Hírek

Piknik a Széna téren, népi gyerekjátszó a belvárosban

2021. augusztus 15.   Hajnal Csilla  

Piknik hangulatban folytatódott vasárnap a Székesfehérvári Királyi Napok sorozata: a Széna téren délután játékokkal, zenével, kézműves foglalkozásokkal, bor- és szörpkóstolóval fűszerezett programok várták a közönséget. Az Országzászló téren a Királyi Folkfesztivál keretében a népi gyermekjátszóban múlatta az időt az aprónép – nagy melegben is nagy jókedvben.

Kutya, macska, oroszlán, róka – nagy hirtelen ezeket az állatokat ismertük fel a Széna téren. No, nem a valóságban, hanem a Széna téri piknik kis résztvevőinek arcán: az arcfestés most is nagy sláger volt a gyerekek között. Már a program kezdetétől jöttek a jelentkezők, és még a végén is volt, aki – ha csak a karjára is –, de szeretett volna valami mutatós díszítést.

A hőségben igazi hősök voltak, akik részt vettek Bérces Zsuzsi zumba óráján. Egészen kicsik is bekapcsolódtak, még a terület önkormányzati képviselője, Deák Lajosné is táncra perdült. A zumbában megfáradtak pihenésképpen leülhettek később a sátrak alá, ahol a Levendula Játszóház munkatársaival ma is kézműveskedhetett a család. Készültek illatzsákok, mintás textilanyagból cica és halacska is alakult – a nagyobb gyerekek maguk alkották a jópofa alakokat, a kicsiknek most is besegítettek a szülők.

A téren egyébként igazi állatok is megjelentek a program egy pontján, hiszen a Stringers Vonósnégyes jótékony és állatbarát hölgytagjai – Mezei Adrienn, Burján Gabriella, Hartyáni Ágnes és Hartyáni Zsuzsanna, akik könnyed slágereket, filmzenéket és gyerekslágereket játszottak a pikniken – gyűjtést hirdettek a Herosz fehérvári állatotthona számára. Krepsz Gyöngyi, az állatotthon vezetője köszönte meg a vonósoknak a koncertet és a közönségnek az adományokat, és ő mutatta be néhányukat, „akik” szintén eljöttek a piknikre.  A cicák és kutyák mellett egy teknős – akit elhagyott a gazdája, így lett a Herosz állandó lakója –, és egy tüneményes aprócska sün is érkezett: ő nemrég született, persze azonnal a közönség kedvence lett, kézről kézre adogatták a kis tüskés hátút.

A gyerekek láthattak egy bábműsort is: az Álomzug Társulás, azaz Tóth Krisztina Az öreg halász és a nagyravágyó felesége című mesét adta elő. A délután zárásaként a gitáros-énekest, Gyánó Hubát hallhatta a közönség, miközben finom borokat és szörpöket kóstolt, a szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársai pedig egy kis zsíroskenyérrel, lilahagymával is meglepték a vendégeket.  A Széna téri családi piknik a Tematikus programsorozatok, klubfoglalkozások szervezése Székesfehérváron a TOP-6.9.2-16-SF1-2018-001 projekt részeként valósult meg az ünnepi programsorozatban.

Míg a Széna téren éppen elkezdődött a piknik, a Belvárosban, egészen pontosan az Országzászló téren muzsikaszó csendült fel három órakor. A Királyi Folkfesztivál keretében népi gyermekjátszóba hívta a legifjabbakat a zeneszó, és ők meg is hallották a hívást: az első szám után az addigi közönség hirtelen megsokszorozódott – a Szedtevette zenekar, no meg a mindig csupa mosoly, a gyerekekkel mindenhol és mindenkor szót értő Kneifelné Laczkó Krisztina vasárnap is jó hangulatú mulatságot varázsolt a térre. 

Mondókás és körjátékok, párválasztó játékok részese lehetett az aprónép meg a velük tartó felnőttek. Méghozzá szárazon és vízben is, hisz ha már ott van, a csörgedező patakocska is része lett a játékoknak: mostak a lányok a patakban, előkerült a nyár slágergyümölcse, a dinnye, persze, hogy ment a vonat Kanizsára és aztán bújt a zöld ág is – az arcokról azt olvastuk le, mindenki jól érezte magát, jó mulatság volt, ahogyan azt a Szedtevette gyermekjátszó táncházaiban megszokhattuk.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Turáni-Kerkay Zita, Lőrincz Miklós

 

A Széna téri piknik képei  »

A Királyi játéktér képei  »

 

 


 

,