Hírek

Gazdag programkínálat a Székesfehérvári Királyi Napokon

2021. augusztus 7.   SZKKK  

Idén is az ünnephez méltó keretek között emlékezik Székesfehérvár az állam- és városalapító szent királyra augusztus 13–22. között. A Koronázási Ünnepi Játékok napjai a középkort idézik, az óriásbábok többször is felvonulnak és be is mutatkoznak a belvárosban, sőt, a már ismert királykereső Ágbogozó mellett ebben az évben egy új, nyomozós játéknak is részesei lesznek. A Zichy ligetben és a Széna téren családi piknik, könnyűzenei koncertek, a Bartók téren komolyzenei hangverseny várja a vendégeket. A Nemzeti Emlékhelyen ismét lesz élő sakk előadás a száz négyzetméteres táblán, esténként pedig 3D fényfestés a mauzóleum falán. A Városháza díszudvarában kertmozi, a Malom utcai Táncházban pedig az Alba Regia Táncegyüttes bemutatói és a folkestek kínálnak alkalmat a szórakozásra, kikapcsolódásra. A Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatáról az utolsó Művészkorzó előtt, az Országalmánál adott tájékoztatást Cser-Palkovics András polgármester, Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) szakmai vezetője, valamint az egyes programelemek szervezői – Spányi Antal megyés püspök, F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere, Matuz János, az SZKKK művészeti intendánsa és Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója.

A megszokottakhoz hasonlóan, de mégis kicsit másképp, az biztos, hogy régóta nem tapasztalt szabadság közepette ünnepelhetik idén Szent István ünnepét a fehérváriak és a Székesfehérvárra látogatók augusztus 13-tól egészen augusztus 22-ig.

„Reményeim szerint sok mosollyal, jó találkozásokkal, kellemes hangulatban és remek programok között tölthetik idejüket a Székesfehérvári Királyi Napokra kilátogatók augusztus derekán. A tavalyi nyár és az ezt megelőző időszak után önmagában annak is örülhetünk, hogy lesz Királyi Napok, hiszen tavasszal még ez is bizonytalan volt” – kezdte gondolatait  Cser-Palkovics András. A város történelmét ismerve, az év legfontosabb eseménye kapcsán a polgármester elmondta, hogy lesznek olyan programelemek, amelyek az eddigi bizonytalanság miatt sajnos ebben az évben nem kivitelezhetőek, a partnerekkel azonban törekedtek arra, hogy semmi ne hiányozzon a repertoárból. „Augusztus 20-a, Szent István ünnepeként mindenben ehhez a városhoz kötődik, aki tehát igazán szeretne az államalapítóról megemlékezni, azt hívjuk ide, Szent István városába, Székesfehérvárra” – emelte ki a polgármester, felhívva arra a figyelmet, hogy augusztus 18. és 22. között a szabályok feloldása megtörtént, így a nagyszabású koncerteket szokásosan a Zichy ligetben felállított színpadon hallgathatják meg az érdeklődők.

A Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata 2021-ben is látványos megnyitóval kezdődik augusztus 13-án, pénteken. A fesztivál nyitányára Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa írt és rendezett különleges előadást. Az Egyensúlyünnep című dramatikus történelmi játék táncosokkal, zenészekkel, cirkuszművészekkel idézi meg az Árpád-ház nagyok között is legjelentősebb uralkodóit: Szent Istvánt, Szent Lászlót, Könyves Kálmánt, III. Bélát, IV. Bélát, Kun Lászlót és III. Andrást, valamint Szent Erzsébet és Szent Margit alakját. A megnyitót a Fehérvár Televízió élőben közvetíti. Ha pedig az időjárás kedvezőtlenre fordul és a megnyitó elmaradna, a produkciót augusztus 18-án, szerdán mutatják be. – emelte ki Benkő-Igaz Krisztina, az SZKKK szakmai vezetője.

Az első hétvége mindkét napján családi piknikre hívja a vendégeket a fesztivált szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) csapata. A Zichy ligetben, szombaton 10 órakor kezdődnek a programok: a hangszeres mesepedagógia foglalkozás, a zeneovi mellett sok-sok fajáték, kézműves foglalkozás – lovacska, illatzsák, nemezkarkötő és boszorkány készítése – vár a gyerekekre, de megleshetik a bűvész titkait is. A ligetben muzsikál a Corpus Rézfúvós Kvintett, a Baruts Bence Handpan projekt, a Duo RedWhite és a Kodály Spicy Jazz is. Vasárnap délután a Széna tér telik meg vidámsággal, a játékok mellett itt is kézműves foglalkozásokon mulathatják az időt a résztvevők.

