Fehérvári Advent 2023 – december 1.

2023. november 28.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2023. december 1., péntek @ 16:00 – 21:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-12-01T16:00:00+01:00
2023-12-01T21:00:00+01:00
Hol:
Belváros
Székesfehévár
Városház tér
Fő utca
Költség:
Ingyenes

17.30  Élő adventi naptár – meglepetés minden napra (Városháza ablakai)

Néhány éve már, hogy a fehérváriaknak van közös, városi adventi naptáruk: december elsejétől minden nap más-más meglepetés várja a belvárosban járókat. A fényekkel mesebelivé varázsolt Városháza ablakaiban színészek, énekesek, zeneiskolások nyújtják át az aznapi, lélekmelengető ajándékot. Jöjjenek el, találkozzunk december 1. és 23. között minden nap este fél hatkor a Városháza előtt!

17.00–21.00  Interaktív játékos vetítés (Varkocs-szobor)

Évek óta kedves színfoltja a Fehérvári Advent programjának Falvay Miklós médiaművész fényjátéka, amelyet a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően idén is megtalálnak a belvárosban járók a Varkocs-szobornál. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”.

17.30, 18.00, 18.30 és 19.00  Ikarus Mikulásjárat (A belváros körül)

December 1–4. között kisebb utazásra viszi az érdeklődőket az Ikarus adventi fényekkel feldíszített elektromos busza. A fényjárat pénteken és hétfőn 17.30, 18.00, 18.30 és 19.00 órakor, szombaton és vasárnap 13.00 és 19.00 óra között félóránként indul a József Attila utcából, a Skála Áruház és az ügyeletes gyógyszertár közötti útszakaszról, és ide is érkezik vissza, fel- és leszállni csak itt lehet. Minden utas számára regisztrációs jegyet kell váltani, a járatra minden jegy elkelt.

 

Ajánljuk még erre a napra:

16.00  Hogy jól induljon az advent! – Anya-lány workshop – stílustanácsadás, körömfestés, kézmasszázs, karácsonyfadíszek készítése (Öreghegyi Közösségi Ház, Fiskális út 93.) (Belépődíjas, minden jegy elkelt)

18.00  Adventi jótékonysági est a Kárpátaljai Református Egyházkerület „Mandulafa” Idősek Otthona (Beregszász) és a Munkácsi Szent Erzsébet Karitász támogatására (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Liszt F. u. 1.) (Belépődíjas)

19.00  XXIX. Adventi Hangverseny. Közreműködik: Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, Jónás Krisztina – szoprán, Radics Éva – mezzoszoprán, Fehér Adrienn – alt, Rezsnyák Róbert – bariton, Tóth Marcell – zongora. Vezényel: Ruff Tamás őrnagy (Szent István Király-Bazilika)


ÁLLANDÓ PROGRAMOK

Mesebeli gőzös a város karácsonyfája alatt:

  • hétköznapokon 16–19 óra, valamint az Adventi színpadon zajló délelőtti gyermekműsorok ideje alatt 9–12 óra között,
  • szombaton és vasárnap 16–20 óra között

Manóváros a Vasvári Pál utcában – Idén is manóházak ablakain át kukucskálhatunk az apró otthonokba, ahol játékok élnek.

Közösségi karácsonyfák a Zichy ligetben – A néhány éve útjára indult kezdeményezés folytatásaként a Zichy liget szélén négy formás kis fenyőfa várja, hogy a fehérváriak saját készítésű díszeikkel karácsonyfává varázsolják őket.

Édes-mézes Fehérvár – mézeskalács város a Városháza I. emeletén – Illatos, édes és a miénk, hiszen fehérvári családok, baráti társaságok és közösségek vettek részt a mézeskalácsból épült város házainak elkészítésében, díszítésében. A házak a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ felhívására készültek, a várost december 4–22. között lehet megtekinteni a Városháza 1. épületének emeletén, hétköznapokon 9.00–18.00 óra között.

Kisfenyők a Hősök terén – Az otthoni karácsonyfák díszítéséhez is ötletet adhatnak a Hősök terén, a „Fekvő katona szobránál” álló karácsonyfák, amelyeket a város virágkötői öltöztetnek ünnepi „viseletbe”.

Adventi vásár 2024. január 1-ig a belvárosban

 

Ajánljuk még:

„Betlehemi szép csillag” adventi kézműves kiállítás, valamint a 25 éves Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak betlehemei Radetzky Jenőné gyűjteményéből a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban december 2-től 20-ig, hétfőtől szombatig 13–17 óráig és vasárnap 15–17 óra között.

Mesés adventi varázslat – Tüske Csilla horgolt mese- és állatfigurái havas tájakon a VMK Tolnai utcai Tagkönyvtárában december 1-től 22-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

Kiállítás Kokas Jenőné mézeskalács figuráiból a VMK Széna Téri Tagkönyvtárában december 5-től 29-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

Téli tárlat: a Székesfehérvári Művészek Társaságának csoportos kiállítása a Pelikán Galériában november 24-től december 22-ig, keddtől péntekig 10-től 18 óráig.

Élő adventi naptár a VMK könyvtárainak ablakaiban december 1-től 27-ig. A megjelenő képek egy-egy QR-kódba burkolva mesét, verset vagy novellát rejt, amelyeket a könyvtár munkatársai olvasnak fel. Az utcán sétálók egy mobiltelefon segítségével juthatnak értékes tartalomhoz: az egyedi videók napról-napra fokozzák a várakozást és segítik az ünnepre való hangolódást.


A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket jeleztük.

A szervezők fenntartják a jogot a programváltoztatásra.

A Fehérvári Advent részletes programja »