Hírek

Mit tervezünk, ha újra együtt lehetünk? – Kondor Kör

2021. május 26.   SZKKK  

Május elejétől – az aktuális jogszabályi előírások betartása mellett – újra nyitva vannak a közművelődés terei Székesfehérváron. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ házai is visszavárják közösségeiket, ezért megkerestük a nálunk „lakó” egyesületeket, csoportokat: milyen terveik vannak az újraindulásra? Kérdéseinkre a Kondor Kör vezetője, Schrenk Rita válaszolt.

– Sok tervünk van, vannak ötleteink, de ami most egészen biztos, az az, hogy szeptembertől folytatjuk a Kondor Kör foglalkozásait a szokott helyen a megszokott időpontban. Hétfőnként a késő délutáni órákban várjuk majd a fiatalokat és az idősebb korosztályt. Ahogyan a korábbi években, idén is lesznek felvételi előkészítők a művészeti középiskolába, illetve felső oktatási intézménybe készülők számára, a felnőtteket pedig akt rajzolásra várjuk – mondta Schrenk Rita, a kör vezetője, aki mellett Nemes Mihályi Erika és Szűts Angéla foglalkozik a rajzolás iránt érdeklődőkkel. – De természetesen nem csak azokat fogadjuk szívesen, akik már tudnak rajzolni, teljesen amatőrként is bejöhet bárki a foglalkozásra – lényeg, hogy legyen kedve rajzolni, mi pedig segítünk, hogy el tudjon indulni.

A járvány miatt a személyes találkozások a Kondor Körben is hónapokig szüneteltek, a felvételi előkészítő foglalkozások így az online térbe kerültek, ott folyamatosan tartották az órákat a művésztanárok, nem hagyták magukra a diákokat. Az idén negyvenhat éves Kondor Kör azzal büszkélkedhet, hogy az idejáró fiatalok szinte mindegyike bekerült a vágyott művészeti oktatási intézménybe. Sok, ma már ismert művész volt tagja a körnek, a képzőművészek mellett iparművészek, építészek, restaurátorok, rajztanárok is indultak innen: Borsos Lőrinc, Gosztola Kitti, Jakatics Veronika, Kis Róka Csaba, Nemes Márton, Tranker Kata, Falvay Miklós vagy Varga Gábor Farkas nevét a város határain kívül is ismerik a művészetkedvelők.

A Kondor Kör a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületében, a korábbi A Szabadművelődés Házában működik. A szakkört hosszú ideig vezető Pinke Miklós 2015-ben adta át a stafétabotot azoknak a művésztanároknak, a Kondor Kör mai vezetőinek, akik ugyancsak a szakkör tagjai voltak – nem kérdés, hogy továbbviszik a hagyományt, a jó hangulatú, szabad alkotói tevékenységet támogató légkört, amelyben odafigyeléssel, szakmai tanácsokkal segítik a körbe járókat.

A Kondor Kör az elmúlt hosszú évtizedek alatt meghatározó szereplője lett a város kulturális és művészeti életének – az SZKKK a múlt évben javasolta a szakkör felvételét a Települési Értéktárba.