A járványhelyzet miatt sajnos még idén sem lehet megrendezni a nemzetközi néptáncfesztivált a megszokott formában, de azért nem maradunk néptánc, népzene nélkül! A Malom utcai Táncházban augusztus 13–17. között táncbemutatókkal, folkestekkel, gyerekeknek szóló kézműves foglalkozással várja a közönséget az Alba Regia Táncegyesület. Szombaton például kétszer is láthatja a közönség az Esszenciák című előadást, amelyet az elmúlt évek legjobb koreográfiáinak részleteiből szerkesztett Majoros Róbert művészeti vezető, vasárnap pedig a már két éve is nagy sikert aratott Csillagkapu című dramatikus játékot élvezhetik a nézők, de az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjai is bemutatkoznak hétfőn.

A Táncház udvarán koncertet ad a Romano Drom, Ferenczi György és az 1ső pesti rackák, a Góbé, a „Puszták népe front” és a J.A.M Showband, az éjfélkor kezdődő folkesteken a Tilinkó és a Galiba zenekar játszik. (Jegyek már kaphatók a www.kiralyinapok.hu oldalon.) Lesz Királyi játéktér az Országzászló téren, ahol a népi gyermekjátszóban Kneifelné Laczkó Krisztinával és a Szedtevette zenekarral mulathatnak a gyerekek vasárnap, és lesz néptáncos felvonulás is: szerdán, 18-án délután öttől a Városház térről indulva a cecei székhelyű̋ Tehetség Művészeti Iskola és a Paksi Tehetség Táncműhely tagjai vonulnak fel és mutatják meg viseleteiket, táncaikat.

A Koronázási Ünnepi Játékok történelmi kisfesztiválja 2021-ben is hamisítatlan középkori hangulatot varázsol Székesfehérvárra augusztus 20–22. között. A középkori piac pezsgése, a régizenei együttesek muzsikája, a belváros több helyszínén is látható hagyományőrző csapatok bemutatói felnőttnek és gyereknek egyaránt tartalmas, színvonalas szórakoztatást nyújtanak. A gyerekeket idén is várja a lovagi torna kihívása, de emellett a számtalan kreatív játék és kézműves foglalkozás is garancia arra, hogy jól érezzék magukat. A korábbi évekből ismerős Árpád-házi Ágbogozó játék mellé idén egy újabb, nyomozós-matricagyűjtős játékot is kínálnak a szervezők a családoknak, hogy minél jobban megismerhessék a fesztivál főszereplőit, a királyi óriásbábokat, „akik” természetesen jelen lesznek a belváros több helyszínén: felvonulnak és bemutatkoznak 17-én és 19-én, utóbbi napon a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar kiskoncertje fogadja őket a Városház téren. Az óriásfigurák a Fehérvári királyok menetében is felvonulnak augusztus 20-án.

A fények sem hiányoznak a programból: a három estén 21 órától épületfényfestés színezi a Belvárost, interaktív kirakós játékot játszhatunk 3D-s fénykockákkal az Országzászló téren, a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületén pedig 3D-s épületvetítést csodálhat az arra járó. Egyetlen estén, szombaton este kilenckor a Circum Aurora légi tűzszínház tagjai tartanak bemutatót a Zichy liget szélén, a Mátyás király körúton.

Augusztus 21–22-én 19 órakor a Nemzeti Emlékhelyen újra összecsap a világos és a sötét sereg: a Székesfehérvári SzC I. István Technikum 35 diákja a száz négyzetméteres sakktáblán mutatja be élő sakkjátszma formájában a középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, az 1278. augusztus 26-án lezajlott morvamezei csatát. Az előadás írója és rendezője Matuz János. A Romkertben a fesztivál tíz napja alatt este kilenc órától 3D fényfestést láthatnak a belvárosban sétálók a mauzóleum falán.

