Hírek

Adventi jazzkoncert a tóparton

2022. december 9.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ adventi programjainak sorában pénteken este Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint adott telt házas jazzkoncertet a Fürdő sori épületben.

A népszerű ének-gitár duó visszatérő vendég az intézményben: koncertjeik helyszíne főként a ház aulája volt, de a színházteremben is felléptek már. „Viszont most először játszunk karácsonyfa előtt” – mondta nevetve Gyémánt Bálint a koncertet bevezető első szám után. A közönség a továbbiakban főként legutóbbi, About Time című lemezükről hallhatott dalokat. „A zene időben zajló művészet, a jó „time”, a karakteres ritmikai alap pedig a jazz lelke” – olvashatjuk a lemez ismertetőjében.

A duó különleges színfoltja a hazai, de a külföldi zenei életnek is. Az Európa-szerte elismert zenészpáros, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint együttműködése a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen töltött éveikre nyúlik vissza. Akusztikus duójuk vált a legfontosabb közös formációjukká, és bár legutóbbi két lemezüket kvartettben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó felállás. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. Az énekesnő sokszínű, helyenként hangszerszerű hangja és a gitáros basszusokban gazdag gitárhangzása kettejük nyughatatlan kísérletező kedvével, intuitív egymásra hangoltságával teremt komplex és izgalmas zenei élményt. A mintegy negyven országot és számos fesztivált megjárt duó koncertjein a néző kreatív, kísérletező, műfajokat elegyítő zenei történeteknek lehet a fültanúja.

Fotó: Lőrincz Miklós

 

 


 

, ,