Egy kávé illata

2021. október 4.   SZKKK  

Mikor:
2021. október 8., péntek @ 18:00 – 2021. október 29., péntek @ 19:00 Europe/Budapest Időzóna
2021-10-08T18:00:00+02:00
2021-10-29T19:00:00+02:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
Ingyenes

Új kiállítás nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban: az Egy kávé illata című tárlaton Soproni Kiss Sándor festőművész munkáit láthatják az érdeklődők. A kiállítást Burján Zsigmond operatőr-rendező és Hoffer Ottó, az Otti Manufactura vezetője nyitja meg október 8-án, pénteken 18 órakor. A képek október 29-ig tekinthetők meg a ház nyitvatartási idejében.

Soproni Kiss Sándor Oroszlányban született, gyermek- és ifjúkori éveit Sopronban töltötte, ott tanulta meg akvarellezés és a hagyományos festészet alapjait. A szombathelyi főiskolai évek alatt gyakran járt a határ másik oldalán, az osztrák kisvárosokban „utcafestőként” élőben láthatták a járókelők, hogyan dolgozik. A főiskola idején rendezte első kiállításait is. Diplomával a kezében Sopronban rajz-történelem szakos tanárként dolgozott, majd Székesfehérvárra költözött, ahol több évig tanított a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. Fehérváron több kiállítása volt már, többek között az Igézőben, a Munkácsy iskolában, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületében láthatták képeit az érdeklődők, de a környéken és távolabbi városokban is bemutatkozott; a festészet mellett belsőépítészettel is foglalkozott szerte az országban.

Korábbi képei hagyományosnak mondható akvarellek, város, tájak, portrék; néhány éve azonban új szemléletmóddal alkot. Soproni Kiss Sándor szeret mesélni, képei játékosak, de elvont, komoly tartalmat is hordoznak. Az újabb festményeken gyakran látható ajtó, kapu – az élet kiindulópontjai, ahonnan elindulva a síkba forgatott térben, a néha egészen leegyszerűsített geometrikus formák között kanyarogva összeáll egy életút, egy kapcsolat története.

Gondolkodásmódjáról, stílusáról, amelyet az egymástól eltérő textúrák használata, a plasztikusság is jellemez, így vall a festőművész: „Úgy gondolom, vannak élhető és létidegen dolgok, terek. Korunkban kevés az, ami harmonikus, de fellelhető, elsajátítható. Ma már nehéz beleszületni, de a vágy ezek után mindenkiben ott él. Elmúlt korok még meglévő emlékei felgyorsult világunkban valóságos kincsek, harmonikus, élhető formák. Úgy is mondhatnánk létünk gyökere – ugyanakkor játék. Kiszámíthatatlan, görbe, játékos, életszerű – és így is jó. Ilyen egy kisváros, vagy egy kisgyerek, egy vers… Jelenleg ez áll érdeklődésem középpontjában, erről próbálok mesélni színekkel, formákkal, hangulatokkal, vagy akár ellentétekkel.”

Az Öreghegyi Közösségi Ház új kiállításán bemutatkozik Soproni Kiss Sándor egy tehetséges tanítványa is: Fehér Badics Sándor néhány képét láthatják majd a tárlaton az érdeklődők.

A kiállítást Burján Zsigmond operatőr-rendező és Hoffer Ottó, az Otti Manufactura vezetője nyitja meg október 8-án, pénteken 18 órakor. A megnyitón közreműködik Fendrich Veronika sanzonénekes.  A tárlat október 29-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében.