Hírek

Kulcsok és kapcsok a gyermekekhez

2022. június 9.   SZKKK  

A jövő vasárnapi apák napja előtt egy közismert, népszerű gyakorló édesapa volt a Királykúti Társalgó vendége: Süveges Gergő szerkesztő-műsorvezetővel találkozhattak az érdeklődők csütörtökön a Királykút Emlékházban. A szerző Apakulcs című könyvét mutatta be és a szorosabb apa-gyermek kapcsolódásról beszélt az esten.

Az esemény kezdetéig tartó felhőszakadás megalapozta a családias hangulatot, de ettől igazán közvetlenné, valóban „társalgóvá” válhatott az este. A királykúti rendezvényeken többnyire a hölgyek vannak többségben a közönség soraiban, most azonban gyakorlatilag csak férfiak érkeztek az estre, hiszen ez most róluk, az apákról szólt.

Az est vendége, Süveges Gergő négy gyermek édesapja, a legidősebb 2003-ban, a legfiatalabb 2008-ban született. Az apaság témája korábban is foglalkoztatta, Apakulcs című kötete előtt 2008-ban Apa-kép-írás, 2012-ben pedig Apaszem című kötetével hozta be a köztudatba az apai szemlélet fontosságát.

„Vér szerinti, nevelő, mostoha, örökbefogadó, pót-, fogadott; első párkapcsolatban élő, egyedül élő, mozaikcsaládban élő apák. Ami közös bennünk: kapcsolódni szeretnénk a gyermekünkhöz. Léteznek apakulcsok. Minden apa számára” – állítja Süveges Gergő Apakulcs című könyvében, és erről beszélt az esten is. A kapcsolódáshoz szükséges három alapelvet a könyv alcímében is megfogalmazta: a tudás kulcsa (ismerd), a jóakarat kulcsa (szeresd) és a szövetség kulcsa (támogasd). Ez a három pillér kell ahhoz, hogy létrejöjjön a kapcsolódás apa és gyermeke között. Ezekről hallhattak történeteket a jelenlévők a szerzőtől és az est közönségét adó édesapák életéből is.

Egyre többen teszik fel a kérdést: Tényleg jól csinálom? Hogyan kerülhetek közelebb a gyermekemhez? Van-e nyitja az apaságnak? Aki szeretné megtudni, milyen édesapa, vagy épp fordítva, a saját apjával való kapcsolatát szeretné jobban megismerni, az Apakulcs honlapján található tesztek segítenek ebben.

Fotó: Orosz Júlia