Hírek

Én, Petőfi: tévéjáték a márciusi ifjakról

2021. január 28.   Lőrincz Miklós  

Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. 2021-ben is különleges műsor készül – a járványhelyzet miatt tévéjáték formájában –, amelynek főszereplői most is fehérvári fiatalok. A Fehérvár Televízióban sugárzott tévéjátékban a Teleki Blanka Gimnázium diákjai idézik meg a kor hangulatát, „életre kel” a 12 pont, kézzelfogható közelségben jelennek meg a történelmi alakok.

A Matuz János által írt és rendezett ünnepi produkciókban a középiskolások évek óta különleges, rendhagyó módon idézik fel 1848. március 15. szellemét a fehérvári belvárosban. Tavaly a járvány miatt elmaradt az előadás, és idén sem a megszokott módon valósul meg, hanem tévéjáték formájában.

Nemcsak a műsor lesz rendhagyó, hanem elkészítési módja is, hiszen a próbák januárban online kezdődtek Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsának irányításával, és az író-rendező az első hetekben így egyeztetett alkotótársaival, Cserta Balázs zenei vezetővel és a két koreográfussal, Tátrai Rékával és Majoros Róberttel is. A zenéket, mint minden évben, idén is Szirtes Edina jegyzi, a látványvilágot pedig Falvay Miklós médiaművész animációja teszi különlegessé.

A produkció szereplői a Teleki Blanka Gimnázium diákjai, a Teleki Diákszínpad, vagyis a TeDi társulatának tagjai, Somos Ákos drámatanár vezetésével. A darabban fontos szerephez jut a gimnázium méltán híres énekkara is, Reiner Renáta vezényletével, a táncosok pedig az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tanulói közül kerülnek ki.

A tévéjáték fő forgatási helyszíne a Városháza díszudvara lesz: Petőfiék Dohány utcai lakása, Szekrényessy Endre városkapitány hivatala és a Pilvax kávéház is itt található majd, de vesznek fel jeleneteket a környező utcákban és tereken is. A forgatást február derekán kezdik a Fehérvár Televízió munkatársai.

Fotó: Lőrincz Miklós

  

ÉN, PETŐFI

tévéjáték az 1848. március 15-i forradalom tiszteletére

Együttműködő partner: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola

SZEREPLŐK (Teleki Diákszínpad):

Petőfi Sándor: Csengey Márton
Szendrey Júlia: Mészáros Kyra
Jókai Mór: Gyulai Ákos
Bulyovszky Gyula: Bujna Máté
Irinyi József: Somos Gergő
Tompa Mihály: Kanizsay Dénes
Pákh Albert: Halenár Petra
Landerer Jenő, nyomdász; Kovalek, házmester: Király István Gábor
Gróf Zichy Ferenc Szerafin, a Helytartótanács elnöke: Szücs Dániel
Szekrényessy Endre, városparancsnok: Somos Ákos
Járókelő: Nagy Borbála
Szemtanú: Tóth Fruzsina
Mesélő: Orlik Noémi

  

KÖZREMŰKÖDNEK:

A Teleki Blanka Gimnázium vegyeskara, kórusvezető: Reiner Renáta
Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tanulói

  

Koreográfus: Tátrai Réka és Majoros Róbert

Koreográfus-asszisztens: Mayer Gergő

Animáció: Falvay Miklós

Zenei vezető: Cserta Balázs

Zeneszerző: Szirtes Edina

   

ÍRTA ÉS RENDEZTE: MATUZ JÁNOS

  

  


 

,