A tánc vonzásában

2020. január 8.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Mikor:
2020. január 25., szombat @ 10:00 – 17:00 Europe/Budapest Időzóna
2020-01-25T10:00:00+01:00
2020-01-25T17:00:00+01:00
Hol:
Művészetek Háza
Székesfehérvár
III. Béla király tér 1.
Költség:
Ingyenes

A sport és művészet határán mozgó műfaj, a tánc kulisszatitkaival folytatódik a Motívum Kulturális Egyesület Backstage című ingyenes programsorozata január 25-én, szombaton 10 órától a Művészetek Házában. Balett, rock’n’roll, swing, hip-hop, társastánc, néptánc és egyéb táncos mozgásformák bemutatója szerepel a nap kínálatában, és ezeket ki is próbálhatják az érdeklődők a városban működő művészeti csoportok segítségével.

Novemberben indította útjára a Motívum Kulturális Egyesület megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. azt az ingyenes sorozatot, amelynek résztvevői bepillanthatnak abba, hogyan készül egy-egy rendezvény, és annak megvalósítása során milyen munka folyik a háttérben. A januári rendezvény témája a tánc.

Részletes program:

10.00 A Székesfehérvári Balett Színház nyílt próbája (Színházterem)
12.00 Táncbörze: rock’n’roll, swing, hip-hop, balett, társastánc, néptánc és társaik – különböző táncos mozgásformák bemutatója (Színházterem)

12.15 Megadance Székesfehérvár Táncszínház Egyesület
12.35 Gyerekbalett Cristina Porres Mormeneoval
12.55 Paraba Swing Club
13.15 Free Spirit Dance

13.35–14.10 szünet

14.10 Főnix Rock and Roll SE
14.30 Szenior Örömtánc
14.50 Laguna KTSE
15.10 Step and Style Studio

16.00 Gyermekjátszó táncház a Szedtevette zenekarral (Hátsó aula)

A tánc évezredek óta jelen levő emberi tevékenység, napjainkban azonban leginkább a hivatásszerű táncosok mindennapjaiban van jelen. Az ő életükben a mozgás olyan napi tevékenység, mint az élsportolók esetében, azzal a különbséggel, hogy ez közben művészeti tevékenység is. A Motívum Kulturális Egyesület rendezvényének résztvevői abba a munkába pillanthatnak be, amit a táncosok nap mint nap végeznek: balett, rock’n’roll, swing, hip-hop, néptánc és társastánc egyaránt szerepel a programban – és a résztvevők nemcsak megnézhetik, hogyan próbálnak a profik, de maguk is kipróbálhatják ezeket a műfajokat.

A rendezvény nyitányaként 10 órától a Székesfehérvári Balett Színház művészei nyílt próbát tartanak azok számára, akik szeretnének betekintést nyerni a kulisszák mögé. A próbán fellebbentik a fátylat arról, hogy a társulat miként készül az előadásokra és hogyan áll össze egy táncszínházi produkció. Az érdeklődőknek alkalmuk nyílik találkozni a táncművészekkel, balettmesterekkel, valamint a társulat vezetőivel is – és ők lesznek az elsők, akik ízelítőt kapnak a következő nagyszínházi bemutatóból, a Franc című tánckrimiből.

A délben kezdődő táncbörzén fehérvári művészeti csoportok mutatkoznak be, és azt is elárulják, hogy a tánc miként segíthet az összetartozás megerősítésében. A rendezvényen arról is szó esik, mikor derül ki valakiről, hogy tehetséges, hogyan tudnak neki segíteni a szülők és a táncos műhelyek a tehetség kibontásában. A börze résztvevői: Paraba Swing Club, Free Spirit TSE, Főnix Rock and Roll Sporttánc Egyesület, Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület, Step and Style Studio, Laguna KTSE, valamint a Szenior Örömtánc és Cristina Porres Mormeneo gyermekbalett-csoportja.

A nap moderátora Kneifelné Laczkó Kriszta táncpedagógus lesz, és ő vezeti a rendezvényt záró, 16 órakor kezdődő gyermekjátszó táncházat is, ahol a talpalávalót a Szedtevette zenekar húzza.

Az esemény ingyenes. A résztvevőknek érdemes magukkal hozni a programsorozat első, novemberi rendezvényén kibocsátott matricagyűjtő füzetet, hiszen aki valamennyi Backstage-programon részt vesz, és azt a füzetbe ragasztott bélyegekkel igazolja, a júniusig tartó rendezvénysorozat végén ajándékot kap.

Az eseménysorozat a TOP-7.1.1.16-H-ESZA-2019-00452 számú „Backstage – komplex művészeti rendezvények Székesfehérváron” projekt keretében valósul meg.