Ebben az évben már harmincadik. alkalommal látja vendégül a fehérváriakat Öreghegy: Szent István ünnepének előestéjén a hagyományos felvonulás, bor- és mézlovagrendi avatás mellett zenés, szórakoztató programok várják a vendégeket augusztus 19-én, csütörtökön az Öreghegyi Mulatságon. A színpadi műsorban fellépnek a Főnix Rock and Roll SE és a Felicita KTSE táncosai, este hattól két kiváló énekesnő, Jónás Andrea és Fehér Adrienn műsorát élvezheti a közönség, a gyerekeket interaktív mese várja, a nap a J.A.M Showband utcabáljával zárul.

Több koncertet is rendeznek a Székesfehérvári Királyi Napok idején. A komolyzene kedvelői az Alba Regia Szimfonikus Zenekart augusztus 18-án este fél nyolckor hallhatják a megújult Bartók Béla téren, a hangversenyen Liszt Ferenc, Dobri Dániel és Dvořák művei hangoznak el. A könnyűzenei koncertek helyszíne a Zichy-színpad: augusztus 19-én a Best of Geszti, augusztus 20-án az István, a király koncert keresztmetszete várja a közönséget. Ugyancsak itt látható augusztus 22-én Táncünnep címmel az Alba Regia Táncegyüttes fesztiválzáró estje is. A színpaddal szemben idén is megépül az elmúlt években már megszokott 620 férőhelyes lelátó, az István, a király koncerten és a fesztiválzáró esten a színpad előtt 500 szék is várja a közönséget.

A fesztivál idén sem múlhat el kertmozi nélkül: augusztus 21-én és 22-én ismét beköltözik a Barátság mozi kertmozija a Városháza díszudvarába. A filmkedvelők az év egyik sikerfilmjét, az Oscar- és Európai Filmdíjjal is kitüntetett Még egy kört mindenkinek című dán filmet és a Szerelmek, esküvők és egyéb katasztrófák című amerikai romantikus vígjátékot láthatják a belvárosi kertmoziban. Jegyek már válthatók a mozi honlapján és a jegypénztárban is.

Az idei nyár rendhagyó lesz a Koronázási szertartásjátékok történetében. A járvány miatt új bemutató nem született, a nézők a Bartók Béla téren három estén át három korábbi szertartásjáték előadást tekinthetnek meg. A vetítést megelőzően a Rákóczi Szövetség gyermektáborának bemutatóját láthatják a nézők. A Vörösmarty Színházban több kiállítás is kíséri az augusztusi fesztivál programját: a nyitvatartási időben (a Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt hétvégén is) megtekinthető egy fotóválogatás a bábkészítő táborok legjobb pillanataiból, valamint egy tárlat az elmúlt nyolc év szertartásjátékainak jelmezeiből.

A Székesfehérvári Királyi Napok egyházi eseményeiről Spányi Antal megyés püspök számolt be. Augusztus 14-én, szombaton 18 órakor fogadalmi szentmise lesz a Szent Imre-templomban, a szentmise előtt 17.30 órától a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit ünnepélyesen átkísérik a Püspöki palotából a Szent Imre-templomba, a misét követően pedig körmenet indul Szent István sírjához, a Nemzeti Emlékhelyre. 15-én, vasárnap, szintén a Szent Imre-templomban 18 órakor Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmisét tartanak, augusztus 20-án, pénteken pedig 10.30 órakor kezdődik a Szent István-napi ünnepi szentmise. A megyéspüspök kiemelte: „A Szent István király ünnepéhez kapcsolódó eseménysorozat olyan jelentős, hogy ez minden magyar ember szívét és lelkét megérinti. Éppen ezért, egészen régi hagyomány, hogy az egyház és a világi közösség együtt ünnepli Szent Istvánt. Székesfehérváron is ez a hagyomány, amely idén sem szakad meg. Azt remélem, hogy ez a közös ünnep mindannyiunk számára lelki haszonnal, békességgel telik majd, és gazdagítja mindannyiunk életét.”

A Székesfehérvári Királyi Napok programjai megtalálhatók az alkalomra készült tájékoztató füzetben, a legfrissebb információkat az eseménysorozat hivatalos honlapján: www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu, Facebook-oldalán: www.facebook.com/szekesfehervarikiralyinapok, valamint az SZKKK honlapján, a www.fehervariprogram.hu oldalon találják meg az érdeklődők. A fesztivál információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben várja a látogatókat, nyitvatartás: augusztus 9–12. 16.00–20.00; augusztus 13–21. 9.00–20.00; augusztus 22. 10.00–18.00.

Szöveg: Hajnal Csilla és Torma Kinga Regina (ÖKK), fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós


 

,