Hírek

Királyok és Szentek – Kalandozás az Árpádok korában

2022. március 16.   SZKKK  

Március 18-án, pénteken nyílik meg a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című nagyszabású kiállítás a Szent István Király Múzeum nemrég felújított Fő utcai épületében. A kiállítás megnyitóját az épület előtt tartják 14 órától, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében, a múzeum és a tárlat a nyitónapon egészen éjfélig ingyenesen látogatható.

A kiállítás az Árpád-ház Program keretében megvalósuló, az Aranybulla születésének 800. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév legjelentősebb eseménye, ezzel együtt pedig minden idők legnagyobb, Árpád-kori emlékeket felvonultató tárlata: 12 ország több mint 700 felbecsülhetetlen értékű leletét mutatja be. A múzeum a nyitónapon egészen éjfélig nyitva lesz, sőt 14 óra és éjfél között a látogatók ingyenesen csodálhatják meg a kiállítást és a felújított épületet.

Királyok és Szentek – Az Árpádok kora – kiállításmegnyitó
2022. március 18., péntek
Szent István Király Múzeum, Fő utca 6. előtt14.00  Ünnepélyes megnyitó, beszédet mond: dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője

14.15  Gregorián dallamok – a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje, karnagy: Zemlényi Katica

14.30  Középkori körtánc tanítása a Sub Rosa régizenei együttessel és Rovó Tamás koreográfussal

16.00  Királyi óriásbábok felvonulása zenei kísérettel a Szent István Király Múzeum – Városház tér – Fő utca – Hotel Magyar Király előtti tér – Szent István Király Múzeum útvonalon

18.00  Az I. András Király lovagrend harcművészeti bemutatója

19.00  Moldvai táncház a Kákics zenekarral és az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjával, a közönség bevonásával

20.00  Hagyományőrző tűztánc – az Aserdus Tűzzsonglőr Produkció előadása

A megnyitóra érkezőket királyi óriásbábok fogadják: a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és fiuk, Szent Imre – mellett Szent László, Könyves Kálmán és II. András óriásbábja sorakozik fel az épület előtt. A kiállítást 14 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője nyitja meg, a beszédek elhangzása után pedig a Vox Mirabilis Kamarakórus veszi birtokba a színpadot: Zemlényi Katica karnagy vezényletével gregorián dallamok hangzanak el a kórus előadásában.

Magyarország legkorábbi néptáncai a középkorban kialakult körtáncok voltak, az Árpádok korára is ezek voltak jellemzőek. 14.30-tól ezekből ad ízelítőt a Sub Rosa régizenei együttes: a jelenlévők Rovó Tamás, a Vörösmarty Színház táncművésze vezetésével tanulhatják meg ezeket a táncokat.

16 órától az óriásbábok útra kelnek: kikiáltó közreműködésével, zenei kísérettel vonulnak fel a múzeum épülete elől indulva a Városház tér – Fő utca – Hotel Magyar Király előtti tér – Szent István Király Múzeum útvonalon.

A középkori vitézek életébe pillanthatunk be 18 órától: a múzeum épülete előtt az I. András Király Lovagrend tart látványos bemutatót. Harcosaik használat közben mutatják be a kardok, tőrök, pajzsok, csatabárdok és lőfegyverek különféle fajtáit, emellett a jelenlévők a korhű középkori ruházatot és vértezetet is megismerhetik.

A harcművészeti bemutatót követően ismét a táncok kerülnek a középpontba: a Kákics zenekar az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja segítségével a moldvai táncok világába vezetik be a közönséget, akik maguk is csatlakozhatnak ezekhez a körtáncokhoz.

Sötétedés után a tűzé lesz a főszerep: 20 órakor az Aserdus Tűzzsonglőr Produkció hagyományőrző tűztánca ugyancsak a múltba tekint, megidézve azt a parazsat, ami évszázadok óta sem alszik ki. Várvédő nők, sárkányölő amazonok, tüzes paripák járják lendületes táncukat a lángok ritmusára a női tűzzsonglőrök előadásában.

A kiállítás június 15-ig, naponta 8–20 óra között látogatható a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében. Részletes információ a kiállítás honlapján olvasható: www.arpadok.hu