hellodesign

2022. november 4.   SZKKK  

Mikor:
2022. november 11., péntek @ 18:00 – 2022. december 4., vasárnap @ 20:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-11-11T18:00:00+01:00
2022-12-04T20:00:00+01:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Szili Zsuzsanna
+3670/669-9008

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ évzáró kiállításán öt ismert és elismert tervező – Cserba Anna, Józsa István, Kele Sára, Leits Miklós és Mázsi Boglárka – mutatja be munkáit az intézmény fürdő sori épületében. A megnyitón, 2022. november 11-én, pénteken 18 órakor exkluzív tárlatvezetést tart Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol énekese. 

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében 2022. december 4-ig látogatható kiállításon öt fiatal alkotó mutatkozik be a közönségnek. 

A skandináv és japán stílusjegyeket ötvöző bútorairól ismert, a napokban az EDIDA Hungary Az Év Fiatal Tehetsége díját elnyert Cserba Anna nem először vendégeskedik Székesfehérváron. A 2021-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett alkotó részt vett az SZKKK szeptemberi Circular Design kiállításán is, ahol megtudhattuk, hogy projektjeiben nagy hangsúlyt fektet a technológiai lehetőségek tanulmányozására, a funkcionalitás mellett az esztétikai igények kielégítésére is törekszik. Célja olyan tárgyak létrehozása, melyek időtállóságuk és érzelmi kötődésük miatt képesek generációról generációra szállni. Tárgyai karakterének kulcsa az őszinte egyszerűségben és kifejező részletekben rejlik.

Józsa István szobrász édesapjának köszönheti az anyagok megformálásának vágyát, az alkotás élményét, ami egész gyermekkorát meghatározta. A fiatal formatervező által alapított márka magas minőségű bútorok és lakáskiegészítők gyártásával foglalkozik. Termékeinek nagy része lehetőséget ad arra, hogy a vásárló az alkotási folyamat részesévé váljon, és konfigurációs lehetőségek által alakítsa ki a tárgy végleges képét.

Kele Sára nagyon sokarcú tervező: ipari termék- és formatervezőként diplomázott, ezt megelőző tanulmányai – esztétika, kulturális antropológia és építészet – összetett designszemléletté formálódtak. Számos sikeres, megvalósult, rangos díjakkal jutalmazott projekten dolgozott csapatban és önállóan egyaránt. Dizájnerként elsősorban bútorok és használati tárgyak, grafikák, belsőépítészeti projektek tervezése fűződik a nevéhez. Fontos számára a fenntarthatóság és a komplex tervezői szemlélet. A tárgyakat nem önmagukban, hanem egy szociokulturális egység részeként értelmezi. 

Leits Miklós 2007-ben építészként végzett Pécsett, majd három évig egy építészirodánál dolgozott. 2010-től számos lakó- és irodaépület belsőépítészeti kialakításán vett részt, melynek során kifejlesztette saját látásmódját a bútorok és világítástechnika terén. Jelenleg belsőépítészként és formatervezőként dolgozik Budapesten. Egyedi lámpák tervezésével és olykor kivitelezésével színesíti kreatív feladatai palettáját, emellett kis és közepes léptékű projektek vezetésén keresztül kamatoztatja jó kommunikációs készségét. Munkáiban egyensúlyt keres az építészet, belsőépítészet és formatervezés léptékei között.

Mázsi Boglárka már az alapszakos, kerámia tanulmányait is beton tárggyal zárta. Az akkor elkészült L33 fantázianevű, beton, illetve plexi alapanyagú hangulatvilágítást rögtön a nemzetközi A’Design Award díjjal jutalmazták. Erasmus hallgatóként a spanyol ESDIR terméktervező szakán tett kitekintést a kerámia világából, majd mesterszakos tanulmányait a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem formatervező szakán folytatta, miközben elnyerte az Indonéz Köztársaság Darmasiswa ösztöndíját, így egy éven át tanulmányait Indonéziában végezte. Saját márkáját 2018-ban alapította a szabad kísérletezés és anyag iránti szeretet jegyében. Tárgyai alternatívát kínálnak a tömeggyártott termékek és a műalkotások között. Egyedi és kis szériás divat- és lakáskiegészítőket tervez, amik egyszerűségükkel csempésznek különleges hangulatot a hétköznapokba.

A hellodesign kiállítást 2022. november 11-én, pénteken 18 órakor exkluzív tárlatvezetést tartva Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol énekese nyitja meg. A tárlat 2022. december 4-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig 8–20 óra között.