Hírek

Család várta a családokat a belvárosban

2022. július 17.   SZKKK  

Szombaton ismét sokan eljöttek a fehérvári belvárosba, hogy az óriásbábok társaságában időzzenek. Szülők, nagyszülők, gyerekek – családok gyülekeztek a Vörösmarty Színház előtt, hogy egy királyi családdal találkozzanak: Szent László király oldalán felesége, Rheinfeldi Adelhaid királyné és leányuk, a szentként tisztelt Piroska vonult végig a Fő utcán, hogy a Városház téren a közönséggel együtt nézze végig az íjászok látványos bemutatóját. A Zenepavilonban a Chad Gustafson Organ Trio játékát élvezhette a hallgatóság.

„Köszönjük, hogy élőket is hagytak a téren, mert a közepébe, és nem a közelébe találtak” – a szombati Királyok a Belvárosban program kikiáltója „konferálta le” ezzel a humoros fordulattal a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület elismerő tapsot kiváltó produkcióját. Szabó Miklós a saját korábbi nyelvbotlásából csinált viccet, mosolygásra késztetve a nézőket és most is pontosan célzó íjászokat. Egymás után röppentek nyilak, amelyek mind eltalálták a céltáblát, így aztán a visszafelé tartó úton féloldalas sündisznónak tűnt a csapat szekere. Amelyen természetesen megint rengeteg gyerek utazott végig a Fő utcán – ez az egyik legkedveltebb program, ebben biztosak vagyunk.

Az íjászok között már az utánpótlást is ott vonult: a két fiúgyerek ugyan még nem vett részt az állva, térdelve, fekve is nyilazó felnőttek bemutatójában, de hogy belevaló fiatalemberek lehetnek, azt abból is gondoljuk, hogy a nagy melegben hősiesen viselték a nem éppen nyárias öltözéket, egyikük még bőrből készült „páncélzatot” is öltött magára a korhűség kedvéért. A hagyományőrző íjászokkal augusztusban, a Koronázási Ünnepi játékok idején is találkozhat majd a közönség, éppen itt, a Városház téren állítják majd fel a táborukat: a jurták mellett több mesterségbemutatóra is várják a nézőket, azt ígérik, főznek is és kürtős kalácsot is vásárolhatnak az édes szájúak – és persze nyilaznak majd, no és megengedik, hogy a vállalkozó kedvűek maguk is kipróbálják az íjakat.

Még a királyok városában is ritkán esik meg, hogy királyi család gratuláljon egy ifjú párnak házasságkötésük alkalmából – az idei második bábvonuláson ez is megtörtént, ugyanis egy nászmenet, élükön a friss házasokkal, épp Szent László király családja és kísérete elé lépett ki a ciszter templomból.

A „hit bajnoka, a haza hőse”, a legelegánsabb uralkodónak is titulált magyar király, Szent László, felesége Adelhaid, és a kétesztendősen árvaságra jutott leányuk, Piroska nyomában sokan jártak szombaton: több gyerek egészen az utolsó pillanatig, a színház raktárába való megérkezésig nem volt hajlandó az óriásoktól megválni. A „nagyok” mellett ezen a hétvégén is ott volt az egyik „minikirály”: V. Istvánt az óriásbáb-rajongó Ács Kristóf és Ács Nóra Emma édesapjuk társaságában tolta végig a belvároson. Az uralkodók felvonulását a Sub Rosa régizenei együttes kísérte muzsikával.

A hat órakor kezdődő koncertek sorában ezen a szombaton a Zenepavilonhoz várta a közönséget Chad Gustafson Organ Trio: hangulatos perceket, különleges hangzású koncertet élvezhettek a zenekedvelők a nyárestén, hiszen egy jazztrióban ritkaság az orgona.

Július 23-án újra felsorakoznak az óriásbábok: Könyves Kálmánnal, Álmos herceggel, II. Istvánnal és II. (Vak) Béla királlyal találkozhat a közönség a jövő szombaton, a menet akkor is 17 órakor indul a teátrum elől.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,