Hírek

Válunk? Az majd elválik…

2023. július 17.   SZKKK  

Könnyed, párkapcsolat-gazdagító előadásra hívta közönségét vasárnap estére a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar a szabadtéri színpadra. A sok humorral és rögtönzéssel fűszerezett Válótársas című esten két népszerű színész, Pokorny Lia és Elek Ferenc alakította a házaspárokat a két játékvezető, Gönczi Dorka válási mediátor és Varga Zsolt párkapcsolati kommunikációs szakember irányításával.

A Válótársas című előadásban szórakoztató módon ismerhetünk rá párkapcsolati problémáinkra. Félreértések, konfliktusok, kimondott és ki nem mondott ellentétek zavarják meg a harmóniát, hiszen egy párkapcsolatban bármi megtörténhet az „Igen!”-től a „Kicsinállak!”-ig. Mikor, merre érdemes tovább indulni? A mediátor szakemberek ebben segítettek a közönségnek – azoknak is, akik egyáltalán nem gondolnak válásra, de lehet, hogy a konfliktushoz vezető pillanatokat jobban fel tudják ismerni és kezelni.

Az est színművészei természetesen már veszekedve érkeztek a színpadra a nézőtéren át, és a közönség az est során számos hasonló vitának lehetett tanúja. Egyik jelenet sem volt kitalált, a két szakember saját praxisából hozta ezeket az elgondolkodtató példákat: vagy tanúi voltak ezeknek a vitáknak, vagy a felek elbeszéléséből ismerték meg őket. A jelenetekhez fűzött magyarázataik segíthetnek elkerülni az együttélés buktatóit vagy éppen azt a helyzetet, amikor két, valamikor egymásba bolondult ember már csak az ügyvédek vagy a mediátorok jelenlétében képes beszélni egymással.

A mediátoroktól megtudhattuk többek között azt is, hogy miben különbözik a férfi és női agy, miképp hat a hang mélysége vagy magassága a partnerre, milyen a férfi lényegre törő és a nő csapongó történetmesélése, hogyan képes egy nő egyszerre többféle dologról beszélni és minden témát követni. A szakemberek beszéltek a férfi és női érzékelésekről – főként a látás, hallás, szaglás volt terítéken –, hogy a néző értse, miképpen bukik le az egyik fél a másik előtt, amikor már belépett a kapcsolatba egy titkos harmadik.

És ha eljutottak addig a döntésig, hogy elválnak, jön egy újabb dráma, az osztozkodás és a gyerekelhelyezés. Ebben a témakörben is több példát láthattunk helyzet- és konfliktuskezelésre, de a mediátoroktól érdekes történetet hallhattunk arra is, amikor a pár az osztozkodás során jött rá arra, hogy még mindig szeretik egymást és nem is akarnak elválni, csak a problémáikat nem beszélték ki. A színészektől pedig arra láttunk példát, hogy a gyerekelhelyezést kulturáltan is meg lehet oldani.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

, ,