A magyar kultúra napja

2024. január 5.   SZKKK  

Mikor:
2024. január 21., vasárnap @ 15:00 – 21:10 Europe/Budapest Időzóna
2024-01-21T15:00:00+01:00
2024-01-21T21:10:00+01:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Harcos Edina
+3670/642-2870

Színes, érdekes programokkal ünnepli a magyar kultúra napját a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ január 21-én, vasárnap 15 órától az Öreghegyi Közösségi Házban: Túl a Maszat-hegyen 2. a gyerekeknek, Pilinszky János szellemiségét megidéző kortárs táncszínházi előadás Trill Zsolt színművész közreműködésével a felnőtteknek, emellett Kleb Attila fotókiállításának finisszázsa Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművésszel, Ács Tamás verses előadása, beszélgetés Réz András filmesztétával és filmvetítés is várja a látogatókat. A rendezvény ingyenes.

Az Öreghegyi Közösségi Ház színes programpalettát kínál a kultúrakedvelő közönségnek az ünnepnap alkalmából: film, tánc, kiállítás, zene és irodalom is szerepel a kínálatban január 21-én, vasárnap. A rendezvény 15 órakor kezdődik Varró Dániel költő és Molnár György gitáros Túl a Maszat-hegyen 2. című, megzenésített versekkel tűzdelt műsorával. Fél öttől Ács Tamás színművész invitálja a látogatókat időutazásra Kölcsey Ferenc Himnuszától egészen napjaink költészetéig: A Parnasszus hegyén című előadásban a magyar szépirodalom legfontosabb költőinek legjelentősebb versei hangzanak el.

Költészet és tánc fonódik össze a Feledi Project Szálkák című kortárs táncművében, amelyet Pilinszky János azonos című kötete inspirált. A fél hatkor kezdődő előadás Pilinszky személyiségét idézi meg – üzenete, hogy higgyünk magunkban, és abban, hogy előrébb jutunk, ha szeretettel viszonyulunk egymáshoz. A produkció szereplői Spala Korinna, Feledi János és Tóth Brigitta táncművészek, valamint Trill Zsolt színművész. Az előadás a Nemzeti Táncszínházzal közös szervezésben valósul meg.

Hét órától a közönség Réz András filmesztétával beszélgethet Szabó István Az ajtó című filmjéről, amelyet a rendezvény zárásaként 19.30-tól a résztvevők meg is tekinthetnek. Az alkotás Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült.

A rendezvény ideje alatt utoljára látogatható Kleb Attila Closer 2.0 című fotókiállítása. A kiállítás 18.20-kor kezdődő finisszázsán közreműködik Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész és Szovák Kitti csellista, aki a X. David Popper Nemzetközi Csellóversenyen az SZKKK Új Generáció Díját vehette át.

A belépés ingyenes, regisztráció nélkül, érkezési sorrendben, a termek befogadóképességének mértékéig.

A helyszínen büfé üzemel. Az esemény sajtónyilvános.


Részletes program

 

15.00–16.10  Túl a Maszat-hegyen 2. – Varró Dániel költő és Molnár György gitáros verses-zenés műsora (Színházterem)

Varró Dániel a kortárs magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, aki számos műfajban megmutatta a tehetségét. Utánozhatatlan stílusában írott versei és műfordításai emelték őt korunk egyik legismertebb és legnépszerűbb költőjévé. Kedvenc dalszerzőjével, Molnár Györggyel tíz éve lépnek fel szerte az országban megzenésített versekkel tűzdelt műsorukkal, amely a zenés irodalmi programok palettáján is kitűnik egyedi és modern stílusával.

16.30-17.00 A Parnasszus hegyén – Ács Tamás színművész műsora (Kiállítóterem)

Ács Tamás időutazásra invitálja a nézőket Kölcsey Ferenc Himnuszától napjainkig: műsorában a legfontosabb magyar költők legjelentősebb versei hangzanak el.

17.30–18.15 Feledi Project: Szálkák – kortárs táncszínházi előadás (Színházterem)

A Pilinszky János azonos című kötete inspirálta kortárs táncmű rólunk, emberekről szól. A produkció Pilinszky szellemiségét idézi meg és az alkotó inspirációit fejezi ki a versek alapján. Miben vagyunk közösek Pilinszkyvel? Lelkünkben, a hinni akarásban. Miképp illeszkedünk bele, és értjük meg a körülöttünk lévő mindenséget? Merünk-e teljes, szépéletet élni? Higgyünk magunkban. Higgyünk abban, hogy előrébb jutunk, ha szeretettel viszonyulunk egymáshoz.
Előadók, táncművészek: Spala Korinna Harangozó-díjas, Tóth Brigitta, Trill Zsolt Érdemes és Kiváló művész, Feledi János Harangozó-díjas
Jelmez: Henez Mariann, Matisz Gábor
Díszlet-látvány: Minorics Krisztián
Rendezés-koreográfia: Feledi János
Az előadás a Nemzeti Táncszínházzal közös szervezésben valósul meg.

18.20–18.55 A Closer 2.0 című fotókiállítás zárása (Kiállítóterem)

Kleb Attila kiállításának finisszázsán közreműködik Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész és Szovák Kitti csellista. Szovák Kitti a X. David Popper Nemzetközi Csellóversenyen az SZKKK Új Generáció Díját vehette át 2023 októberében, műsorában Bartók Béla I. rapszódiájának 1. tétele, valamint Kodály Zoltán Adagiója hangzik el, zongorán kísér Dömötör Máté.

19.00–19.30 Beszélgetés Réz Andrással (Színházterem)

Az ismert filmesztéta az Oscar-díjas Szabó István Az ajtó című filmjéről beszélget a közönséggel.

19.30–21.10 Szabó István: Az ajtó – filmvetítés (Színházterem)

A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből 2012-ben készült film két szigorú elvek szerint élő asszony portréja, a házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó, és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép története.
Rendező: Szabó István, szereplők: Martina Gedeck, Helen Mirren, Eperjes Károly, Börcsök Enikő, Nagy Mari, Szirtes Ági, Pindroch Csaba, Andorai Péter, Jiří Menzel, Tóth Ildikó
A filmalkotást a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. biztosította.

15.00–18.30 Kleb Attila Closer 2.0 című fotókiállítása (Kiállítóterem)

A tavaly novemberben nyílt, és a magyar kultúra napjáig látható tárlaton a hazai és nemzetközi művészvilág ikonikus alakjainak portréit láthatja a közönség. Kleb Attila a kortárs magyar fotóművészet egyik jelentős szereplője; az Öreghegyi Közösségi Házban kiállított fotói jazzlegendák, valamint ünnepelt hazai színészek legintimebb arcait, gesztusait vagy épp pózait tárják elénk.