Hírek

Táncházak városszerte

2021. december 18.   SZKKK  

Véget ért a Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásából megvalósuló rendszeres táncházi programsorozat. A programokat különböző helyszíneken rendezte meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ.

A koronavírus-járvány teljesen felülírta eredeti elképzeléseinket, de az eredeti célkitűzésünk tartalmában nem sérült. A járványhelyzetben időpontok csúsztak el és lényegesen nehezebb volt a zenekarokkal összeegyeztetni a feladatokat, az események közönsége azonban kitűnő hangulatú táncházak részese lehetett. A program minden alkalommal a zenekarok rövid koncertjével indult, amit táncház követett. A tánctanítás olyan tempóban történt, hogy a lépéseket mindenki meg tudta tanulni, így a kezdők is aktív részesei lehettek a mulatságnak.

Intézményünk több telephelyen működik, de mi azt a formát választottuk, hogy nemcsak a közösségi tereinkbe hívtuk a közönséget, hanem kimentünk az iskolákba is, hiszen a járvány után nagyon nehezen tudtuk elérni és megszólítani a közönséget. Célunk volt, hogy több száz főt érjünk el programsorozatunkkal, melyet maradéktalanul teljesítettünk, sőt azóta már több helyre visszahívtak bennünket, hogy tartsunk további programokat.

A táncházi estéken és délelőttökön több száz fiatal volt velünk. Köszönhetjük ezt a táncos közösségeknek, akik az utánpótlás nevelésben vállalnak óriási feladatot. A módszertani és szakmai elképzeléseinken nem kellett változtatnunk, csak az időpontokon, ezért az eredeti szakmai elképzeléseink semmilyen formában nem sérültek.

Az egyes alkalmakon minden korosztály képviseltette magát a legifjabbtól az idősebb korosztályokig, hiszen nyugdíjasok is több alkalommal látogattak el hozzánk. Fontos eredménynek tekintjük, hogy a táncesteken egy aktív mag alakult ki, akik időről időre minden eseményünkön megjelentek és szájról-szájra terjesztették jó hírünket és a népzene, a néptánc szeretetét. Táncházainkba leginkább a városból érkeztek, de megfigyelhető volt az is, hogy a vírushelyzet miatt a rendezvények, események csökkenő száma bevonzotta a környező település lakóit is.

Programsorozatunkkal nem csak Székesfehérvár rendezvénykínálatához járulhattunk hozzá, hanem az ismeretetek bővítéséhez: fontos cél, hogy a rendezvényen alkalmat teremtettünk népművészeti örökségünkkel, hagyományainkkal való élményszerű találkozáshoz. Rendhagyó táncházi estjeinkkel, délelőttjeinkkel és délutánjainkkal megpróbáltunk olyan maradandó élményt nyújtani, amely felkeltheti későbbiekben az érdeklődést az igényesebb művelődési-szórakozási formák iránt, ez pedig leginkább a fiatalok megszólítása miatt fontos, hiszen őket kell kimozdítanunk és megszólítanunk olyan rendezvényekkel, amelyek közösségteremtőek, értékmegőrzők. Sorozatunk ilyen formában is eredményesnek mondható.

 
2021. augusztus 14. 18.00
Rendhagyó táncházi estek a Tilinkó zenekarral
Táncház, Malom utca 6.

2021. augusztus 15. 15.00
Rendhagyó táncházi délután a Szedtevette zenekarral
Székesfehérvár-Belváros

2021. augusztus 17. 18.00
Rendhagyó táncházi estek a Galiba zenekarral
Táncház, Székesfehérvár, Malom utca 6.

2021. augusztus 30. 10.00
Rendhagyó táncházi délelőtt a Szedtevette zenekarral
Alsóvárosi Közösségi Tér, Székesfehérvár

2021. november 23. 9.00
Rendhagyó táncházi délelőtt a Szedtevette zenekarral
Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar, Székesfehérvár

2021. november 26. 9.00
Rendhagyó táncházi délelőtt a Szedtevette zenekarral
Tóvárosi Általános Iskola, Székesfehérvár

2021. december 1. 9.00
Rendhagyó táncházi délelőtt a Szedtevette zenekarral
Hétvezér Általános Iskola, Székesfehérvár

2021. december 17. 9.00
Rendhagyó táncházi délelőtt a Szedtevette zenekarral
Kodály Zoltán Általános Iskola, Székesfehérvár