Hírek

Önellátó kertészkedés a gyakorlatban

2022. december 6.   SZKKK  

Kedden este ismét a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ vendége volt Őry Barnabás biogazdálkodó, zöldségkertész, akinek előző, novemberi előadása után a decemberire is óriási volt az érdeklődés, hiszen sokakat érdekel, hogy miként lehet egy kis kertben is hatékonyan, nem túl sok munkával elérni, hogy megteremjen a család számára az egészséges, friss zöldség.

Őry Barnabás agrármérnök az est nyitányaként elárulta hallgatóságának, hogy eredetileg az ő célja is az volt ezzel a kis biokerttel, hogy háromfős családját ellássa friss zöldségekkel, de a hatékony gazdálkodásnak köszönhetően ennél jóval gazdagabb a termés ezen a kis területen is. Eredetileg heti 4 óra munkával tervezett, de kiderült, hogy heti 3 órás kertészkedéssel is rendben tartható a 100 négyzetméteres, egy apró, 25 négyzetméteres fóliasátrat is tartalmazó kert, amelyben 2021-ben – akkori áron – 835 ezer forint értékű biozöldséget termelt.

Őry Barnabás a vállalkozása mellett 5 éve tanácsadóként segíti biogazdaságok elindítását és fejlesztését. Az elmúlt 5 évben workshopjain oktatóként már több mint 500 kertészkedni vágyónak adta át tapasztalatait, módszereit, amelyeket A 3 órás kert című könyvben is összefoglalt.

Előadásában elsőként azokról a tényekről és adatokról beszélt, amelyek indokolják, miért termeljünk magunknak zöldségeket, akár egy négyzetméteren is, majd áttért a kerttervezés gyakorlati kérdéseire. Elhelyezkedés, méret, a terület adottságai, talaja, az öntözési lehetőségek, infrastruktúra – minden tényezőről beszélt a jelenlévőknek, és azt is elárulta, hogy az elmúlt tíz évben ő maga sikerrel gazdálkodott szélsőségesen homokos és kötött agyagos talajokon, tehát ezek a negatívként elkönyvelt adottságok se riasszanak el senkit. Ugyanakkor sarkalatos kérdésnek nevezte az öntözés megoldását, főleg az idei hosszú, aszályos nyár után.

Őry Barnabás mutatott példát a legegyszerűbb, talajművelés nélküli „kertre” is, ami valójában egy kartonpapír alapra épített, komposzttal feltöltött emelt ágyás. Az agrármérnök előadásával a teljesen kezdőknek abban segített, miként tudják létrehozni a saját 3 órás kertjüket, a már aktívan kertészkedők pedig megtudhatták, hogyan lehetnek hatékonyabbak, eredményesebbek.

Fotó: Lőrincz Miklós