Katalin-nap Kati néninél

2023. november 14.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2023. november 25., szombat @ 16:00 – 17:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-11-25T16:00:00+01:00
2023-11-25T17:00:00+01:00
Hol:
Liszt Ferenc utca
Székesfehérvár
Liszt Ferenc utca
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Zichy-Orosz Júlia
+3670/443-7068

Katalin-napi ünnepségre invitálják a fehérváriakat november 25-én, szombaton délután négy órára Kati néni szobrához, a Liszt Ferenc utcába. A hagyományos eseményre érkezőket muzsikával, étellel, itallal várják, a Katalinokat pedig egy szál virággal köszönti Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán felsővárosi képviselő. A műsort a Tilinkó zenekar és néptáncosok szolgáltatják, az eseményhez illő harapnivalóról pedig a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete gondoskodik.

Kati néni szobra Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetessége. Ihletője Molnár Imréné Boda Katalin, a városi piac jellegzetes alakja volt, aki hosszú éveken át rótta a Felsőváros és a piac közötti utat a finom portékákkal, többek között a sült liba- és kacsafertályokkal megrakott kocsijával. Alakja ma éppúgy hozzátartozik Székesfehérvár múltjához, mint a jeles történelmi alakokat ábrázoló alkotások. A szobrot több mint két évtizede avatták fel, és a helyszín azóta minden november 25-én megtelik: az itt rendezett hangulatos Katalin-nap az elmúlt évtizedek alatt a város egyik legkedvesebb ünnepévé lett.

Idén is idevárják a szervezők a fehérváriakat: 16 órakor a polgármester, Cser-Palkovics András és Földi Zoltán, Felsőváros képviselője egy szál virággal köszönti a név viselőit. A vendégeket  teával, forralt borral és harapnivalóval a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület kínálja, és természetesen most is szól majd a zene, és lesz tánc is: a Tilinkó zenekar muzsikál, az Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja mellé vendégegyüttesek – a Rőzse Néptáncegyüttes, a Sziget Néptánc Egyesület, valamint a Vasas Művészegyüttes Obsitos csoportja – is érkeznek a közös táncra.


 

A szobrot 22 esztendeje, 2001. november 25-én avatták fel többéves kálvária után, hiszen a szakhatóságok többször is elutasították azt a tervet, hogy Kocsis Balázs műve a jelenlegi helyén álljon. A Városszépítő és -Védő Egyesület a kilátásba helyezett büntetéssel dacolva 2001 elején helyezte el a szobrot a Liszt Ferenc utcában, és a fehérváriak véleményét kérte a szoborról. Három hónap leforgása alatt a város polgárai több mint 1600 írásos véleményt dobtak be a szobor mögötti üzlet ajtaján elhelyezett ládába: a városlakók szerint Kati néni szobrának ezen a helyen kell állnia. A közvélemény nyomásának engedve aztán végleges „letelepedési engedélyt” kapott Kati néni, akinek szobrához 3,3 millió forintot adtak össze fehérvári vállalkozók, önkormányzati képviselők és magánszemélyek.