Illés Kati cipőtervező kiállítása

2021. szeptember 16.   SZKKK  

Mikor:
2021. szeptember 24., péntek, 17:00 – 2021. október 24., vasárnap, 18:00
2021-09-24T17:00:00+02:00
2021-10-24T18:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes

A hölgyek számára kihagyhatatlan kiállításra készül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ: Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Csónakázó-tónál található központi épületben. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít. A kiállítást szeptember 24-én, pénteken 17.00 órakor Attalai Zita cipőszobrász nyitja meg a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat keretében. A megnyitón köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester, közreműködik Lukács Emília flamenco táncos. A tárlat október 24-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében.

Aki látott már Illés Kati-féle cipőt, az tudja: a stílus azonnal magával ragad. Káprázatos színek, pöttyök, csíkok, négyzetek, szívek és ki tudja még, hányféle minta, csipke és gobelinhímzés díszíti a gyönyörű lábbeliket; csatok, masnik, szalagok, bojtok, bogyók és zsabók teszik egészen mesebelivé a cipőket. Minden egyes pár – legyen visszafogott vagy éppen extravagáns – más és más apró részlete miatt ejti rabul a női szíveket. Mind egyedi, különleges műalkotás, mégis hordható, kényelmes cipők készülnek az iparművész műhelyében, aki gyakran maga tervezi a cipőkhöz a kaptafát is.

Tizenkét évesen saját magának varrt ruhákat, 14 évesen pedig már cipőt is készített Illés Kati az éppen aktuális ruha anyagából, hogy stílusos legyen. Titokban tanulta meg használni az otthoni villanyvarrógépet, női szabó nagymamájától tanulta a trükköket – mesélte egy interjúban. Nem volt kérdés, hogy az általános iskola után a „kisképzőbe”, azaz a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába jelentkezik. Innen egyenes út vezetett az Iparművészeti Főiskolára, ahol ruha- és a hozzá illő cipőkollekciójával diplomázott. A főiskola után ruhát és cipőt is tervezett, sok divatbemutatón részt vett. Ösztöndíjasként kétszer is tanulhatott Párizsban. Majdnem húsz éve, 2003 óta már csak cipőkkel foglalkozik. Előbb csak esküvőkre álmodott egyedi, minden tekintetet magára vonzó darabokat, aztán a cipőkkel szerelembe esett hölgyek igényének megfelelve a hétköznapokra való lábbelik is készültek a műhelyében.

Illés Kati cipői messziről felismerhető, különleges darabok, amelyek hangsúlyozottan a nőies vonalat képviselik. Nincs közöttük tűsarkú, a nőiesség nem ezen múlik – vallja a tervező, aki természetes bőrökből, selyemből, bársonyból készíti a sokszor álmában született tervek alapján a gyönyörű darabokat. Kedvenc korszaka a francia barokk, de a 20-as évek divatja sem áll távol tőle –  a régi korokból való formákat, megoldásokat ötvözi és ülteti át a mába.