iskola, Táncsics Mihály Általános Iskola, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Tóvárosi Általános Iskola, Vasvári Pál Általános Iskola, Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Zentai Úti Általános Iskola. Ebben az évben a fellépők száma az előző évekéhez hasonló, most tíz iskola jelentkezett: a Táncsics, a Zentai Úti, a Vörösmarty, a Hétvezér, a Kossuth (két kórussal), a Vasvári, a Széna téri, a Kodály, a Rákóczi és a Teleki diákjai és pedagógusai készülnek a december 1-jei, gyertyagyújtás előtti fellépésre.

A közös éneklés ötlete a Fricsay-díjas Hartyáni Mária énektanártól származik: a városban jól ismert, ma már nyugdíjas zenepedagógus kezdeményezése támogatásra talált, így született meg az alkalmi kórus, amely azóta is kihagyhatatlan eseménye a Fehérvári Adventnek. A felkészülés már jóval december előtt elkezdődik, a kórusok saját iskolájukban próbálnak, az első adventi vasárnap előtt pedig nagy, közös próbát tartanak. A dalcsokrot a pedagógusok közösen állítják össze, a program zenei szerkesztője a kezdetektől Cserta Balázs, a kórust minden évben más-más karnagy vezényli, ebben az évben Polgár Zoltánné, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI karvezetője áll majd a kórus élén.

Archív fotó: Turáni-Kerkay Zita


 

,