Elektromos járművek napja

2022. szeptember 10.   Gyöngyösi Tímea  

Mikor:
2022. szeptember 18., vasárnap @ 10:00 – 19:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-09-18T10:00:00+02:00
2022-09-18T19:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár
a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakasza

Az Európai Mobilitási Hét országos rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ 2022. szeptember 18-án, vasárnap a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán Menő jövő címmel a technika legújabb vívmányaival idén is megrendezi az Elektromos járművek napját, a Prohászka ligetben Belvárosi pikniket tart kerékpáros bemutatókkal, környezettudatos foglalkozásokkal, családi programokkal.

Az érvényes jogosítvánnyal rendelkezők számára tesztvezetés, elektromos autók akkumulátoraiból készült energiatároló, elektromos rollerek, segwayek és vezetéstechnikai oktatás is várja azokat, akik ellátogatnak az Elektromos járművek napjának eseményeire. A jövő közlekedési eszközei most kipróbálhatók, hiszen fel kell készülnünk arra, hogy mindig a helyzethez illő, gazdaságos közlekedési eszközt válasszunk. 

A társszervező Jövő Mobilitása Szövetség, melynek célja a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatása, népszerűsítése és fejlesztése, az érintett hazai piaci szereplők szakmai szintű képviselete.  A ma már 45 tagot számláló szervezet a szabályozó hatóságokkal és az innovátorokkal működik együtt az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztésén, a mikromobilitási, elektromobilitási, közlekedésszervezési és a megosztáson alapuló közlekedési módok népszerűsítésén. A szövetség hangsúlyozza, hogy fontos lenne annak megértése, nem autósok, gyalogosok és kerékpárosok, hanem közlekedők vannak az utakon. 

Az eseményen az elektromos járművek tesztvezetésén kívül bemutatnak egy olyan energiatároló rendszert, mely csökkent kapacitású elektromos autók akkumulátorából készült: minden akkumulátor életében előbb-utóbb eljön az a pont, amikor már nem alkalmas elektromos autóban való használatra, ám ez nem jelenti azt, hogy azonnal használhatatlanná vált. Úgynevezett „second life” energiatárolóként a napelemek által megtermelt energia tárolására például kiváló megoldást jelenthetnek, így bár nem a klasszikus értelemben vett újrahasznosítás valósul meg, mégsem keletkezik veszélyes hulladék az autóból kiszerelést követően. 

Folyamatosan nő az elektromos eszközt választók száma, jelenleg 55 ezer zöld rendszámos (ezek közül mintegy 30 ezer tisztán elektromos) autó van forgalomban Magyarországon, elektromos rollerből becslések szerint 50 ezer darab vesz részt a közlekedésben és csak tavaly 20 ezer elektromos kerékpár értékesítettek itthon. 

A járvány miatti közlekedési átrendeződés legnagyobb nyertese a mikromobilitási ágazat, és a Jövő Mobilitása Szövetség szakértői szerint a mikromobilitásban még hatalmas piaci potenciál rejlik. Egyes számítások szerint 2030-ra körülbelül 30 millió magán e-kerékpárral és e-robogóval, valamint 2,7 millió közös használatú közlekedési eszközzel lehet majd számolni a kontinensen – most itt az alkalom, hogy bárki szabadon kipróbálhassa a jövő közlekedési eszközeit. 

Az Elektromos járművek napja programjai mellett a látogatók délután részt vehetnek a Belvárosi piknik kerékpáros bemutatóin, környezettudatos foglalkozásain, családi programjain, valamint megnézhetik a Petőfi Irodalmi Múzeum vándortárlatát, a Petőfi-buszt is a Prohászka ligetnél.