Hírek

Várakozással, reménnyel, bizakodással az idei karácsony előtt

2020. december 20.   ÖKK  

Idén a Városháza Díszterme adott otthont az adventi gyertyagyújtások ünnepeinek: a város adventi koszorújának negyedik, utolsó gyertyáját Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester együtt gyújtották meg. Köszöntő gondolataikban azt fogalmazták meg, hogy az idei, sok tekintetben különleges, a családi együttlétet nélkülöző karácsony is a várakozás utáni beteljesedés, a remény, a bizakodás ünnepe, amiből erőt meríthetünk a következő időszakhoz.

Az ünnepváró rendezvény első perceiben Hámori Zsófia, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fuvolaművésze Johann Sebastian Bach A-moll partitájával teremtett varázslatos hangulatot.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő ünnepi gondolatait Pilinszky János mondataiból idézve tolmácsolta: „Advent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül karácsonyra, már a készülődésében otthon van.” Bűnbánattal a lelkünkben várakozunk, és szeretettel a szívünkben várjuk a szentestét, mondta, és az idei, szűk családi környezetben töltött karácsony kapcsán arról a reményről szólt, hogy a jelképesen karácsony másnapján hozzánk érkező oltóanyag a következő esztendőt boldogabbá, egészségben gazdaggá teszi.

Közel van a beteljesedés, az ünnep az ajtónkban, a küszöbön van, fejezte ki Spányi Antal megyés püspök. A közös együttléteket, nagy családi összejöveteleket nélkülöző ünnepről így beszélt: „Így ez a karácsony talán közelebb vihet bennünket az elsőhöz, a Betlehemhez. (…) Nekünk ebben az esztendőben beteljesedik ez az ígéret, de másképpen. Hogy ezt hogyan tudjuk megélni, elsősorban kinek-kinek saját magának, a saját lelkületének az alakításával és formálásával, gondolatainak a jó irányba való terelésével tudja ezt megtenni.” Békességet kívánt, azzal a bizakodással, hogy jövő karácsonykor magunkhoz ölelhetjük szeretteinket.

„Nehéz esztendő ez a 2020-as év, de mégis eljutottunk adventig. Nehéz esztendő ez a 2020-as év, mégis eljutunk karácsonyig. Van tehát miből erőt merítenünk” – kezdte a köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester. Majd Tóth Tamás atya ma reggeli gondolatmenetére utalt: az ember sokszor a ’miért’-ekre és a ’hogyan’-okra keresi a választ a járványhelyzet kihívásai miatt – valójában az utóbbiról van értelme beszélni karácsony előtt: hogyan készültünk, hogyan várakozunk, hogyan telnek az ünnepig tartó napok, és hogyan tudjuk idén is bensőségessé és szeretetteljessé tenni a karácsonyt. A ’hogyan’-okra azok a fehérváriak is válaszoltak, akik a Belvárosban tettek sétát gyermekeikkel, unokáikkal, rácsodálkozva a fényekre, a kisvonatra – szép és szeretetteljes választ adva, hogyan készülődhetünk a karácsonyra, tette hozzá. „Azt kívánom, hogy most, amikor meggyújtjuk ezt a negyedik gyertyát, és elkezdjük a visszaszámlálást az ünnepig, ott legyen ez a várakozás, ott legyen ez az izgalom, az elcsöndesedés és a vágyakozás a szeretet ünnepére. Hogy ebből merítsünk erőt az év utolsó napjaira, majd pedig a következő esztendőre” – ezekkel a szavakkal kívánt áldott, békés karácsonyi ünnepeket Székesfehérvár polgármestere.

Szöveg: Fraller Ildikó, fotó: Simon Erika

  

 


 

,