Hírek

Párizs ege alatt

2021. július 23.   Lőrincz Miklós  

Sanzonestnek adott otthont az Öreghegyi Közösségi Ház kertje csütörtökön este: a Párizsi éjszakák című esten Györfi Anna színművész és Kéméndi Tamás harmonikaművész tolmácsolásában Edith Piaf legismertebb slágerei, a Párizsról szóló legszebb dallamok, valamint Franciaország ismert, virtuóz instrumentális harmonikaművei csendültek fel – és mellettük sok minden más is elhangzott.

Óriási érdeklődés övezte az idei Nyáresti vigadalom első koncertjét: 250 néző váltott jegyet a hangulatos nyáresti eseményre. Maguk a fellépő művészek is meglepődtek kissé – mint Kéméndi Tamás fogalmazott, számítottak közönségre, de nem gondolták volna, hogy teljesen megtelik az Öreghegyi Közösségi Ház kertje két olyan fellépőre, akiket Fehérváron még kevesen ismernek.

Györfi Annát tanulmányai során szoros kapcsolat fűzte a zenéhez, és színházi feladatai között is elég sok zenés darab volt már: a Pécsi Nemzeti Színház tagjaként játszott többek között A miniszter félrelép, a Csókos asszony, a Padlás és a Mágnás Miska című produkciókban is. Az Edith Piaf életéről szóló Edith és Marlene című zenés mű kapcsán ismerkedett meg a darabban muzsikáló Kéméndi Tamás harmonikaművésszel, és onnan jött az ötlet a közös sanzonestre, amelynek már az országos számos pontján részese lehetett a közönség.

Az est zeneszámai között – és Edith Piaf életében – Kéméndi Tamás kalauzolta a nézőket. Elöljáróban elmesélte, hogy imádja a hangszerét, és a harmonika szeretét igyekszik továbbadni, hiszen az aktív zenélés mellett a jövő harmonikásait is neveli: alapfokon és középfokon is tanít.

Az est első száma Edith Piaf egyik legismertebb slágere, a Milord volt – Győrfi Anna a koncert előtt adott rádióinterjúban beszélt arról, hogy Edith Piaf életéről sok színdarab született, és ezek kapcsán már minden népszerű dalához íródott magyar szöveg, így az esten is a legtöbb számot magyarul énekelte. Kéméndi Tamás néhány dal születési körülményéről is beszélt: például a Hulló levelekről, amit Kozma József magyar származású francia zeneszerző írt, vagy arról, hogy a Párizs ege alatt című szám Edith Piafnak és Yves Montand-nak köszönhetően Párizs szimbólumává vált.

A francia slágerek közé Kéméndi Tamás mást is „becsempészett”: többek között elhangzottak tőle virtuóz délszláv dallamok, és a hazánkban is ismert orosz népdalokból is összeállított egy csokrot. Györfi Anna pedig Karádi Katalin néhány számát is elénekelte – ezek kapcsán Kéméndi Tamás arról beszélt, hogy Karádinak nem csak a hangja volt hasonló Piaféhoz, de a sorsa is.

A koncert közben tartották a Nyáresti vigadalom és a Barátság mozi nyereményjátékának sorsolását: a szerencse Szulczer Zsuzsannának kedvezett, ő nyerte a páros belépőt a Városháza díszudvarában működő kertmoziba. Gratulálunk!

A Nyáresti vigadalom következő koncertje jövő pénteken lesz, akkor Buch Tibor és Vastag Tamás zenés estjének lehet részese a közönség.

  

 

  


 

,