Budapest Opera Lounge

2023. augusztus 3.   SZKKK  

Mikor:
2023. augusztus 25., péntek @ 18:00 – 19:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-08-25T18:00:00+02:00
2023-08-25T19:00:00+02:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Sábián Anna
+3670/514-6155

Különleges estét kínál az operabarátoknak Székesfehérváron az Öreghegyi Közösségi Ház kertje az Aranybulla Művészeti Napok első napján, 2023. augusztus 25-én, pénteken 18 órakor a Budapest Opera Lounge műfajokon és korokon átívelő, „lazán exkluzív” műsorával. A belépés ingyenes.

A lounge-féle stílus már az 1950-es években létező stílus volt, a jazz-zene egyik alműfaja. A Budapest Opera Lounge művészei – Léder-Puja Andrea (szoprán), Kendi Lajos (bariton) operaénekesek, valamint Oláh Krisztián zeneszerző, zongoraművész – is ennek a szellemiségéből inspirálódtak az előadásuk előkészítése során. Korántsem evidens, hogy két operaénekes lounge stílusban ad elő, de ez számtalan izgalmas kísérletnek adott teret. Az előadók kéthetente találkoztak, sokat beszélgettek, zenéltek, míg összeállt a végső forma és műsor: barokk áriák, francia sanzonok és nápolyi dalok új köntösben, a jazzharmónia-világba átültetve.

Sokan talán feszengenek egy-egy operaelőadáson, félnek is két vagy akár három felvonást végigülni, de a Budapest Opera Lounge formáció éppen a dalszínház és a hallgatók közti falat szeretné lebontani, megmutatni az operazene szépségeit. „Egy felejthetetlen és merész utazásra invitálunk minden kalandra vágyót, a humor, innováció, improvizáció és szenvedélyek szárnyán!” – olvasható az est ajánlójában. Mi lehet a titkos és rejtélyes kapcsolat a barokk zene, a francia sanzonok, a nápolyi dalok és a jazz között? Talán az, hogy mind az improvizáció szerelmesei. A Budapest Opera Lounge művészei azt vallják, hogy a zenei improvizáció az egyetlen híd minden igaz zene és előadó lelkéhez. Mindenkit szeretettel várnak ezen a titkos szerelmi randevún.

Az operai hangulatot folytatva a zenés produkció után, 19 órakor nyílik meg Velich Rita Jászai Mari-díjas jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész A szellem misztériuma című kiállítása Lantos Zoltán hegedűművész és a Székesfehérvári Balett Színház táncművészei közreműködésével.

Az Aranybulla Művészeti Napok folytatásában szombaton Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós Kártyajáték című estje ígér tartalmas kikapcsolódást, vasárnap pedig a Soulwave koncertje várja a közönséget.

(Esőhelyszín az intézmény színházterme)