Animóka – kreatív családi nap

2021. november 4.   SZKKK  

Mikor:
2022. december 10., szombat @ 14:00 – 18:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-12-10T14:00:00+01:00
2022-12-10T18:00:00+01:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Kopcsai Margit
+3620/665-7583

 

A mesék és animációs filmek kedvelői számára szervez kreatív családi napot a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az intézmény Fürdő sori központjában december 10-én, szombaton 14 órától. Az idei Animóka középpontjában is a közös animációsfilm-készítés áll, de az esemény résztvevői találkozhatnak egy hivatásos animátorral és újra játszhatnak a Méhkas Dia Project fényjátékával is, amely legutóbb a halloween-i délutánon aratott nagy sikert.

Székesfehérváron több éves hagyománya van az Animóka című kreatív családi foglalkozásoknak. Az SZKKK Fürdő sori központjában működő Animono Animációsfilm-készítő Műhely éves programja legkiemelkedőbb eseményének fókuszában az animáció áll: érdekes, egymásra épülő foglalkozásokra – drámajáték, festés, rajzolás, filmforgatás – hívják a családokat. A foglalkozás során a gyerekek ahhoz is kedvet kaphatnak, hogy a szakkörbe járjanak.

Részletes program

14.00–14.30  Az ANIMÁTOR és aki mögötte van – beszélgetés Hegedűs Orsolya animátorral a kezdetekről, a szakmáról,  a rajzfilmkészítés világáról

14.30–18.00  Téli csoda – animációsfilm-készítés az Animono Animációsfilm-készítő Műhellyel

• Mesevadászat: a történet kidolgozása és eljátszása drámapedagógus segítségével

• Kreatív szorgoskodás: a mesehősök és a film háttereinek elkészítése, festése

• Életre keltett papírfigurák: animációs film forgatása

Az elkészült film december 12-től lesz látható a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ online felületein.

14.00–18.00  Fényfestés, fény-játék a Méhkas Dia Projecttel • Az Animono korábbi filmjeinek vetítése

Az idei Animóka egy beszélgetéssel indul 14 órakor: az esemény résztvevői Hegedüs Orsolya animátorral találkozhatnak, aki erről a különleges szakmáról beszél. „Mindig is szerettem rajzolni, alkotni. Aztán megismerkedtem az animációval, mikor édesanyám beíratott Kati néni szakkörébe. Onnantól kezdve tudtam, hogy rajzfilmkészítéssel szeretnék foglalkozni. Vagy kertészkedéssel vagy cukrászkodással… de szerencsére az első választás bevált!” – mondja magáról a fiatal alkotó, aki diplomája megszerzése óta szabadúszó animátorként számos filmstúdióban dolgozott már, többek között részt vett a hazai mozikban nagy sikerrel vetített, korábban tévésorozatként debütált Toldi készítésében is.

Hamarosan elérkezik az egyik legszebb ünnepünk, a karácsony. Az idei Animóka témája a téli csoda – a téli tájról, az ünnepvárásról, az ajándékozásról szól majd a közösen kitalált mese, az a történet, amely a készülő film alapja lesz. Az elképzelt téli csodavilágot és a film történetét a résztvevő gyerekek közösen találják ki drámapedagógus segítségével, ez lesz a délután első foglalkozása fél háromtól. Ezt követően együtt készítik el a mesehősöket, vagyis a mozgatható papírfigurákat és a film háttereit, majd mindezt életre is keltik: Debreczeni Katalin képzőművész, az Animono szakkör vezetőjének irányításával a figurákat kockáról-kockára mozgatva leforgatják az animációs filmet a közösen kitalált történet szerint. A gördülékeny, sikeres munkát képzőművész, filmes szakember és volt animonós növendékek segítik. Az elkészült film az SZKKK online felületein december 12-től lesz látható.

Aki csak játszani szeretne az animációval, az kettőtől hatig mozgathatja a Méhkas Dia Project figuráit az írásvetítők felületein, az animáció pedig a falakon jelenik meg: ez a fényjáték legutóbb az intézmény halloween-i délutánján aratott nagy sikert.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött – az alábbi űrlapon lehet jelentkezni: 
https://forms.gle/Smb8MtKXoNawkPsG7