Hírek

Sokszínű, izgalmas programsorozat a magyar kultúra napján

2024. január 21.   ÖKK  

Minden korosztálynak szóló, gazdag és izgalmas programokkal ünnepelték a magyar kultúra napját az Öreghegyi Közösségi Házban vasárnap. Gyerekek és felnőttek, a tánc- és fotóművészetet, illetve a filmes kultúrát kedvelők is találtak kikapcsolódási lehetőséget a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ délutántól estig tartó rendezvénysorozatában.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén. A magyar irodalom egyik legnagyobb hatású költeményének születésnapja 1989 óta a Magyar Kultúra Napja, amely alkalom emlékeztet minket a gyökereinkre, a múltunkra és a gazdag hagyományainkra.

A jeles alkalom tiszteletére egy egész délutánt, estét betöltő programsorozatot szerveztek Székesfehérváron, az Öreghegyi Közösségi Házban vasárnap. A rendezvény összeállításánál az volt a fő szempont, hogy a kultúra több szegmenséből hívjanak művészeket, előadókat, ezáltal a magyar kultúra minél több rétegét megmutassák , így a film, a tánc, a kiállítás, a zene és az irodalom is helyet kapott a programban, amelynek minden szegmense telt ház előtt zajlott.

Nagyon sok gyermekes család, kicsik, szülők, nagyszülők érkeztek a nyitó eseményre, Varró Dániel költő és Molnár György gitáros Túl a Maszat-hegyen 2. című verses-zenés műsorára. Varró Dániel a kortárs magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, aki számos műfajban megmutatta a tehetségét. Kedvenc dalszerzőjével, Molnár Györggyel tíz éve lépnek fel szerte az országban megzenésített versekkel tűzdelt műsorukkal, amely a zenés irodalmi programok palettáján is kitűnik egyedi és modern stílusával, amely nemcsak a gyerekek számára élvezetes.

A programok között szerepelt még Ács Tamás A Parnasszus hegyén című verses előadása: a színművész Janus Pannoniustól kezdve Zrínyin, Csokonain, Kölcseyn és Vörösmartyn át a XXI. századi költőkig barangolt a magyar irodalomban, ismert és kevésbé ismert verseket hozott erre a délutánra.

A műsor különleges eleme volt a Feledi Project Szálkák című, Pilinszky János szellemiségét megidéző, költészetet és táncot összefonó kortárs táncszínházi előadása Trill Zsolt színművész közreműködésével.

A kiállítóteremben ezen a napon zárult Kleb Attila Closer 2.0 fotókiállítása, a finisszázson Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész és Szovák Kitti csellista működött közre. Kleb Attila köszönetet mondott az intézménynek a lehetőségért, és külön kiemelte a kurátor, Szili Zsuzsanna munkáját: mint mondta, az ő kreatív ötleteinek köszönhetően nem egy szokványos fotótárlat valósulhatott meg Fehérváron.

A programsorozat Szabó István Az ajtó című filmjének vetítésével zárult, előtte Réz András filmesztéta beszélgetett az alkotásról és Szabó Istvánról a közönséggel. Bevezetője nemcsak erre a filmre vonatkozott: arról is beszélt, hogy miként nézzünk filmeket, és arról is, hogy hogyan nézzünk újra egy-egy régebbi filmet, amilyen Az ajtó is.

Szöveg: Havasi Tímea (ÖKK) és Lőrincz Miklós, fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,