Hírek, Önkéntesek

Közösségi szolgálat és önkéntesség

2023. február 28.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ által szervezett eseményeken végezhető iskolai közösségi szolgálatról és az önkéntességről hallottak ismertetőt az elmúlt napokban a fehérvári Vasvári gimnázium és a Hunyadi technikum diákjai. A fiatalok közül többen már jelentkeztek is a következő hetekben sorra kerülő programokra. Az ismertető előadást a nyugdíjasklubokba is elviszi az SZKKK.

Kézműves foglalkozások vezetése, regisztráció és a programra érkező vendégek fogadása, egy-egy helyszín berendezése és más előkészületekben való részvétel, az információs pultban végzett, idegen nyelvű tájékoztatás, fotózás, videózás – csak néhány azok közül a feladatok közül, amelyekre a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) egész évben várja az önkéntes segítőket. Láda-Handa Edina, az intézmény önkéntesekkel foglalkozó koordinátora a múlt héten indult „körútra”, hogy a székesfehérvári és környéki középiskolákban bemutassa az SZKKK-t, beszéljen arról, hogy milyen kisebb és nagyobb rendezvényeken végezhetik el a diákok az érettségihez kötelező 50 órás iskolai közösségi szolgálatot. A múlt héten a Vasvári Pál Gimnázium egyik kilencedikes osztályában, hétfőn délelőtt pedig a Hunyadi Mátyás Technikum összesen 10 osztályában beszélt a lehetőségekről.

Az SZKKK Fehérvár legnagyobb közművelődési intézményeként szervezi a városi nagyrendezvényeket, nyolc házában pedig kisebb programokon várja a látogatókat. Ezek az események mind önkéntesek segítségével valósulnak meg – hangzott el. Tavaly 334 diák volt jelen a rendezvényeken önkéntesként – közülük sokan vannak, akik az 50 óra letöltése után is visszajárnak, hogy segítsenek, mert egyrészt jól érezték magukat a programon, másrészt bekerültek egy jó csapatba – mondta Láda-Handa Edina, aki arról is beszélt: bár sokan talán nyűgnek tartják, a közösségi szolgálat hasznos lehet minden diák számára. A közösségért végzett munka során ugyanis belekóstolhatnak egy-egy szakmába, az SZKKK-nál például a rendezvényszervezésről vagy a marketinges munkáról tudhatnak meg többet. A feladatok teljesítésével pedig új képességeket szerezhetnek attól függően, milyen munkákba kapcsolódnak be. Új kapcsolatokat teremthetnek, barátságok alakulhatnak ki.

Az éppen aktuális feladatokról minden alkalommal e-mailt kapnak az iskolák, de önkéntesnek lehet jelentkezni a www.fehervariprogram.hu oldalon vagy a Facebookon, ahol a Fehérvár önkéntesei oldalt kell keresni: itt is megjelennek azok a rendezvények, amelyekre segítőket keres az intézmény – sorolta az SZKKK munkatársa, hozzátéve: a város legnagyobb rendezvényére, az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokra is lehet már jelentkezni , hiszen ott mindig nagyon sok segítőre van szükség. Tavaly például 111 nyugdíjas és diáksegítő dolgozott azért, hogy minden rendben legyen és mindenki jól érezze magát a fesztiválon.

Az SZKKK minden évben meg is köszöni az önzetlen segítséget: hagyomány már, hogy augusztus végén „Köszönöm partira” hívják az önkénteseket – tavaly éppen egy hunyadis diák volt a legaktívabb önkéntes –, de az intézmény munkatársai minden esztendőben megszavazzák az év önkénteseit is – a múlt évben az idősek világnapján adták át az emléklapokat és az ajándékot. Idén a tervek szerint több alkalommal is találkozhatnak majd az önkéntesek: tréningekre, a partnereknél tett látogatásokra, közös szórakozásra hívja majd őket az intézmény – mondta Láda-Handa Edina.

Az ismertetőkön kiderült, több diák – a kilencedikesek között is – elvégezte már az 50 órás közösségi szolgálatot, és sokan vannak azok is, akik már a felénél járnak. A Hunyadiban elhangzott: 2022-ben ez az iskola volt a legaktívabb az önkéntesség terén, egy osztálynyi diák dolgozott az SZKKK rendezvényei a közösségi szolgálat keretében. Az előadás végén most is voltak többen, akik jelezté: szívesen jönnének, érdekli őket a lehetőség.

Az önkéntességről szóló ismertető előadás a jövő héten Agárdra is eljut, Fehérváron pedig ezen a héten elkezdődik a nyugdíjas klubok felkeresése, hiszen az idősebb korosztály is minden évben nagy számban részt vesz a programok lebonyolításában.