Hírek

Mit tervezünk, ha újra együtt lehetünk? – Búzavirág Dalkör

2021. június 4.   SZKKK  

Újra nyitva vannak a közművelődés terei Székesfehérváron. Az aktuális jogszabályi előírások betartása mellett a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ házai is visszavárják közösségeiket, ezért megkerestük a nálunk „lakó” egyesületeket, csoportokat: milyen terveik vannak az újraindulásra? Kérdéseinkre ezúttal Csordás István, a Búzavirág Dalkör vezetője válaszolt.

Nyolc éve, 2013 óta működik a Búzavirág Dalkör, amelynek tagjai a Kisfaludi Közösségi Házban találkoznak újra, amióta a jogszabályok engedik. Megvannak az oltások, az igazolványok, így jöhet mindenki a próbákra, amelyeket, ahogyan korábban, most is csütörtökönként tartanak – mondta Csordás István, a dalkör alapítója, vezetője. Szükség is van a találkozásokra, hiszen augusztus 28-án egy minősítő fesztiválon vesznek majd részt.

– A népdalok, az éneklés szeretete adta az ötletet, legyen nálunk is egy ilyen dalkör. Fontos a hagyományőrzés, de a közösség is jó. Kezdetben több fiatal tagunk is volt, ők időközben kinőttek a kórusból. Most 16 tagunk van, tízen vannak azok, akik aktívan részt vesznek a próbákon. Tavaly úgy döntöttünk, az éneklés mellett muzsikálni is fogunk: négyen elkezdtünk ismerkedni a citerával. Az alapoktól indultunk, és a járvány idején is próbáltunk haladni – alkalmazkodtunk a helyzethez, össze-összejöttünk, hogy tanulhassunk, így mostantól már kísérni is tudjuk majd magunkat a fellépéseken.

A Búzavirág Dalkör tagjai között többen is zeneértők, fontos számukra, hogy színvonalas műsorral álljanak a közönség elé. A kisfaludi programokon mindig részt vesznek, de személyes ismeretségeken keresztül több helyre eljutottak már, Erdélyben és Szlovákiában is énekeltek már rendezvényeken. A kezdeteknél Erőss Orsolya, majd Domak Anikó segítette őket a felkészülésben, a citerázás technikájának elsajátításában, most pedig Bakné Farkas Beatrix szakmai támogatásával készülnek a következő fellépésekre, bemutatókra.