Hírek

A modern technika vívmányaival a közművelődésben

2022. március 10.   SZKKK  

Az Alba Regia Táncegyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ közös szervezésében valósult meg egy tanulmányút, amelynek keretében a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központba látogattak a résztvevők. A tréningen 25, a város közművelődési intézményeiben dolgozó szakember ismerkedhetett azokkal a lehetőségekkel, melyeket alkalmazva színesíthetik, népszerűbbé tehetik programjaikat. A szakmai bemutatónak, élményprogramnak köszönhetően személyes tapasztalatokat is szerezhettek arról, miként integrálhatják a XXI. század technológiai vívmányait tevékenységükbe.

Napjainkban elengedhetetlen a közművelődés keretei között zajló művelődési formák, módszerek, folyamatok fejlesztése, melyek új lehetőségeket teremtenek az egyének és a közösségek számára. A  győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ fő küldetése, hogy a korszerű technológiákat közvetlen tapasztalatszerzés révén megismertesse, az önálló kísérletezés, alkotás révén megszerettesse a gyermekekkel, diákokkal, családjaikkal – és általában minden korosztállyal. A központ változatos programkínálatának célja, hogy minőségi élményt adjon a látogatóknak. A kiállítótérben testközelből tapasztalhatók meg a 3D nyomtatás, a kiterjesztett és a virtuális valóság lehetőségei, a robotika világa, az okosotthon eszközei. A látogatók animációkat készíthetnek a Bluebox Stúdióban, megismerhetik a mobiltechnológia előnyeit és a humanoidokat. Az alkotóműhely ad teret a megismert eszközökhöz kapcsolódó, változatos és mindig megújuló tematikájú kiscsoportos foglalkozásoknak.

A székesfehérvári szakemberek személyes tapasztalatok révén gyűjtöttek inspirációt ahhoz, hogy a kor technológiai vívmányait tevékenységükbe integrálva élettel teli, népszerű  közösségi alkotótereket hozhassanak létre, hiszen a digitális közösségi alkotóműhelyek jelentik az oktatás jövőjét is.

A közművelődésben dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közösségi házakat olyan eszközökkel szereljék fel a jövőben, melyek lehetőséget adnak az innovatív megoldásokat alkalmazó programok, szakkörök befogadására. A multifunkcionális, a modern technika vívmányaival berendezett terek kialakításával digitális kiállításoknak, fotó- és filmművészeti szakköröknek is teret adhatnak a művelődési házak.

A technika modernizálásával a közművelődés fehérvári helyszínei is változhatnak, több lehetőséget nyújtva a tereket használó közönségnek: az alkotóműhelyekben például indulhatnak olyan kreatív társasjáték klubok, ahol a résztvevők nemcsak a kész játékokkal játszhatnak, hanem akár tervezhetnek is újakat, és a rendelkezésre álló 3D technikával ki is nyomtathatják azokat. A stúdiófoglalkozások keretében a fenntartható ruhatervezésre fókuszáló csoport mellett egy másik csapat világítástechnikai-, vizuális terveket készíthet, majd közösen egy bemutató keretében meg is mutathatják alkotásaikat. Arra is lehetőség lesz, hogy létrejöjjenek a művelődési házakból ma még hiányzó coworking, azaz közösségi irodai megoldások, amelyhez számos már meglévő szolgáltatást is lehet kapcsolni. 

Fotó: Kopcsai Margó