Hírek

Önkéntes tréning az SZKKK-ban

2023. május 21.   SZKKK  

Beszélgettek, ismerkedtek, játszottak és új ismereteket is szereztek az Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ önkéntesei, akiket szombaton hívott csapatépítő tréningre az intézmény. Felnőttek és diákok, régi és új önkéntesek is részesei voltak a programnak, amely jó hangulatban telt és folytatása is lesz.

Az SZKKK önkéntes koordinátora, Láda-Handa Edina néhány hete levelet küldött az önkénteseknek – ám most nem dolgozni hívta őket, hanem egy jó hangulatú, beszélgetős, ismerkedős csapatépítő délelőttre. Az első önkéntes tréningen ugyan nem voltak túl sokan, de aki ott volt – szemmel láthatóan – jól érezte magát. Idősebbek és fiatalok is érkeztek az alkalomra, egy hölgy finom süteménnyel lepte meg a társaságot. A korkülönbség nem volt akadály, igazán együttműködőnek láttuk a csapatot: ottjártunkkor éppen nagy vidámság volt a teremben, színes lufikra egymás arcát rajzolták meg úgy, hogy időnként a léggömbök a levegőben más kezébe vándoroltak, hogy aztán ő folytassa az alkotást.

A tréninget bemutatkozással kezdték, párokat alkotva beszélgettek, hogy minél többet megtudjanak a másikról, aztán közös pontokat kerestek egymásban: mi az, amit mindketten szeretnek, és mi az, amit soha nem próbálnának ki. A szórakoztató feladatok mellett komolyabb is szerepelt az étlapon, új ismereteket is szerezhettek a résztvevők – mi másról, mint az önkéntességről.

Három csoportban gondolkodtak el arról, milyen a jó önkéntes; milyennek kell(ene) lennie egy jó fogadó szervezetnek, intézménynek; milyen feladatokat vállalnának ők maguk szívesen, és melyek azok, amelyeket egyáltalán nem. A plakátokra írt pontokat megbeszélték, kiegészítették – a közös gondolkodás új ötleteket is hozott. A programon szó esett a külföldi önkéntes munka lehetőségekről is, egy kis kommunikációt fejlesztő gyakorlat után közös Activity zárta az első csapatépítő tréninget.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szinte minden rendezvényén dolgoznak önkéntesek: fiatalok és idősebbek segítenek az előkészítésben, lebonyolításban, a helyszínek berendezésében, szórólapot osztanak, animátori feladatokat végeznek például a kézműves foglalkozásokon, a gyerekjátékoknál, a programokon információval segítik a vendégeket, fotóznak, legújabban pedig a rendezvények leírásának angol nyelvre fordítását is vállalták.

Az SZKKK 28 nyugdíjasklubbal és egyesülettel, két fiatalokkal foglalkozó alapítvánnyal, a Székesfehérvári Diáktanáccsal, 29 (városi és városkörnyéki) középiskolával áll kapcsolatban – a hozzájuk tartozó felnőttek és diákok rendszeresen kapnak értesítéést az éppen aktuális programokról, és arról, hogy azokon milyen önkéntes feladatokat lehet vállalni. A diákok többsége az 50 órás iskolai közösségi szolgálat keretében tevékenykedik az intézményben, de sokan közülük később is maradnak, mert közösségre, új barátokra találnak/találtak a programokon.

Az intézmény önkéntes koordinátora fogja össze a csapatot, ő értesíti a lehetőségekről a tagokat és készíti fel őket a rendezvények előtt. A város legnagyobb rendezvénye, a Székesfehérvári Királyi Napok után, és év végén, az év önkéntesének megválasztásával az SZKKK jutalmazza is segítőit – mostantól kezdve pedig a szombatihoz hasonló közös összejövetelek, tréningek is várják majd mindazokat, akik önzetlen munkájukkal hozzájárulnak az SZKKK rendezvényeinek sikeréhez.