Hírek

Diákok teljesítenek vasúti szolgálatot

2022. november 24.   SZKKK  

Öt középiskola húsz diákja felügyeli idén a karácsonyi kisvonat működését a Fehérvári Advent idején. A népszerű látványosság advent első vasárnapján indul útjára a város karácsonyfája körül.

Kis korában nagyon sok gyerek szeretne mozdonyvezető lenni, közülük többen ezt a „vasútmániát” később sem növik ki, és szívesen foglalkoznak vonatokkal akkor is, ha végül mégsem ezt a pályát választják. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ is ilyen vasútkedvelő fiatalokat keresett meg azzal a lehetőséggel, hogy az iskolai közösségi szolgálat keretében legyenek a minden évben roppant népszerű mesebeli gőzös önkéntesei.

Bár a karácsonyi kisvonatnak sem mozdonyvezetőre, sem kazánfűtőre, sem kalauzra nincs szüksége, a zavartalan működéshez felügyeletre azonban igen – idén ezt a feladatot négy fehérvári és egy velencei középiskola összesen húsz diákja vállalta, ők teljesítenek „vasúti szolgálatot” az adventi időszakban a kisvonat mellett; e 15–18 év közötti fiatalok már meg is kapták a felkészítést. 

A klasszikus gőzös vontatta szerelvény egy három méter sugarú köríves pályán „pöfög”, az ünnepi díszbe öltöztetett mozdony hossza 1,25 méter, szélessége 55 centi, a magassága egy méter – éppen megfelelő méretű ahhoz, hogy a legkisebb gyerek is minden részletet megcsodálhasson rajta.

A kisvonat az adventi hétvégeken szombaton és vasárnap 16–20 óra között jár a város karácsonyfája körül, de hétköznap is útra kel: 16–19 óra, valamint az Adventi színpadon zajló délelőtti gyermekműsorok ideje alatt 9–12 óra között. Utóbbi programok idején nemcsak diákok, hanem nyugdíjas önkéntesek – a Garzon Baráti Kör, a Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület tagjai és magánszemélyek – is vállaltak feladatokat: a fellépő gyerekeknek a színpadi produkciók után meleg teával kedveskednek a szervezők, ennek szervírozásában segítenek a nyugdíjasok. Az ő létszámuk még nem teljes, az SZKKK még vár segítőket. Jelentkezni az onkentes@fehervariprogram.hu címen és a www.facebook.com/onkentesfehervar oldalnak küldött üzenetben lehet.

Archív képek: Simon Erika (ÖKK), Igari Balázs és Lőrincz Miklós